Foto: Jessica Gow, TT/Instagram @melodifestivalen

Pojkvännens historiska besked med Cornelia Jakobs – efter starka känslorna: ”Häftigt och otroligt sorgligt”

Finalklar och förälskad.
Cornelia Jakobs stöttas på plats i Turin av kärleken David Zandén – som hon träffade på jobbet.

Cornelia Jakobs är klar för final i Eurovision Song Contest 2022.

Sent på torsdagskvällen sjöng hon Sverige till vår 60:e final i Eurovisionsammanhang genom tiderna. Med bidraget ”Hold Me Closer” fick hon stående ovationer i arenan samtidigt som många i publiken sjöng med i texten.

Vilket fick SVT:s kommentator Edward af Sillén att reagera starkt i sändningen. Han var lättad efter beskedet att Sverige nått finalen.

– Ingen stor överraskning kanske, hon var ju så klart värd det. Dessutom att höra publiken sjunga med från första raden, det är första gången i år, sade Edward af Sillén.

Under natten till fredagen blev det dessutom klart att Cornelia Jakobs och Sverige går ut sent i finalen på lördag. Lotten på den efterföljande presskonferensen utföll att hon skulle få starta i den andra halvan av startfältet – och senare meddelade tv-bolaget RAI att Cornelia får startnummer 20 av 25.

Efter att hon framträtt med sin låt på Eurovisionscenen fick hon en kärleksfull kram av pojkvännen David Zandén.

Foto: Instagram @melodifestivalen

Han har hela tiden funnits på plats i Turin för att stötta Cornelia Jakobs, och är en av låtskrivarna bakom bidraget, tillsammans med nära vännen Isa Molin och Cornelia själv.

Så träffades Cornelia och David

Cornelia och David träffades faktiskt under arbetet med ”Hold Me Closer” och är sedan dess ett par. I greenroom kunde de fira tillsammans med resten av den svenska delegationen efter att finalplatsen var säkrad.

I en intervju med Sveriges Radios P4 berättade Cornelia och David om hur det gick till när de träffades.

– Det var nog kanske lite efter, när vi var klara med det här. Jag tror för min egen del tror jag det var så, när vi var klara med det här. Cornelia och jag hade jobbat hela hösten med att producera den här låten. Det var framför allt när vi var klara med det, och man inte sågs typ varje dag, säger David Zandén i P4-intervjun.

TURIN 20220512 Sveriges Cornelia Jakobs på den svenska presskonferensen efter semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Med sig har hon låtskrivarna Isa Molin och David Zandén. Foto: Jessica Gow / TT
TURIN 20220512 Sveriges Cornelia Jakobs på den svenska presskonferensen efter semifinal 2 i Eurovision Song Contest 2022. Med sig har hon låtskrivarna Isa Molin och David Zandén. Foto: Jessica Gow / TT

Isa Molin kunde tydligt se att Cornelia och David var förtjusta i varandra.

– Jag såg ju direkt på Cornelia att något var på gång, säger Isa och skrattar i P4-intervjun.

Cornelia frågade då Isa om hon inte kunde prata med David och undersöka hur han tyckte det var att skriva musik med henne.

Det visade sig att Zandén saknade Cornelia, och därefter sa det ”klick”.

Foto: Instagram @melodifestivalen

Isa Molin är dotter till legendariske Mello-låtskrivaren Bobby Ljunggren, och tävlar nu själv i Eurovision.

Hon har varit kompis med Cornelia sedan skoltiden.

Nu väljer David att lyfta fram kvinnorna bakom låten.

Lyfter fram kvinnorna bakom ”Hold Me Closer” – bröt ny mark i Sverige

I ett känslosamt inlägg på Instagram hyllade Zandén sin flickvän Jakobs och låtskrivarkollegan Molin.

– Är fortfarande helt mållös över att vi tog hem det här och ska få representera Sverige i Eurovision!!! Helt otroligt!! Älskar er er Cornelia Jakobsdotter och Isa Molin och det ska bli så sjukt kul att få åka till Italien tillsammans, skrev David inför ESC-äventyret i Turin.

Han lyfte också fram den historiska betydelsen som deras bidrag har i den svenska schlagerhistorien.

– Det är första gången i Melodifestivalens historia som en vinnarlåt har två kvinnliga upphovspersoner!! Viket är både otroligt häftigt och otroligt sorgligt på samma gång. Men idag väljer jag att se det som nåt otroligt positivt, skriver han.

Det håller vi med om, David! Stort lycka till säger vi till dessa tre stjärnor!

På lördag tävlar Sverige i Eurovision-finalen som sänds från klockan 21.00 i SVT1.

Hur tror du det kommer gå för Cornelia Jakobs? Skriv gärna en kommentar!