Sanningen bakom diskningen i Eurovision – ärliga orden mitt i krisen: ”Mycket besvikna”

Nederländernas Joost Klein är diskad och missar därmed ”Eurovision Song Contest” i Malmö.

När EBU kom med beskedet blev det kris i det nederländska teamet.

– Vi är mycket besvikna över att Joost inte kommer att framträda i kväll och därför kommer att göra miljoner av fans i Nederländerna och Europa besvikna, säger tv-direktören Taco Zimmerman enligt Aftonbladet.

Det var efter lunchtid under lördagen som chockbeskedet kom. Nederländerna kommer inte, trots att de kvalade sig via semin till den stora finalen, inte att vara med i ”Eurovision Song Contest” 2024 i Malmö.

Artisten Joost Klein är nämligen diskvalificerad av tävlingskommittén.

Läs mer: Därför uppges Loreen ställt in Eurovision 2024 i sista stund – lämnade Johnny Logan ensam på scen

26-åringen är misstänkt för olaga hot efter en händelse som ägde rum under torsdagens semifinal och svensk polis gör nu en utredning.

Joost Klein Eurovision
Nederländska Joost Klein. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Bidraget ”Europapa” har alltså diskats från tävlingen.

– När Joost klev av scenen väntade en fotograf, han bad henne upprepade gånger att inte filma honom, men hon fortsatte. Då gjorde han en hotfull rörelse mot kameran, utan att faktiskt röra henne, säger Taco Zimmerman, direktör för nederländska tv-bolaget Avrotros enligt Aftonbladet.

”Ledde till en hotfull rörelse”

Avrotos är en public service-kanal som ska sända kvällens stora tävling.

Nu för de Joosts talan och berättar vad som hänt under torsdagens semifinal.

Tvärtemot tydliga överenskommelser filmades Joost när han precis kommit av scenen och fick rusa till green room. Då antydde Joost gång på gång att han inte ville bli filmad. Detta ledde till en hotfull rörelse av Joost mot kameran. Denna händelse rapporterades, följt av en utredning av EBU och polisen”, säger Avrotros enligt De Telegraaf.

Den nederländska delegationen har haft flera möten med EBU det senaste dygnet och de har försökt komma på alternativa lösningar. Men EBU har vidhållit att artisten ska diskas då han uppträtt otillåtet.

– Vi anser att det beslutet är utan proportioner. Vi har föreslagit andra lösningar för att lösa det här. Vi är mycket besvikna över att Joost inte kommer att framträda i kväll och därför kommer att göra miljoner av fans i Nederländerna och Europa besvikna, säger Taco Zimmerman.

Rättslig process på gång

EBU resonerar som så att det vore direkt olämpligt att låta Joost Klein tävla under tiden som den rättsliga processen pågår. En kvinnlig medlem av produktionspersonalen har lämnat in en polisanmälan till den svenska polisen och därmed är processen påbörjad.

Nederländska delegationen vidhåller däremot att Joost beteende inte är allt för grovt.

Vi står för gott uppförande – låt det inte råda några missförstånd om det – men vi anser att ett beslut om uteslutning inte står i proportion mot denna incident. Vi är mycket besvikna och upprörda för de miljoner fans som så mycket har sett fram emot kvällen”, skriver Avrotros på X.

Tråkigt att Nederländerna utesluts, men det finns ju skäl till EBU:s beslut.

Det här ska vara en stor folkfest med kärlek, värme och gemenskap i fokus.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev