Efter röstningsskandalen: John Lundviks placering ändras i Eurovision

John Lundvik slutade på sjätteplats i Eurovison Song Contest.

Men nu backar Eurovision-arrangören EBU och medger att felaktiga poäng delats ut i direktsändning. Därmed flyttas John Lundvik upp till femteplats.

”EBU kan bekräfta att vi har upptäckt ett felaktigt resultat på grund av den mänskliga faktorn”, skriver arrangören i ett uttalande.

John Lundviks låt ”Too Late For Love” gick hem hos jurygrupperna i Eurovision Song Contest. När poängen från tittarna runt om i Europa skulle delas ut var svensken, tillsammans med Nederländernas Duncan Laurence, i tätstriden om att ta hem hela tävlingen.

Sjätteplats för Lundvik i Eurovision Song Contest

Men rösterna från folket svek Lundvik. Till slut blev det en finfin sjätteplats för svensken som trots den snopna avslutningen var nöjd.

Bildkälla: Skärmdump/SVT

Men nu, dagar efter tävlingen ändras resultatet. Det efter en röstningsskandal.

Eurovision ändrar resultatet

Det började med att Vitrysslands jurygrupp fick sparken inför finalen på grund av att medlemmarna avslöjade hur de röstade i semifinalen.

I och med det ersattes de vitryska poängen med ett så kallat aggregerat resultat, en sammanvägning av andra länders jurypoäng, skriver Aftonbladet. Det baserat på länder som traditionellt sett har röstat ungefär som Vitryssland.

Det var på grund av detta som det blev fel i direktsändningen. Poängen som delades ut i lördags liknande nämligen ingen annan jurypoäng. Israel fick bland annat en 12:a, men samma låt fick inte några andra poäng från övriga jurygrupper.

John Lundvik klättrar till femteplats

”EBU kan bekräfta att vi har upptäckt att ett felaktigt aggregerat resultat använts på grund av den mänskliga faktorn”, skriver Eurovision-arrangören i ett uttalande och ändrar nu resultatet.

Aftonbladet ska under onsdagen ha varit på arrangören EBU gällande resultatet, någonting som resulterade i att det blir en förändring..

För John Lundviks del innebär det att han lyfter från sjätteplats till en femteplats i totalen, och går därmed om Norge.

Dela artikeln om du tycker John Lundvik förtjänade att vinna Eurovision Song Contest.