Peter Stormares ilska mot svenskarnas beteende under pandemin: ”Alla bara tänker jag, jag, jag”

Få svenskar har gjort sådan Hollywoodkarriär som skådespelaren Peter Stormare. Och efter flera år i USA kan han se stora skillnader mellan amerikaner och svenskar. I onsdagens avsnitt av tv-programmet “Renées brygga” riktar Stormare stark kritik mot många svenskars beteende under pandemin. 

“Om vi inte kan i alla fall under ett år säga att ‘Du behöver inte åka upp och bli covidsjuk i fjällen’. Då har man ingen respekt för de som har genomgått all skit som har hänt människor under tusentals år”, säger Peter Stormare till Renée Nyberg. 

Hyllade skådespelaren Peter Stormare ber om att få bli lite djup när han gästar programledaren Renée Nyberg i hennes eget program “Renées brygga” på TV4

Efter att ha bott och jobbat i USA i flera år av sitt liv kan han jämföra amerikaner och svenskars mentalitet. 

Peter Stormares känga till svenskarna

I avsnittet som sändes under onsdagen berättar Peter Stormare att han tycker att många svenskar enbart tänker på sig själva, trots att det pågår en kris. 

– Vi går igenom en tid då vi har en pandemi. Och folk klagar. Det finns inte lika starkt i USA, jag vet inte själv i andra länder, men här i Sverige är det ‘Rör inte mitt sportlov, rör inte min semester, för då jävlar. Jag ska åka chartrar plan. Men det är pandemin, folk dör. Vi har inga bra siffror i Sverige. Vi är sämre än vad Kalifornien är alltså, säger Peter Stormare i programmet. 

Foto: TV4

Han berättar att han många gånger reagerat på folk som klagat, och då sagt åt dem att de är här av en anledning. 

“Men förstår du inte varför du är här idag? Därför att dina anmödrar och förfäder de har kämpat. De har lugnat sig, de har gått igenom krig, de har gått igenom svält. Du och jag sitter här för att de överlevde”, säger han. 

”Jag, jag, jag”

Han poängterar att människornas förfädrar fått utstå och gå igenom en hel del elände som gjort att vi är här idag. Han tar krig och svält som exempel. 

“Och just när vi går igenom covid alltså har jag så svårt att acceptera att människor bara tänker på ‘jag, jag, ‘jag. Det här är mitt’. 

Renée Nyberg är beredd att hålla med och säger att Peter Stormare skulle kunna bli statsminister, då han säger det folk behöver höra.

Såg du avsnittet? Dela gärna med dig av din åsikter i kommentarsfältet på Facebook.