Här belönas Ulla Skoog med medalj av kungen.
Den folkkära skådespelaren hyllas för sin långa och framgångsrika karriär.
Efteråt berättade den humoristiska stjärnan om intrycken från slottet.
Ulla Skoog är en härlig profil som funnits med i rampljuset ända sedan tidigt 1980-tal.
Med sin komiska tajming och pricksäkra gestaltning av många olika karaktärer, har hon genom åren gjort sig känd som en av landets främsta skådespelare. Skoog kom in på Scenskolan 1979 och började därefter sin karriär på Stockholms stadsteater.
Men det var via tv:n som Ulla Skoog blev riktigt folkkär via sin medverkan i ”Lorry”-gänget.
Tillsammans med skådespelarkollegorna Suzanne Reuter, Peter Dalle, Johan Ulveson, Claes Månsson, Stefan Sauk, Lena Endre, Gunilla Röör och Gunnel Fred gjorde Skoog succé i SVT:s humorserie ”Lorry” som sedan också blev krogshow på Tyrol under 1990-talet. År 1994 kom den klassiska komedifilmen ”Yrrol – en kolossalt genomtänkt film” som blev en stor succé. 2018 nådde slutligen uppföljaren ”Lyrro. Ut- och invandrarna” biograferna, även denna uppbyggd på olika sketcher.
Ulla Skoogs succé i ”Saltön” och på revyscenen med von Brömssen
Hon har genom åren också gjort sig känd för sitt framgångsrika samarbete med Tomas von Brömssen på olika revyscener i landet. Sedan millennieskiftet har de båda skådespelarna också haft framträdande roller i den omåttligt populära SVT-serien ”Saltön” baserad på Viveca Lärns populära böcker.
LÄS MER: Efter 18 år ihop – Tomas von Brömssens insikt med frun Dorte: ”Spelar ingen roll längre”
Genom åren har Skoog prisats flera gånger för sin långa insats inom film, tv och på teaterscenerna.
Bland annat fick hon redan 1990 motta det prestigefyllda Karamelodiktstipendiet, och 2002 fick hon ta emot Karl Gerhards hederspris som har delats ut sedan tidigt 1960-tal. 2013 belönades Skoog med en guldbagge på Guldbaggegalan i kategorin Årets kvinnliga biroll. Detta för sin gestaltning av Puste Segerstedt i Jan Troell-filmen ”Dom över död man”.
Belönas med medalj av kungen
I dagarna har Ulla Skoog dessutom prisats med kungamedaljen Litteris et Artibus i guld av åttonde storleken. En medalj som delas ut av kung Carl XVI Gustaf och som sedan 1860 går till den som uträttat ”framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur”.
På onsdagen var det dags för medaljceremoni och kungen hade bjudit in Skoog med flera medaljörer till slottet i Stockholm där han och drottning Silvia tog emot.
Ulla Skoogs djärva önskan på slottet: ”Jag vill inte gå härifrån”
Efter att ha fått ta emot medaljen berättar Skoog om sina starka intryck.
– Kanske mitt största minne är att vara här inne på slottet och se allt det vackra. Alltså här är så vackert så att det är inte klokt, säger Ulla Skoog i ett klipp på hovets sociala medier.
Hon fortsätter:
– Vi står här vid ett gammalt 1800-talsfönster, väl? Och i nedre delen så är det ett vädringsfönster i de här jättesnygga spröjsarna som är byggda med material som vi bara kan drömma om.
Intrycken var många – och så pass påtagliga att Skoog efteråt hade en djärv önskan.
– Här är fantastiskt! Jag är glad, jag vill inte gå härifrån. Så är det. Jag tror jag stannar faktiskt, säger Ulla Skoog med sin självklara humoristiska tajming.
Här kan man se det härliga klippet där flera medaljörer berättar om sina intryck på slottet:
Nu passar vi på att visa vår uppskattning för Ulla Skoog – en fantastisk skådespelare! Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om hennes långa gärning på vita duken, i tv-rutan och på revyscenerna!