Arne Weises son Andreas gripande ord – svåra insikten efter pappans död träffar rakt i hjärtat

25 september 2019 skakades Sverige när beskedet om legendaren Arne Weises bortgång kom.

Under flera decennier hade han blivit en av landets mest folkkära tv-profiler och sörjdes av många.

Kvar lämnade också legendaren en familj i sorg och nu över två år senare berättar hans son Andreas gripande om deras relation.

– Han var inte en förälder, som jag hade behövt, säger han till Expressen.

Generationer har vuxit upp med hans varma stämma, och julen har för alltid blivit förknippad med Arne Weise.

I många år var han den som på riktigt satte igång julfirandet när han tände ljuset i SVT och gav tittarna den där varma julkänslan man längtade efter.

Men för över två år sedan skakades Sverige när beskedet om hans död kom.

Tv-legendaren blev 89 år gammal.

”Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng. Många har känt en samhörighet med vår pappa och ända in i det sista kände han värmen och kärleken han under åren fått av er – hans publik. Vi ber er respektera vår tid av sorg och ge oss det utrymme som behövs under den kommande tiden”, meddelade hans son Andreas då på Instagram.

https://www.instagram.com/p/B21wJdyIEx4/

Ett par veckor senare publicerade familjen dödsannonsen och meddelade att deras älskade Arne skulle begravas 24 oktober i Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm.

Begravningen var helt öppen för allmänheten som fick chansen att säga adjö till en legendar innan han fördes till sista vilan.

Och minnet efter Arne Weise lever kvar fortsatt starkt.

Hyllade sin pappa på julafton

Bland annat hyllades han på julen 2019 av sin son och artisten Andreas Weise i direktsänd tv.

Skådespelaren Marianne Mörck som då var julvärd hade bjudit in honom, för att hylla Arne på ett vackert sätt.

Ackompanjerad av en pianist sjöng Andreas Weise vackert sin pappas absoluta favoritlåt,  ”The Christmas song” med Nat King Cole.

Efter sändningen berättade Andreas om sina känslor för hyllningen och att det var långt från självklart att han skulle ställa upp.

– Men samtidigt kändes som en fin del i sorgearbetet, sa han till Aftonbladet.

Andreas Weise, Arne
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Samtidigt passade Weise på att hylla Marianne Mörck för sin insats under deras gemensamma samtal.

Tack vare henne kändes allting ännu finare, sa han. Samtidigt medger han att han trodde att det skulle vara mer nervöst.

– I dag trodde jag att det skulle bli så, jag kände det inför att det här känns väldigt mycket. För det är så personligt också att sjunga på det här sättet till någon så nära. Men det kändes så tryggt att ha Marianne bakom mig och en pianist som är fantastisk. Det var lite lugnare än vad jag trodde, sa Andreas Weise till Aftonbladet.

Insikten efter pappa Arnes död

Nu har det gått drygt två år sedan Arne Weise lämnade jordelivet, och sorgen är förstås fortfarande oerhört stor för hans familj.

https://www.instagram.com/p/B4r1c42gJWw/

I en ny intervju med Expressen berättar hans son Andreas om saknaden efter sin pappa, men också att det var tufft att växa upp som barn till tv-profilen.

– Det har jag fått leva med. Jag har varit generös genom åren och inte sagt vad jag har tyckt om det, men jag känner att jag inte orkar fejka det. Jag har lidit något enormt av det, för jag har aldrig kunnat hitta mig själv, från det att jag var liten. För mig var vändpunkten när jag fick barn. Man slutar att bry sig om såna grejer när man får barn, säger han.

I dag är också Andreas själv pappa till två barn, och för tidningen berättar han att föräldraskapet har förändrat honom.

Arne Weisse
Foto: HENRIK MONTGOMERY

Bland annat säger han att han ser annorlunda på sin relation till pappa Arne i dag.

– Jag skulle säga att vi, sedan det hände har det hänt väldigt mycket. Jag har haft barn i fyra år och hittat lite vilken förälder jag är och vill vara, och vilken förälder min pappa var. I det har jag insett att min pappa inte var en förälder, han var en kompis mer. Han var inte en förälder, som jag hade behövt. Där har min mamma varit den som dragit det stora lasset. Pappa var mer en glad kompis, men jag hade behövt en förälder, som jag är till mina barn, säger han.

Så starkt av dig att berätta Andreas. Vi tänker på dig och din pappa Arne.

Fina Arne Weise, alltid saknad – aldrig glömd!