Foto: Pontus Lundahl/TT

Cornelia Jakobs ärliga ord om Sanna Nielsen – före premiären av Allsång på Skansen

Sanna Nielsen gör sin sista premiärsändning som allsångsledare.
Nu ger Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs sin syn på stjärnans insats på Skansen.
– Jag har jätteförkärlek för det här programmet, säger artisten till Nöjeslivet.

Cornelia Jakobs, 30, tog hela svenska folket med storm när hon tidigare i år vann hela Melodifestivalen med låten ”Hold me closer”. Inför Eurovision Song Contest i våras pekades hon ut som en av storfavoriterna till vinsten, och det blev till sist en hedersam fjärdeplats.

Nu gör hon debut i Allsång på Skansen. På måndagen gästar hon säsongspremiären av SVT:s sommarunderhållning tillsammans med bland andra The Ark och Jill Johnson.

– Det känns fantastiskt, jag är jättetaggad. Det blir debut, och jag har sett fram emot den här stunden länge. Jag började titta på Allsången när jag var tre år kanske. Jag hade en tradition hos mormor och morfar nere i Skåne att vi tog ut tv:n i uterummet och tittade där varje tisdag hela somrarna. Jag har jätteförkärlek för det här programmet, det känns jättefint att få vara med i det, säger Cornelia Jakobs till Nöjeslivet.

Cornelia Jakobs hyllning till Sanna Nielsen inför Allsång på Skansen

Hon har också någonting gemensamt med allsångsledaren Sanna Nielsen – de har båda vunnit Melodifestivalen.

Inför sin egen debut i Allsång på Skansen passar nu Jakobs på att hylla Nielsen, som kommer att lämna posten som programledare för SVT:s långkörare efter denna sommaren.

– Hon är mycket bra. Hon känns som stöpt för den här typen av grej. Att hon är så otroligt professionell och duktig på att intervjua, prata med folk och hålla på att känna in olika typer och karaktärer. Hon är verkligen perfekt för den här typen av jobb, tänker jag. Sen sjunger hon ju fantastiskt och får folk att sjunga med, säger Cornelia Jakobs.

STOCKHOLM 20220607 Programledaren Sanna Nielsen presenterar artisterna till årets säsong av Allsång på Skansen. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20220607 Programledaren Sanna Nielsen presenterar artisterna till årets säsong av Allsång på Skansen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Cornelia Jakobs om livet efter Eurovision Song Contest

Hur har livet varit efter hela resan i Eurovision?

– Det har varit hektiskt och jävligt kul. Vi gick rakt in i repvecka inför sommarturnén, så det gick rätt snabbt inpå nästa grej vilket nog på ett sätt var lite skönt. Så att man inte fick så mycket av Eurovision-post-depp. Man kan lätt känna tomhet efter två så intensiva veckor. Med ett crew som man träffar varje dag och har en otrolig samhörighetskänsla. Till att helt plötsligt vara hemma själv. Det kan lätt bli en sån kontrast så att man känner sig ganska tom.

”Hold me closer”-sångerskan medger att tomhetskänslan varit påtaglig även för henne – till viss del.

– Jag tror jag absolut fick lite så, men det var lättare för mig för att jag kunde gå direkt in på nästa grej, som är sommarturnén. Det är det jag älskar mest, att spela live är det jag lever för. Då hade jag nästa roliga grej att gå in i. Det var nog hjälpsamt för den sakens skull.

Att få åka ut på turné i sommar och få möta publiken igen efter pandemin är någonting hon ser mycket fram emot.

– Det är helt magiskt att få den kontakten igen. För det första har man inte haft det på så länge, och för det andra så har jag en ny typ av publik som jag funnit nu. Jag har haft min lilla skara som följt mig i många år, men nu är det en helt annan grej med en större skara, att få dedikerad publik är verkligen så rörande.

Cornelia Jakobs menar att erfarenheterna från Eurovision Song Contest har stärkt henne som person. I intervjusammanhang hade hon också en tydlig taktik: att försöka vara sig själv fullt ut.

– Jag är glad att det här hände nu, för jag har hittat en trygghet och känner att jag kan lita på mig själv på ett sätt som jag nog inte kände att jag kunde göra för bara ett år sen. Jag känner att jag typ bara varit mig själv genom hela den här processen, och då har det inte tagit så mycket eller varit jobbigt liksom. Det har bara varit som att man pratar med en polare som bara är jävligt intresserad av det man håller på med, säger Cornelia Jakobs och skrattar.

Cornelia Jakobs vinnare av Melodifestivalens final 2022. Foto: Annika Berglund/SVT
Cornelia Jakobs vinnare av Melodifestivalens final 2022. Foto: Annika Berglund/SVT

Cornelia Jakobs framtidsbesked om Melodifestivalen

Kommer vi få se dig i Melodifestivalen igen?

– Det är för tidigt att säga. Jag kan säga att direkt när jag kom hem från Eurovision kände jag, att jag vill göra det här igen. Men sen kom jag att tänka på hur lång väg det är dit. All den här stressen av tävling och allt vad det är. Så jag känner att jag behöver vila från tävling ett tag och fokusera på musik. Sen får vi se, man ska aldrig säga aldrig, men jag är också väldigt nöjd med den här resan jag gjort. Någonting säger mig att man kanske inte ska göra om det när man är så nöjd man gjort. Så fort man gör någonting två gånger så finns det förväntningar på saker. Men det ska man inte heller vara rädd för, så jag vet inte. Den som lever får se.

Men först och främst väntar alltså Allsång på Skansen för Cornelia Jakobs – och väl där ser hon mycket fram emot att få dela Sollidenscenen med flera av sina idoler i The Ark.

– Ja, coolt som fan! Som jag har lyssnat på The Ark i mina dagar. De är faktiskt helt otroliga. Deras låtar och texter… alltså jag har lyssnat på dem så mycket och kan verkligen många av deras låtar utantill.

STOCKHOLM 20220607 Cornelia Jacobs är en av artisterna i årets säsong av Allsång på Skansen. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20220607 Cornelia Jacobs är en av artisterna i årets säsong av Allsång på Skansen. Foto: Pontus Lundahl / TT

”Allsång på Skansen” har premiär tisdag 28 juni klockan 20.00 i SVT1.

Vad tycker du om årets artistuppställning? Skriv gärna en kommentar!