SVT-profilen Ewonne Winblad är död – sörjs av tv-kollegorna: ”Är väldigt ledsen”

Folkkära Ewonne Winblad, tidigare nyhetsuppläsare i SVT och chef för Rapport är död. Ewonne blev 85 år gammal, och är ihågkommen som en “oerhört skicklig” nyhetsuppläsare. 

– Jag är väldigt ledsen för att hon har avlidit, även om jag kanske inte är så förvånad, för att hon har varit sjuk en tid, säger före detta tv-kollegan Claes Elfsberg  till Aftonbladet.

Ewonne Winblad föddes i Stockholm den 1 april 1937. När hon var 25 år gammal fick hon jobb på Sveriges Radio, var hon inledde sin journalistkarriär. Därefter gick hon över till Aftonbladet där hon jobbade i flera år innan hon fick jobb hos SVT. 

Känd nyhetsuppläsare

De flesta känner igen Ewonne från SVT där hon varit både reporter och nyhetsuppläsare. Ewonne har även varit chef för Rapport och varit chef för Sveriges Radio P1. 

Ewonne Winblad.
Ewonne Winblad. Foto: Claudio Bresciani / TT

Claes Elfsbergs sorg

En av de som jobbade med Ewonne under hennes tid på SVT var folkkäre tv-profilen Claes Elfsberg. Han beskriver Ewonne som en  ”oerhört skicklig och driven kollega”. 

– Hon och jag delade väldigt mycket arbetstid. Ett tag var jag hennes chef, ett annat tag var hon min chef och under ett antal år så var vi kollegor som gjorde samma arbetsuppgifter, säger Claes Elfsberg till Aftonbladet

Claes Elfsberg.
Claes Elfsberg. Foto: TT

Han fortsätter: 

– Hon betydde väldigt mycket för mig. Hon hade två barn och barnbarn och mina tankar går naturligtvis till dem i första hand. De har förlorat båda föräldrarna eftersom Ewonnes make Lennart dog nyligen också. Både Ewonne och Lennart var två betydande personer och journalister i Sveriges Television.

LÄS MER: Magdalena Forsberg starka ord om Claes Elfsberg – så är relationen utanför buren: ”Han är otroligt…”

På Twitter kommenterar SVT:s vd Hanna Stjärne Ewonne Winblads bortgång i ett inlägg:

”Hon var trovärdigheten personifierad, modig och med distinkt tyngd i avgörande lägen som Rapportchef och programledare. Och en klok och skarp förebild som P1-chef, där jag så småningom fick efterträda henne”, skriver Stjärne.

Maken dog i mars

I mars i år kom beskedet att Ewonne Winblads make Lennart Winblad gått bort. Han blev 83 år gammal. 

– Med Lennart försvinner en av de sista som var med och drog i gång nyhetsverksamheten på Sveriges Television, säger änkan Ewonne Winblad.

Ewonne somnade in cirka tre månader efter sin make, efter en tids sjukdom. Hon blev 85 år gammal.

Vila i frid, Ewonne. Våra tankar går till anhöriga.