Stina Wollters besked efter läkarnas hårda ord: ”Det gör förbannat ont”

Stina Wollter ägnar mycket tid åt kroppspositivism i sina sociala medier – vilket konstnären och radio- och tv-profilen ofta hyllas för av svenska folket.

På Instagram kan följarna se och läsa hur Stina själv skriver om sina tankar runt normer när det kommer till hur kroppar ”ska se ut” och kroppshets. Hon motverkar hat med sitt arbete och förtjänar applåder för detta. Samtidigt gör hon detta i dialog med sina läsare och på senare tid har den uppmärksamme kunnat se att Stina riktat fokus mot sjukvården.

Det handlar om hur läkare och personal inom skolhälsan genom att använda sig av fel ord kan leda till till ångest och ätstörningar hos barn enligt Stina, vilket hon nu vill uppmärksamma så att det kan ändras.

Wollter vill nu sprida kunskap om detta och har därför fått många historier berättat för sig från föräldrar. Dessa berättelser delar hon nu vidare, så att vi ska få upp ögonen för det – och hur viktigt det är att prata på rätt sätt med unga när det handlar om kroppen och maten.

Men nu har hon stött på kritik för detta.

– Jag tycker det känns fruktansvärt orättvist att bli en syndabock i detta, skriver Stina i ett uppmärksammat inlägg på Instagram där hon också ger beskedet att hon numer avstår debatten.

https://www.instagram.com/p/BpoqJG6lzTd/

”Föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”

Enligt Stina Wollter själv har hennes engagemang i detta gjort att skolsköterskor och läkare hört av sig till henne med stark kritik. De menar, enligt Wollter, att hennes inlägg i sociala medier gjort att ”föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”.

”Hej kära följare. Hej alla hundratals som delat och läst berättelser och vittnesmål om möten med vården som skapat ångest och t o m ätstörningar hos barn och unga. Jag har inte ens hunnit fram till de senaste 200 och jag vet inte om jag orkar. Jag får mail från läkare och skolsköterskor som menar att jag är skyldig till att ”föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”. Jag har använt min plattform för att visa andras ord och upplevelser eftersom det verkar finnas något som gått snett med katastrofala följder- och för att det kanske finns en möjlighet att rätta till det”. 

Det är ingen tvekan om att detta är en fråga som Stina Wollter brinner för då hon i inlägget också skriver:

”För framtida hälsa, för våra barn, för alla som redan ska förhålla sig till ett samhälle som hamnat i fartblindhet vad det gäller normer.”

Stina förklarar att hon blivit kontaktad av skolsköterskor som hyllar hennes insats.

”Jag har blivit kontaktad av några skolsköterskor som verkligen läst och bearbetat det jag delat och de vill vara med och skapa förbättring och förändring. Jag kommer skicka ett antal anonymiserade vittnesmål till den organisation som de tror kan fånga upp och bearbeta detta. Även en politiker har hört av sig. Jag kommer jobba med detta. Jag har mina första lediga dagar på länge och jag måste bara pusta lite först. Jag kliver undan här. Jag tycker det känns fruktansvärt orättvist att bli en syndabock i detta.”

”Ärligt. Det gör förbannat ont. Under tiden far barn illa. Vi ska titta åt det hållet!!!”

Läs mer: Nu ryter Stina Wollter ifrån – om kritiken mot tjocka kroppar: ”Jag blir utmattad”

Här kan man läsa hela Stinas inlägg på hennes Instagram:

Skicka gärna lite styrka till Stina i kommentarsfältet.