Under helgens ”Så mycket bättre” blev det känslosamt när Peter Jöback gjorde en tolkning för att hedra sin döde halvbror.
Men hela hyllningen kom inte med i programmet, och nu berättar artisten gripande om kärleken till sin bror som TV4 klippte bort.
”Så jag har tänkt på det här med hemligheterna som jag önskar att vi inte haft i vår familj”, säger han i ett klipp på sin Instagram.
Med musikens hjälp ville folkkära artisten Peter Jöback skapa någonting mycket speciellt.
I helgens ”Så mycket bättre” gav sig stjärnan på att tolka bröderna Noréns låt ”Let me in”.
Artisten ville hedra sin bror Göran som inte längre lever.
Och det blev ett minst sagt känslosamt framträdande.
– En av mina halvbröder lever tyvärr inte i dag, och jag fick reda på att han var gay, säger Jöback i TV4-programmet.
Men allt kring artistens fina hyllning kom inte med i programmet.
Det är på sin Instagram som Peter delar med sig av sina tankar kring framträdandet och om kärleken till sin bror.
”Stort tack för all kärlek ni ger “Slår mig fri”. På grund av tidsbrist så var TV4 tvungna att klippa bort den här berättelsen, och eftersom den är väldigt viktig för mig så vill jag dela den med er här . Den här låten sjunger jag för för att alla ska få leva som den dom är och som den dom själva vill vara”, skriver han till klippet.
Brodern ville ta sitt eget liv
I videoklippet förklarar Jöback att han lockades att göra just bröderna Noréns låt, då den framförs av just två bröder.
Det var då han började tänka på sin älskade bror Göran.
”Jag föll också för deras brödraskap i musiken att vara bröder. Då tänkte jag på en historia som finns i min släkt. Jag har ju en helbror som heter Mikael men också tre halvbröder som min pappa i ett annat äktenskap innan han träffade min mamma. När jag var liten försökte min mellersta bror Göran ta livet av sig. Ett otroligt trauma för vår familj”, säger han och fortsätter:
”Han stoppade huvudet i en gasugn i sin lägenhet. Det var min pappa som hittade honom och räddade honom till livet men han blev hjärnskadad och hamnade sen på ett hem där han var resten av sitt liv sen”.
Vårdades på hem
Även om Peter var liten minns han så väl när familjen besökte Göran på vårdhemmet.
”Han blev alltid så glad när jag kom in i rummet. Han ropade alltid ”Peter”och det var som om vi hade någon slags connection han och jag. Jag kommer ihåg att jag frågade mamma och pappa just om varför liger han här för. Då berättade man för mig att han hade haft en flickvän som hade gjort slut och han hade blivit ledsen och inte ville leva längre”; säger han.
Men historien stämde inte.
Efter sin pappas död förändrades historien om Göran.
Fick veta sanningen efter pappans död
När artisten som 35-åring blivit utskriven från ett behandlingshem i London, där han fått sex veckors terapi efter att ha kraschat mentalt, hade han fått rådet att prata med gamla släktingar.
”Historien var en annan. Han hade varit ihop med en heterokille som gillade Göran när han hade tjejkläder på sig och var tjej. Men han hade vaknat upp en dag och sagt ”jag är ledsen Göran, jag vill vara ihop med en riktig kvinna. Jag vill ha barn”. Det var ju inget som Göran kunde ge honom”, säger han.
Jöback beskriver hur detta blev som om den sista pusselbiten föll på plats.
Nu fick han äntligen veta sanningen som familjen hade undangömt så länge.
Detta fick också honom att reflektera över sin egen barndom.
”Jag blev ganska skraj”
I klippet på Instagram berättar Peter hur han älskade att klä sig i Snövitklänning som barn i skolan.
En dag i ettan frågade han lärarna om han fick ta med sig klänningen hem, och ville stolt visa upp sig för sin mamma.
Men det blev inte alls som han hade trott.
”Jag ser min mamma i fönstret, hon springer ner snabbt för att möta mig. Min mamma var väldigt varm och jag upplevde henne som väldigt open minded människa. Hon öppnar dörren och jag sträcker ut armarna och säger ”titta mamma vilken fin klänning”. Hennes ansikte på bara en sekund förvrids och blir något helt annat. Hon tittar på mig och säger : ”du visar aldrig det för pappa”. Der blev liksom helt tyst. Jag blev ganska skraj faktiskt och jag fattar att det här är allvarligt, det här ska vi inte prata om”, säger han och fortsätter:
”Jag tror jag fick en känsla av att allt som är annorlunda ska man inte prata om. Jag visste ju att jag var annorlunda, det var ingen annan kille på skolan som hade klänning. Så jag har tänkt på det här med hemligheterna som jag önskar att vi inte haft i vår familj, om mina föräldrar hade vågat prata om Göran , berättar för mig att det finns killar som gillar killar att man kunde vara annorlunda och sådär”.
”Att ingen är egentligen är annorlunda, vi är bara olike helt enkelt. Om de hade varit mer öppna kanske jag hade vågat berätta om de övergrepp som jag var med om som barn. Jag hade kanske kommit ut tidigare som gay, jag vet inte”.
Hyllningarna efter starka orden
I kommentarsfältet är det många som nu hyllar artisten för hans öppenhet och känslosamma ord.
”Wow vilken stark berättelse om tankarna bakom låtvalet och din historia. Fint att du hedrade ditt syskon och din vän som skrev texten. Du sjöng låten så himla fint. All kärlek till dig”; skriver en person.
”Du är verkligen FANTASTISK, som delar med Dig av Ditt LIV o Dina tankar!!!! Tror ändå att Din tunga/jobbiga/märkliga LIVSRESA har gjort Dig till den UNDERBARA man Du är idag!!”, skriver en annan.
”Tack för att du delar med dig”, skriver en tredje.
”Tackar som ödmjukast för att du delar med dig en del av din historia. Så fint. Låten är kanonbra precis som du!”, skriver en fjärde.
Så himla fint att du är så öppen och delar med sig av detta. Vi uppskattar det verkligen Peter! Du är fantastisk!
Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.
Hit kan du höra av dig om du mår dåligt
Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp!
Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.
Källa: SVT.