Ukraina i Eurovision song contest 2022: Bidrag, låttext, och medverkande

Eurovision Song Contest 2022 närmar sig med stormsteg, och innan tävlingen ens startat är den ett av de mest omtalade och omskrivna händelserna just nu. Ett av de bidrag som folk är mest nyfikna på i år är Ukrainas, i och med att landet invaderades av Ryssland tidigare i år. 

Svaret på frågan “Kommer Ukraina vara med i Eurovision i år?” är “Ja”. Här är allt vi vet om Ukrainas bidrag i Eurovision Song Contest. 

När är Eurovision Song Contest 2022?

Den 10-14 maj 2022 hålls Eurovision Song Contest i den italienska staden Turin. Italien blev automatiskt värdland för tävlingen när deras representanter Måneskin vann tävlingen 2021, med låten Zitti E Buoni

LÄS MER: Klart: Italien tar hem Eurovision song contest 2021 – dolda budskapet i vinnarlåten

Totalt ska 40 länder tävla med varsitt bidrag i form av en grupp eller en artist som representerar deras land.

När folkets röster är räknade tillsammans med juryns poäng står det klart vem eller vilka som vunnit. Det land som vinner får ansvar för att arrangera nästa års Eurovision Song Contest. 

LÄS MER: Tusses ord till Cornelia Jakobs utanför rampljuset – efter att ha stoppats från finalen i Melodifestivalen 2022

Kommer Ukraina vara med i Eurovision song contest? 

Vilka länder som får vara med och tävla i Eurovision bestäms utifrån regler och kriterier. Till exempel så stoppades den ukrainska sångerskan Alina Pashs bidrag inför Eurovision 2022, då hon anklagades för att illegalt ha besökt Krim 2015.

Enligt Aftonbladet valde sångerskan att hoppa av efter att den ukrainska public service-kanalen UA:PBC inlett en förundersökning mot henne.

​​”Jag vill inte vara en del av den här smutsiga historien längre. Det är med tungt hjärta som jag drar tillbaka min representation av Ukraina i Eurovision Song Contest”, skrev Alina Pash på Instagram tidigare i år.

Ukrainas bidrag i Eurovision

I februari rapporterade Sveriges Radio att Ukraina valt ut nya representanter till Eurovision Song Contest 2022. Det blir alltså inte vinnaren av Ukrainas motsvarighet till Melodifestivalen

Istället blir det gruppen Kalush Orchestra, som tävlar med bidraget Stefania. Gruppens frontfigur och rappare Oleh Psiuk är 27 år och bor i Ukraina. 

Vad handlar Ukrainas låt om? 

Låten Stefania är en hyllning till gruppmedlemmen Olehs mamma, som brukade sjunga vaggvisor för honom. Huvudpersonen Stefania hade inte hört hyllningslåten innan hon såg sin sons band tävla i Ukrainas förvalsprocess till Eurovision.

Ukraina vinner Eurovision

Ukraina har tävlat i Eurovision Song Contest 16 gånger sedan de debuterade 2003. Landet har två vinster i bagaget: 2004 med Wild Dances av Ruslana, och 2016 med låten 1944 av Jamala.

Ukraina var värdland för tävlingarna 2005 och 2017 i huvudstaden Kiev.