Foto: TT

Linnea Henriksson stoppas från Eurovision 2022 – tvingas lämna omedelbart: ”Jättetråkigt”

Kommentatorskaoset skakar SVT i kulisserna.
Här är bakslaget som tvingar Linnea Henriksson att lämna Eurovision Song Contest i Turin strax före avgörandet.
Samtidigt väntas hon ändå medverka i finalsändningen efter SVT:s nya drag.

Regissören och manusförfattaren Edward af Sillén och artisten Linnea Henriksson är SVT:s kommentatorer i årets Eurovision Song Contest.

Men nu har duon stött på ett ordentligt bakslag.

På tisdagen sänds den första semifinalen och på torsdag den andra semifinalen (där Sverige tävlar). Nu står det klart att Henriksson kommer att missa båda direktsändningarna.

Detta på grund av ett positivt covid-19-snabbtest, uppger SVT i ett pressmeddelande.

I stället tvingas Edward af Sillén slå sig ned ensam i kommentatorsbåset.

SVT:s krisplan för att rädda Eurovision-sändningarna

Kanalen uppger att Henriksson ändå väntas kommentera finalsändningen tillsammans med af Sillén på lördag. SVT har ordnat med en krisplan bakom kulisserna.

LÄS MER: Cornelia Jakobs förtvivlad – artistens vädjan efter tunga bakslaget: ”Snälla…”

MALMÖ 20200221 Programledarna Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson under fredagens pressträff inför deltävling fyra av Melodifestivalen i Malmö Arena i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Samtidigt meddelar SVT att Henriksson mår bra.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att Linnea Henriksson inte kan medverka helt som det var tänkt, men hon har mår bra. Hon har ju varit vaccinerad sedan länge, och symptomfri. Men hon tog ett snabbtest som visade positivt för Covid19 efter att hon landat. Eftersom samtliga i den svenska delegationen var på öppningsceremonin vid den tidpunkten innebar det att hon inte hann träffa någon i den svenska delegationen, säger Sveriges delegationschef Lotta Furebäck i en kommentar.

Henriksson har varit isolerad på hotellrummet i Turin sedan testsvaret och inte träffat någon i den svenska delegationen, där artisten Cornelia Jakobs ingår. Samtidigt har kommentatorn nu fått svar på ett formellt covid-19-test, som visat negativt.

Linnea Henriksson reser hem till Sverige – kommenterar finalen med Edward af Sillén

SVT meddelar dock att Linnea Henriksson omgående återvänder till Sverige, för att ”vara helt på den säkra sidan”.

Af Sillén väntas nu kommentera tisdagens semifinal på plats i Turin, innan han reser hem till Sverige. Finalsändningen ska duon kommentera från Stockholm, uppger SVT.

– Jag hade verkligen sett fram emot det här uppdraget och att få uppleva Eurovision på plats, så det är förstås supertrist och surrealistiskt hur det blev. Men slutet gott allting gott. Vi gjorde allt enligt reglerna och jag är glad för alla försiktighetsåtgärder. Ingen har blivit utsatt för fara, jag har inte Covid OCH jag får kommentera finalen med Edward, som jag längtat efter. Nu fortsätter vi att fokusera på precis det vi som var tanken från början – att heja fram Cornelia och Sverige till vinst, säger Linnea Henriksson.

Edward af Sillén kommenterar beskedet:

STOCKHOLM 20220318 Domarna Edward af Sillén, Bianca Ingrosso, Sarah Dawn Finer och David Batra under 2022 års final i Talang i TV4. Foto Pontus Lundahl / TT

– Det här är den bästa lösningen, för då kan Linnea och jag åtminstone kommentera finalen tillsammans vilket vi längtat efter. Tillsammans kan vi guida tittarna genom sändningen med all info och kunskap från repen och eventet som jag samlat på mig här, säger han.

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest sänds på tisdagen den 10 maj klockan 21.00 i SVT. Sverige tävlar i den andra semifinalen på torsdag.

Hur tror du det kommer gå för Cornelia Jakobs och Sverige? Skriv gärna en kommentar!