Abba-Frida och Benny tar sig an vackra julsången – visar sin genialitet och golvar alla

Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad utgör inte bara halva Abba.

De ligger också bakom en julsång som får huden att knottra sig på armarna.

Julen är en mysig högtid fylld av värme och kärlek, medmänsklighet och gemenskap.

Men utan musiken skulle julen nog vara betydligt mindre stämningsfull.

För är det något som får julefriden att skölja över en, så är det när de mest älskade julsångerna rullar igång. Om det så är Jussi Björlings mäktiga stämma till ”O Helga Natt” ur en sprakande radio, eller några av moderna låtarna från senare år!

Men det bästa av allt? Det är när man hittar de där guldkornen som man kanske inte lyssnat på i all evinnerlighet, men som gör ögonen blanka och huden alldeles knottrig.

En sådan julsång som jag kom att tänka på, är det vackra samarbetet signerat Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad.

anni-frid lyngstad, benny andersson
CA 1979 OKT Svenska popgruppen ABBA med Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson uppträder i samband med turnén ”On tour” troligen i Stockholm eller Göteborg i oktober 1979. Foto: Svenskt Pressfoto / TT

Benny och Fridas julsång – gör ”Stilla natt”

De båda legendarerna är förstås som mest förknippade med Abbas outtömliga låtskatt. Men under tiden då de var gifta, mellan 1978 och 1981, producerade Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad också tolkningar av andra alster. Så även julsånger.

1979 bjöd de bland annat på ett nummer ihop i svensk radio. Låten var den älskade klassikern ”Stilla Natt”.

Från början en tyskspråkig julpsalm med text av Joseph Mohr och musik komponerad av Franz Gruber. Men i det här fallet med Fridas vackra röst vid mikrofonen, och Benny på keyboard.

Resultatet? Det är helt fantastiskt.

benny andersson, anni-frid lyngstad
Benny Andersson, left, and Anni-Frid Lyngstad of ABBA talk to the media in the press room at the Rock and Roll Hall of Fame induction ceremony, Monday, March 15, 2010 in New York. ABBA is one of the groups being inducted into the 25th anniversary class of the Rock and Roll Hall of Fame. (AP Photo/Peter Kramer)

”Så vackert”

På Youtube går det att lyssna till den 42 år gamla inspelningen. I kommentarsfältet märks det tydligt att folk är tagna av den fantastiska tolkningen.

 ”Det här är så vackert. Frida har en så ren, klar röst. Hon kan sjunga vilken musik som helst. Jag har alltid älskat Frida och Benny”, skriver en användare.

”Vilken fin sång. Frida sjunger som en ängel från himlen och Benny spelar så älskvärt”, skriver en annan.

”Underbart framträdande”, skriver en tredje.

Här nedan kan du själv lyssna och njuta till Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstads inspelning av ”Stilla natt”. Luta dig tillbaka, slut ögonen och känn julefriden skölja över dig!

Så fint. Dela gärna vidare för att sprida lite julstämning till nära och kära.