Mouth & MacNeal tog Eurovision med storm 1974 och försvann – efter succén mötte en av dem tragiskt öde

Foto: Youtube

De var tippade att vinna Eurovision Song Contest 1974 – men snuvades på segern av Abba.
Nederländska gruppen Mouth & MacNeal fick ändå flera hits i både Sverige och USA.
Men sångaren Willem Dyun mötte år senare ett tragiskt öde som skakade om fansen.

Gruppen Mouth & MacNeal var förhandsfavoriter inför Eurovision Song Contest i Brighton 1974. De hade då internationella pophiten ”How Do You Do” i bagaget som några år tidigare toppat listorna i fem länder och dessutom nått höga placeringar på den amerikanska Billboard-listan.

Men den festivalen blev som bekant i stället det stora, internationella genombrottet för en annan popgrupp: nämligen Abba som vann med ”Waterloo”.

Den nederländska duon kom ”bara” på tredjeplats, men schlagerbidraget ”I see a star” blev en hit bland annat i Sverige där den kom att toppa Tio i topp-listan.

Men kort efter Eurovision-äventyret upplöstes gruppen – och de två sångarna fortsatte på var sitt håll.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Willem ”Mouth” Dyun bildade gruppen Big Mouth & Little Eva med Ingrid Kup i några år, medan Maggie MacNeal fortsatte som soloartist och bildade en egen grupp bestående av bland annat maken Frans Smit på trummor.

MacNeal, som än i dag turnerar med sin musik, skulle komma att återvända till Eurovision-scenen år 1980.

Då hette bidraget ”Amsterdam” – och MacNeal nådde en hedersam femteplats i den stora finalen. Som faktiskt arrangerades i hemlandet (men inte i Amsterdam, utan i Haag) efter att 1979 års vinnare Israel avstått från att arrangera tävlingen för andra året i rad av ekonomiska skäl.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Men hur gick det då för ”Mouth”? Mannen med det stora skägget och lika stora leendet som startade i gruppen Holland Kwartet på 1960-talet?

Efter några år i sin nya grupp valde även han att senare satsa på en solokarriär. Han agerade också röstskådespelare i flera Disney-filmer och medverkade i nederländska tv-serien ”Pompy de Robodoll”.

Tragiskt nog gick stjärnan bort i december 2004, 67 år gammal. ”Mouth” Dyun drabbades av hjärtstopp och avled. Han sörjdes främst av hustrun samt parets sex barn.

Enligt sajten ESCToday var Dyun på väg till sjukhus när hans hjärta inte orkade mer.

Samtidigt lever hans musikskatt förstås vidare. Denne 70-talsikon är en stjärna framför allt i hemlandet men spred också sin musikglädje över hela kontinenten.

Vad minns du av Nederländernas bidrag i Eurovision 1974? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version