Efter vreden mot SVT:s Eurovision-upplägg – Björkmans nya löfte till tittarna inför ”finalen”

Efter tittarnas ilska mot Eurovision-upplägget.

Nu kommer SVT med nya besked inför torsdagskvällens schlagerfest.

– Vi måste skilja på de här två programmen, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Sverige håller sin egen låtsas-Eurovision-final på torsdagen. SVT arrangerar en kväll i underhållningens tecken, och det bara dagar efter tittarnas ilska mot upplägget senast.

Det var i helgen som en mindre tittarstorm blossade upp mot Sveriges Television.

I år är som bekant Eurovision Song Contest inställt på grund av den rådande coronapandemin. Därför har SVT i stället bestämt sig för att sända två specialprogram om ESC – för att blidka de underhållnings- och schlagertörstande tittarna.

I lördags sändes programmet ”Inför ESC”, men upplägget fick massiv kritik. På Melodifestivalens Facebook-sida var tittarnas dom hård.

Foto: SVT

”Var tvungen att stänga av på grund av det omogna skitsnacket som pågick konstant under hela låtarna. Sorgligt dåligt”, skriver en tittare på Melodifestivalens Facebook-sida.

”Vi är enade här hemma om att låtarna säkert är bra, men vi är inte säkra eftersom vi inte hör dem ordentligt”, skrev en annan.

Tusentals tittare hörde av sig till SVT via sociala medier, och även om en del också var positiva, så var många mycket negativa till SVT:s nya drag. Det gick ut på att låta kända och okända profiler kommentera låtarna samtidigt som de spelades upp. Många menade att det störde dem, och att de inte kunde höra på låtarna ordentligt.

SVT:s plan inför låtsas-Eurovision-finalen ”Sveriges 12:a”

På torsdagskvällen klockan 21 sänder SVT programmet ”Sveriges 12:a” där tittarna ska få rösta fram sin Eurovision-vinnare ändå, trots att tävlingen är inställd.

Nu skickar SVT:s Melodifestivalgeneral Christer Björkman ett löfte till tittarna inför ESC-festen.

Foto: SVT

– Vi måste skilja på de här två programmen, det första är ett inför-program, där man har använt lite olika format genom åren och provat lite nya saker, och det här var ett sätt. Ett Eurovision är ett Eurovision. Den rör man inte. Vi har inte ändrat en beståndsdel, tvärtom, vi kopierar formatet exakt som det ska vara, by the book, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

I programmet kommer SVT visa de 25 finalister som tittarna har röstat fram i Mello-appen i veckan. På torsdagskvällen får tittarna rösta igen, och korar svenska folkets Eurovision-vinnare 2020. Dessutom bjuder kanalen på andra, nostalgiska överraskningar, och så kommer svenska vinnarna The Mamas till sändningen. Bakom idén står Björkman och schlagerveteranen tillika regissören Edward af Sillén. Programledare är Sarah Dawn Finer.

Foto: Magnus Rangvid/SVT

– Jag älskar direktsändningar, när vad som helst kan hända. Och att leda Sveriges 12:a är verkligen en stor ära! Det är såklart synd att Eurovision ställs in i år, men det är ju lätt att förstå varför. Så därför känns det extra roligt att med detta program, en stor godisskål för alla Eurovision-älskare, sprida glädje och musik. Det är något som vi alla behöver just nu, säger Sarah Dawn Finer i ett pressutskick.

Björkman:

– Sarah känns som det perfekta valet att leda vår alternativa tävling. Hon är superförankrad i Eurovision och har en stor kärlek till sammanhanget. Vi kommer garanterat leverera en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning.

”Sveriges 12:a” visas i SVT1 på torsdagskvällen klockan 21.00.

Vem tycker du ska vinna ”Sveriges 12:a”? Vad tycker du om SVT:s upplägg kring Eurovision? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!