Svenskar som vunnit Eurovision Song Contest: Artister, låtar och årtal

Eurovision Song Contest (ESC) är en av de största musiktävlingarna i världen, där närmare 40 länder tävlar med sina bästa representanter. Sverige har vunnit kalaset hela sex gånger, varav flera med en jordskredsseger. Senast var 2015, då Måns Zelmerlöw gjorde braksuccé med låten “Heroes”.

Flera år senare undrar många vad våra svenska vinnare har för sig idag. Här är listan över alla svenska vinnare genom tiderna, och hur det gick sen. 

Charlotte Perrelli i Eurovision Song Contest 1999.
Charlotte Perrelli i Eurovision Song Contest 1999. Foto: Tobias Röstlund/TT

Första gången Eurovision Song Contest sändes på tv var år 1956. Några år senare klev fyra fram tills dess helt okända svenska personer upp på den internationella scenen. Deras namn var Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Tillsammans bildade de gruppen Abba, som några timmar senare var världskända, och kom att bli det för resten av deras liv. 

Abba första svenskar att vinna Eurovision

Året var 1974 när Abba vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo. Sedan dess har de sålt miljontals album, fått musikaler baserade på deras låtar, fått ett Abba-museum i Stockholm, och fått två filmer uppkallade efter sig.

Foto: TT
Abba vann Eurovision Song Contest 1974. De var de första svenskarna som vann tävlingen. Foto: Olle Lindeborg / TT /

Abba har aldrig slutat vara aktuella, tvärtom så har pengaregnet fortsatt konstant. Hösten 2021 återförenades gruppen, trots att samtliga medlemmar passerat 70. I november samma år släppte Abba nya albumet “Voyage”. 

LÄS MER: Abba-medlemmarnas stora pengaregn: Så är lyxlivet efter återföreningen

Det skulle dröja tio år innan Sverige vann tävlingen igen. År 1984 var det bröderna Herrey som charmade alla med sina gyllene skor när de sjöng låten “Diggi-loo diggi-ley”.

Bröderna Herreys. Foto: YouTube/ESC Stuff

Idag lever två av de tre bröderna ett liv undan rampljuset, medan brodern Richard håller sig kvar.

Richard Herrey har medverkat i flera musikaler, men de senaste åren har jobbat med radio. Han har bland annat varit programledare i olika radioprogram på Sveriges Radio, StarFM och Radio VinylFM. 

Hur många gånger har Carola vunnit Eurovision?

1991 är året ingen glömmer. Likt en stormvind rusade en 25-årig Carola Häggkvist in på den internationella scenen och sjöng just Fångad av en stormvind. Vid det här laget hade Eurovision Song Contest vuxit sig riktigt stort, och Carola satte sannerligen Sverige på kartan. 

Idag är Carola 55 år, och en av Sveriges största och mest erkända artister. Hon är ständigt aktuell med julshower, uppträdanden och tv-produktioner.

LÄS MER: Carola bryter tystnaden om flörten utomlands – intima planen med nya killen: ”Jag ska…”

25-åriga Charlotte Nilsson vann Eurovision

Ingen kunde sitta stilla när 25-åriga Charlotte Perrelli (då Charlotte Nilsson), sjöng Take me to your heaven. Låten hade översatts från svenska till engelska. Originalet Tusen och en natt var en solklar vinnare i den svenska melodifestivalen.

Året var 1999, och 23 år senare är Charlotte fortfarande i rampljuset. Sångframträdanden sker dock inte lika tätt, då Charlotte ägnar mycket tid åt familjelivet. 

LÄS MER: Starka reaktioner efter Charlotte Perrellis bild – orden om familjemedlemmen förbryllar: ”Lätt att tro”

2012 års upplaga av Eurovision bjöd på en nagelbitande final, men till slut stod det klart att Loreen vunnit med låten Euphoria. I

dag är Loreen 38 år och jobbar fortfarande med musik.

Senast Sverige vann Eurovision Song Contest var 2015. Då var det Måns Zelmerlöw som tog hem det med låten “Heroes”.

Idag är Måns tvåbarnspappa, men fortfarande i rampljuset. Han jobbar idag som en av kändisarna i expertpanelen i TV4:s Masked Singer.

LÄS MER: Ciara Zelmerlöws förtvivlan – stora oron efter sonens plötsliga insjuknande: ”Min stackars lilla kille”

Måns Zelmerlöw.
Måns Zelmerlöw surfar på publiken på Allsång på Skansen. Foto: Erik Mårtensson