Tom Alandh, 79, går i pension – SVT-legendaren säger adjö till tittarna med en sista tv-serie

Tom Alandh, 79, är dokumentärfilmaren som gett oss mängder av samtidsporträtt under flera decennier.

Hans filmer karaktäriseras av hans lugna berättarröst och fina skildringar av olika livsöden.

Nu tackar dock Tom för sig – och lämnar SVT efter över 50 år i tjänst.

När man hör namnet Tom Alandh så kommer nog de flesta att direkt tänka på de många dokumentärer som han gett oss genom åren.

Genom sina mycket mänskliga skildringar av samtiden och verkligheten har han fångat tittarnas stora intresse under hela sitt yrkesliv.

Med filmer så som bland annat ”Hellre en skrynklig själ än ett slätstruket liv”, ”Mörtfors-Tarzan” och ”Kronofogden kommer – vems är skulden?” har han trollbundit publiker och satt sin unika prägel på svensk dokumentärfilm. Under sina år som dokumentärfilmare så har Tom Alandh gjort över 100 filmer.

Givetvis har Tom Alandh också belönats flitigt för sina insatser som journalist och dokumentärfilmare. Bland annat tilldelades han Stora journalistpriset 1987 och 2011 fick han hederspriset på Kristallengalan. Utöver det har har fått flera andra utmärkelser.

Och genom sin karriär har Tom Alandh alltid varit SVT trogen. Även om han fick ett erbjudande från TV4 en gång i tiden. Han tackade dock nej när han förstod att han inte skulle få klippa sina egna filmer. När SVT:s högre chefer fick höra om erbjudandet gav de honom genast en löneökning.

– Jag är ingen journalist-Jesus som jobbar gratis, men jag har tagit vad jag har fått, företaget har varit en underbar arbetsplats, säger Tom Alandh till Aftonbladet.

Tom Alandh
Foto: Christine Olsson/TT

Upplevt faror genom åren

I sitt yrkesliv har Tom Alandh filmat både i Sverige och utomlands. Och inte sällan har han varit med om situationer som hade kunnat kosta honom livet.

– Vi var nära en flygkrasch i Equador. När Idi Amin hade tagit över i Uganda var vi där. Vi klarade oss, Arne Lemberg och en reporter från SvD blev skjutna när de var och bevakade liknande händelser tre år senare, säger Tom Alandh till Aftonbladet och fortsätter:

– Men jag har aldrig drivits av att åka och göra farliga saker. Jag älskar att åka till Vikmanshyttan, Sundsvall och Härnösand.

”Hej och tack för mig”

Efter 54 år på SVT så lägger nu Tom Alandh kameran på hyllan och drar sig tillbaka. Som ett farväl till tittarna så har han gjort en dokumentärserie om sig själv och sin karriär. Den heter ”Hej och tack för mig” och sänds i tre delar på SVT.

Idén om att göra dokumentärserien om sitt eget yrkesliv fick han av ingen mindre än Janne Josefsson.

– Egentligen kommer det från att Janne Josefsson gjorde tre avskedsfilmer där han åkte runt till olika delar av verkligheten han hade skildrat. Då tänkte jag: Om Janne kan göra det, kan väl jag också göra det, säger Tom till Aftonbladet.

Tom Alandh
Foto: Henrik Montgomery/TT

Tack för dina många fina dokumentärfilmer Tom Alandh! Du är verkligen en legend!

Nu passar vi på att hylla denna stjärna i kommentarsfältet på Facebook!