Saltkråkan-Malin försvann efter succén – beslutet innan makens död får tårarna att rinna

Även om det var länge sedan jag var barn, kan jag än i dag bli uppslukad av Astrid Lindgrens otroliga värld.

En av hennes många succéer är historien om barnen på ”Saltkråkan” där  Louise Edlind Friberg blev ”Malin” med hela svenska folket.  

Filmen kom att förändra Louises liv för alltid men efter succén drabbades hon av stor sorg.

Även om det har gått många år sedan Astrid Lindgren somnade in, lever hennes verk vidare. Och än idag växer barn upp med Astrid Lindgrens böcker och filmatiseringar.

En av favoriterna är ”Vi på Saltkråkan”.

Den färgstarka serien om somrarna ute i skärgården kom 1964 och blev snabbt en favorit i de svenska folkhemmen.

Saltkråkan
Bildkälla: SVT Play

Bland de populära karaktärerna fanns just ”Malin Melkersson” som spelades av Louise Edlind Friberg.

Louise Edlind Friberg spelade Malin i Saltkråkan

Louise var bara 16 när hon fick rollen som Malin och den kom att förändra hennes liv för alltid.

– Det glömmer jag aldrig. Det var ju som att vinna högsta vinsten på lotto, säger Louise Edlind Friberg i en intervju med SVT.

ARKIV 19640415. Astrid Lindgren i centrum av gänget som spelade in hennes TV-serie ”Vi p SaltkrÂkan”. FrÂn v‰nster: Stephen Lindholm (Pelle i serien), Kristina J‰mtmark (Stina, i Astrid kn‰), Louise Edlind (Malin), Maria Johansson (Tjorven) och Lillemor ÷sterlund (Teddy). Foto: Jan Bjˆrsell / SVD / SCANPIX

Louise Edlind Friberg har själv berättat att Astrid Lindgren först hade tyckt att hon var för ung för rollen, men att Astrid sedan hade övertalats av teamet att välja Louise ändå. Någonting hon tror hade att göra med att hon hade så fin kemi med Maria Johansson, som skulle spela Tjorven.

LÄS MER: ”Tjorven” har försvunnit helt – så här ser hon ut i dag

Här spelades Saltkråkan in

Stora delar av serien spelades in på ön Norröra i Stockholms skärgård, med den svenska naturen och skärgården ständigt närvarande.

Hon minns inspelningen med glädje.

– Det var väldigt roligt att spela in både tv-serien och filmerna, en fantastisk tid, säger Louise Edlind Friberg i en intervju med Aftenposten.

ARKIV 1963 Louise Edlind spelar Malin på ”Saltkråkan” Foto: TT Kod: 190 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Louise har alltid varit väldigt familjär och har alltid fallit sig naturligt för henne att umgås med barn, vilket hon tror spelade in när hon fick rollen som Malin. Hon skulle ju faktiskt ta ett moderligt ansvar över sina bröder och så småningom själv spela mamma.

– På det sättet fanns det mycket av Malin i mig, det kändes självklart för mig att hålla om, att trösta och skratta med Pelle, Tjorven och Skrållan. Så har jag nog varit som mamma också.

LÄS MER: Torsten blev ”Farbror Melker” med hela svenska folket – efter hans död kom sanningen fram: ”Han hade svårt”

”Vi på Saltkråkan” började sändas 1964 och blev snabbt en publikfavorit. Så även karaktären Malin som fick svenska folket att tappa andan.

– Det var lite chockartat när tv-serien började sändas. Den slog direkt och plötsligt började det ringa hemma i telefonen från en massa konstiga människor. Jag fick också många beundrarbrev. Vissa var underliga, men det var också mycket frierier. Det var ju lite artigare på den tiden. Men det krävdes inte heller att de skrev speciellt ekivoka saker för att man skulle bli chockad över brevens innehåll, säger Louise Edlind Friberg till SVT.

Louise om livet efter Saltkråkan

Efter succén med Saltkråkan började Louise Edlind Friberg studera teater på Lilla komediteatern på Gröna Lund och därefter tio år på Folkan och Riksteatern. Under tiden spelade hon en rad roller i filmer och tv-serier, bland annat Morden i Sandhamn och tv-såpan Vänner och fiender – där hon medverkat i nästan 600 avsnitt.

Louise bytte sedan bana helt och hängav sig till politiken. Hon gick med i Folkpartiet och valdes senare in i riksdagen.

LÄS MER: Hunden Caesar blev ”Båtsman” med hela svenska folket – här är historien om Sveriges mest folkkära tv-hund

Louise Edlind Friberg
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Hon blir än idag igenkänd på stan, men inte för sitt politiska engagemang. Snarare är det hennes insats som Malin som folk kommer ihåg allra mest.

– När någon undrar om det inte är jag som är Malin svarar jag ”joo”, säger hon med ett leende i sina bruna ögon.

Louise Edlind Friberg om stora sorgen

Louise var bara 20 år när hon gifte sig med den drygt tio år äldre läkaren Sten Friberg. Han friade redan vid tredje dejten och Louise var inte sen med att tacka ja.

– Han var den första man som talade med mig som om jag hade något i huvudet, säger hon till Svensk Dam.

Paret gifte sig 1966 och fick två barn, Sten och Mikaela, ihop.

Idag är hon både mormor och farmor och står mycket nära alla sina fyra barnbarn. Familjen har alltid varit viktigast för Louise, men för några år sedan drabbades hela familjen av stor sorg.

Maken, Sten Friberg, somnade in 2017 efter en tids sjukdom.

– Vi ska ju alla dö och han var svårt sjuk. Vi fick 50 år tillsammans, och jag hoppas att jag är redo när den dagen kommer för mig. Men där är jag inte än, jag vill leva och ha roligt, efterrätten är kvar, säger hon till tidningen.

Louise Edlind Friberg, Sten Friberg
Louise Edlind gifter sig med Sten Friberg. Foto: Kod: 190 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Hann fira guldbröllop

Trots den stora sorgen är Louise glad att de hann fira guldbröllop.

De firade en månad för tidigt, eftersom de visste att Sten inte skulle leva på bröllopsdagen.

– Vi skålade i champagne, rörde om i bubblorna så han skulle kunna dricka, och tackade varandra för vårt gemensamma liv, berättar hon för Svensk Dam.