Cornelia Jakobs mitt i kaoset – svenska beskedet efter dramatiska vändningen dagar före Eurovision 2022

Haveriet på scen som kan påverka utgången.
Nu tvingas flera länder ändra i sina nummer – bara dagar före avgörandet i Eurovision Song Contest.
– Det har inte drabbat oss, säger Sveriges Eurovision-general Lotta Furebäck till Aftonbladet.

Artisten Cornelia Jakobs gjorde debut som soloartist i årets Melodifestival – och vann direkt med bidraget ”Hold Me Closer”. Det var efter en dramatisk omröstning i mars som hon slutade strax före tittarfavoriten Anders Bagges ”Bigger than the Universe”, efter att de internationella jurygrupperna fällt avgörandet.

STOCKHOLM 20220312 Cornelia Jakobs intervjuas efter att ha korats till vinnare med låten Hold Me Closer under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20220312 Cornelia Jakobs intervjuas efter att ha korats till vinnare med låten Hold Me Closer under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT

LÄS MER: Cornelia Jakobs ändring i Mello-finalen – avslöjar kärleksfulla detaljen bakom klädvalet

Nu är Cornelia Sveriges hopp i Eurovision Song Contest, som avgörs i italienska Turin. Tidigare i veckan gjorde hon sin första scenrepetition på plats.

Sverige pekas ut som utmanare till vinsten i Eurovision 2022

Enligt både internationella fans och oddsen har Sverige god chans på en historisk seger i Eurovision. Det skulle i så fall bli den sjunde blågula viktorian – vilket är rekordet genom tiderna, som just nu innehas av Irland.

Men framför allt även hemmanationen Italien och Ukraina nämns också i förhandsspekulationerna.

Den svenska artisten har emellertid på senare tid seglat upp som en av de stora utmanarna. Det internationella fans-nätverket OGAE International har den senaste tiden genomfört en egen omröstning bland schlagerfans runtom i Europa. När resultatet nyligen var färdigt stod det klart att Sverige och Jakobs är fansens favorit till vinsten.

LÄS MER: Cornelia Jakobs bakslag i Eurovision Song Contest 2022 – oväntade incidenten på scen: ”Jag råkade…”

Samtidigt har arrangörerna i Turin drabbats av tekniska svårigheter.

Scenen fungerar inte och kommer inte kunna byggas upp såsom det var tänkt, skriver Aftonbladet. Det handlar om en stor LED-vägg som finns på scenen.

Eurovision-scenen 2022. Foto: Atelier Montinaro/EBU
Eurovision-scenen 2022. Foto: Atelier Montinaro/EBU

Svenska beskedet om Cornelia Jakobs: ”Inte drabbat oss”

Men Cornelia Jakobs kommer inte drabbas av detta, meddelar den svenska delegationen på plats i den italienska storstaden.

– Jag har hört från andra scenkreatörer att det har varit tufft med det här. Man har byggt ett nummer som helt baserats på den här kinetiska solen och så fungerar det inte som man har tänkt sig. Då blir det en utmaning. Men det har inte drabbat oss, det var en stor lättnad, säger Lotta Furebäck, som är chef över den svenska Eurovision-truppen på plats, till Aftonbladet.

Enligt arrangören European Broadcasting Union, EBU, har produktionen ”lite utmaningar”.

– Under tekniska repetitioner i Turin har Eurovision Song Contests produktionsteam stött på lite utmaningar med tiden som det tar att återställa den kinetiska solen mellan framträdanden. Därför har det överenskommits med RAI att den kinetiska solen kommer att hållas i en och samma fasta position för alla 40 låtar, för att säkerställa en rättvis tävling, säger arrangören EBU i ett uttalande till danska public service-bolaget DR:s representant Christian Ellegaard på plats i Turin.

Eurovisions första semifinal sänds på tisdag klockan 21.00. Cornelia Jakobs och Sverige tävlar i den andra semifinalen på torsdag 12 maj klockan 21.00 i SVT1. Då ska hon kvala till den stora finalen, som i sin tur avgörs på lördag 14 maj.

Eurovision-scenen 2022. Foto: Atelier Montinaro/EBU
Eurovision-scenen 2022. Foto: Atelier Montinaro/EBU

Vad tror du om Sveriges chanser i årets Eurovision? Skriv gärna en kommentar!