Siw Malmkvists tuffa lidande i det tysta – folkkära artisten berättar: ”Jag fick panik”

En osynlig fiende på scenen.
Siw Malmkvist har genom åren fått kämpa mot det tuffa tillståndet.
Den folkkära artisten och skådespelaren lyckades parera detta.

Hon har spridit sin härliga energi på scen till svenska folket i decennium efter decennium.

Siw Malmkvists, 84, karriär tog fart redan i slutet av 1950-talet när hon blev värdinna i Lennart Hylands tv-program ”Stora famnen”. Senare samma år 1959 vann hon Melodifestivalen med låten ”Augustin”, men fick inte representera Sverige i Europafinalen med bidraget. Detta eftersom man redan utsett Brita Borg som representant.

STOCKHOLM 2013-10-08 Sångerskan Siw Malmkvist medverkade i SVT:s stora satsning ”Det stora matslaget” Foto: Leif R Jansson / TT

Men ”Siwans” karriär hade bara börjat. Hon fick som bekant stora framgångar även i Tyskland och har spelat in massor av skivor genom åren. 40 av dessa låtar hamnade på Svensktoppen. För detta har Malmkvist sannerligen förtjänat sin plats i Swedish Music Hall of Fame.

Hon har också en lång och framgångsrik skådespelarkarriär bakom sig oc har fått ta emot massor av priser genom åren. Bland annat Karl Gerhards hederspris 1976 och medalj av kungen år 2010.

Att påstå att Siw Malmkvist är en av våra största och mest folkkära artister är ingenting annat än en absolut sanning.

Men sagan om Siwan har inte alltid varit en dans på rosor – och om detta har hon själv varit tydlig med genom åren. Genom åren har den omtyckta skådespelaren och artisten lidit av panikångest.

– Det var i samband med att jag gjorde Pippi Långstrump på Folkan. Jag hade vid ett tillfälle hela munnen full av hasselnötter och skrattade och satte nötterna i halsen. Jag fick panik och glömde att jag hade en näsa att andas genom. Efter det kom panikångesten smygande. Då jag skulle flyga tyckte jag att det var förskräckligt, har Siw Malmkvist berättat för Expressen, uppger veckotidningen Allas.

I dag har hon lyckats parera ångesten.

STOCKHOLM 20080814 Höstsamling på Stadsteatern i Stockholm på torsdagen. Siw Malmkvist medverkar i ”Cabaret”. Foto: Maja Suslin / SCANPIX / TT

– Jag började tänka på ångesten som en jäkel som satt på axeln och att jag skulle försöka vifta bort den. Jag hade ”jag dör inte, det går över”, som mantra medan jag andades djupa andetag genom näsan. En period satt jag alltid längst ut på biobänken för att snabbt kunna ta mig ut och få luft. Känningarna kommer då och då, men de är inte alls så besvärande som de var för 36 år sedan, har ”Siwan” berättat.

STOCKHOLM 20100608. Vad är väl en bal på slottet? Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia delade år 2010 ut H.M konungens medalj till artisten Siw Malmkvist vid en ceremoni på Kungliga slottet. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX / TT

Fotnot: Här kan man läsa mer om paniksyndrom på 1177 Vårdguiden.

Dela gärna vidare inlägget för att hylla en av våra allra största kulturpersonligheter! Du är fantastisk, Siwan!