Foto: Jessica Gow & Claudio Bresciani/TT

Cornelia Jakobs stoppades i Eurovision Song Contest 2022 – svenskhoppets bakslag på scen före avgörandet

Cornelia Jakobs kvalar för att ta Sverige till final i Eurovision Song Contest på torsdagen.
Men repetitionerna före avgörandet har störts av tekniskt kaos.
Samtidigt går artisten in som storfavorit.
– I år är jag hundra procent säker att vi verkligen har en stor chans att ta hem det här, säger programledaren Emil Löfström från podcasten Eurovision Legends.

På torsdagskvällen kvalar Sverige för att ta en plats i den stora Eurovision Song Contest-finalen, som i sin tur avgörs på lördagen.

Cornelia Jakobs och det svenska bidraget ”Hold Me Closer” går ut som näst sista låt i torsdagens direktsända semifinal från italienska Turin. Tio bidrag har redan kvalat in till finalen via tisdagens första semifinal, och ytterligare fem länder är redan direktkvalificerade för final.

LÄS MER: Tusses hemliga meddelanden till Cornelia Jakobs – starka orden till artisten efter bakslaget: ”Jag skrev…”

STOCKHOLM 20220311 Cornelia Jakobs efter fredagskvällens genrep inför finalen i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20220311 Cornelia Jakobs efter fredagskvällens genrep inför finalen i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT

Programledaren Emil Löfström är expert på Melodifestivalen och Eurovision och har följt tävlingarna i många år. Han leder intervjuserien ”Eurovision Legends”, en podcast där flera av tävlingens stora namn genom tiderna varit gäster. Dessutom medverkar Löfström i svenska podcasten ”Schlagervännerna” som analyserar Melodifestivalen och Eurovision på nära håll.

LYSSNA HÄR: Hetaste intervjuerna med stjärnorna i Eurovision-historien – med Emil Löfström i Eurovision Legends

Podcasten Eurovision Legends med programledaren Emil Löfström. Foto: Privat

Experten: Därför kan Sverige inte missa final i Eurovision 2022

Löfström bevakar Eurovision 2022 på plats i Turin – och han menar att det inte finns någonting som kan stoppa Cornelia Jakobs från en finalplats.

– Nej! Jag är aldrig patriotisk när det kommer till Eurovision. Jag håller alltid på bästa låten och önskar att Sverige i alla fall ska kvala. Men i år är jag hundra procent säker att vi verkligen har en stor chans att ta hem det här, beroende dock på hur juryn kommer rösta på Ukraina. Tittarna kommer definitivt ha dom i topp på grund av invasionen, säger Emil Löfström.

Repetitionerna i Turin har dock varit lite kaotiska för det svenska hoppet. Redan vid första testet på ESC-scenen råkade hon snubbla, berättade Cornelia själv.

LÄS MER: Cornelia Jakobs bakslag i Eurovision Song Contest 2022 – oväntade incidenten på scen: ”Jag råkade…”

Dessutom har ett tekniskt haveri på scenen påverkat den italienska tv-produktionen.

Cornelia Jakobs bakslag på scenen – avbröts

Enligt Eurovision Legends-profilen har också Cornelia Jakobs förberedelser på scenen i Turin kantats av tekniska bakslag från produktionen, någonting som även Aftonbladet rapporterat om. Ett kamerakaos drabbade den svenska artisten.

– Onsdagens första genrep gick inget vidare alls och avbröts efter några sekunder och frasen ”No need to apologize”, då stoppades musiken tvärt. Hon fick börja om från början men tyvärr tyckte jag att det verkade som om att kamerabilderna inte satt. Hon försökte titta in i kameran men kameran var på väg någon annanstans och detta hände fler än en gång. Magin fanns inte där idag tyvärr, säger Löfström om onsdagens repetitioner.

Podcast-programledaren Emil Löfström från Eurovision Legends är på plats i Turin. Foto: Privat

Klart är i alla fall att Cornelia Jakobs går in som en riktig favorit bland fansen i Eurovision. Detta manifesterades genom hennes vinst i det internationella fans-nätverket OGAE International omröstning bland schlagerfans runtom i Europa. När resultatet nyligen var färdigt där stod det klart att Sverige och Jakobs är fansens favorit till segern.

Även Emil Löfström har märkt av det internationella favoritskapet hos fansen för Jakobs. På senare år har det svenska bidraget ofta inte slutat högt i rankingar hos fansen, och snarare varit en juryfavorit i den slutliga tävlingen, än gått hem hos tv-tittarna i Europa.

Cornelia Jakobs stor favorit i Turin

Men så verkar det alltså inte vara i år – i stället är Jakobs en stor favorit i Turin.

– Jag har inte hört någon säga att vi inte kommer sluta topp 5. Här i bubblan verkar ”svenskhatet” vara helt bortblåst som man annars blivit van vid alltid förekommer då vi alltid är bland förhandsfavoriterna och att vi själva alltid tror att vi ska kunna vinna. Så för första gången på ganska länge älskar Eurovision-fansen svenska låten lika mycket som vi själva gör, säger Emil Löfström.

TURIN 20220511 Sveriges Cornelia Jakobs med låten "Hold Me Closer" under onsdagens genrep inför semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Foto: Jessica Gow / TT
TURIN 20220511 Sveriges Cornelia Jakobs med låten ”Hold Me Closer” under onsdagens genrep inför semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Foto: Jessica Gow / TT

Vad tycker du om arrangemanget i Turin hittills?

– Jag hade ganska låga förväntningar från första början och eftersom allt varit i sista minuten. Jag menar biljetterna till eventet släpptes i april och när det bara var tre veckor kvar så fanns det fortfarande inget Euroclub för fansen. Så med det sagt tycker jag att stämningen är bättre än vad jag hade ens vågat hoppats på. Men det ska också sägas att som ackrediterad journalist på plats så är man livrädd att få covid här nere eftersom vi testas var 72:a timme och vid ett positivt besked så gäller karantän i nio dagar.

Sverige går ut med startnummer 17 av 18 i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest på torsdagen den 12 maj klockan 21.00. Tio länder kvalificerar sig – via telefonröster och jurypoäng – för den stora finalen som avgörs på lördag.

LYSSNA HÄR: Hetaste intervjuerna med stjärnorna i Eurovision-historien – med Emil Löfström i Eurovision Legends

Hur tror du att det kommer gå för Sverige i Eurovision i år? Skriv gärna en kommentar!