Foto: BOBBO LAUHAGE/TT, Thomas Johansson/TT

Allt du behöver veta om Leif ”Loket” Olsson: Bingolotto, ålder, fru, barn, smeknamn

Leif ”Loket” Olsson blev en omtyckt profil när han grundade och ledde det omåttligt populära programmet Bingolotto.

Nu är programledaren på ålderns höst och lever ett allt mer stillsamt liv – borta från strålkastarljuset.

TV-profilen Leif ”Loket” Olsson kommer alltid att vara starkt förknippad med ”Bingolotto”, som han var med och grundade i slutet på 80-talet.

Men han har även gjort en hel del annat under sina år som aktiv.

Hur gammal är Leif ”Loket” Olsson?

Leif ”Loket” Olsson föddes den 12 juli 1942 i Örgryte i Göteborg och är idag 82 år gammal.

Redan tidigt hade Loket ett stort intresse för sport då han bland annat spelade ishockey och deltog i GP-pucken – efter att han med några kompisar grundat laget Pärlans IK i Göteborg.

Har Leif ”Loket” Olsson varit handbollsdomare?

Leif hade även en passion för handboll och skulle bli framgångsrik som domare inom sporten. I OS i München 1972 fick Loket möjligheten att döma semifinalen i handboll och bronsmatchen därefter tillsammans med Hans Carlsson.

Utöver det dömde han även Europacupfinalen 1976 och flera matcher i både VM och EM för herrar och damer.

Hans genombrott som domare ledde Loket till positionen som ordförande i Svenska Handbollsförbundet, där han skulle sitta i fyra år.

Leif ”Loket” Olssons karriär

Leif ”Loket” Olssons första jobba inom media var inom radio, på SR Göteborg och som verksam i Radiosporten.

På Sveriges Radio blev han även programledare för programmet ”Radio Ringlinjen”, som sändes på fredagskvällar mellan klockan 22.00 och 00.00 i slutet av 1970-talet.

Radioprogrammet blev så populärt att det senare utökades till att sändas fem dagar i veckan.

I varje program tog Olsson upp ett specifikt ämne och lät sedan lyssnare ringa in för att diskutera det med honom. Programmet sändes i Sveriges Radio från 1978 till 1991.

Leif Loket Olsson blev programledare för ”Bingolotto”

Men det stora mediala genombrottet skulle komma några år senare, när Loket var med och skapade – och blev första programledare för ”Bingolotto”, 1989.

Till en början sändes ”Bingolotto” på den lokala kanalen Kållevisionen, innan det gick över till TV4 1991 när det blev möjligt för hela landet att följa Olssons lottdragningar.

När han gick över till TV4 ska Loket ha fått ett erbjudande att tjäna 50 öre per såld lott, men han valde en fast lön istället. Det ska ha gjort att programledaren gick miste om flera miljoner.

Programmet sågs nämligen av miljontals människor under ”Uppesittarkvällen”.

Den allra första upplagan var 1995 med gästartister som Kikki Danielsson, Siw Malmkvist och Christer Sjögren. Då nådde programmet en tittarsiffra på över tre miljoner, enligt Bingolotto.

Därför valde Leif ”Loket” Olsson att lämna ”Bingolotto”

Det blev totalt tio år för Loket som programledare för ”Bingolotto”, men 1999 valde han att lämna och ersattes av Lasse Kronér.

I en tidigare intervju med Aftonbladet har Olsson berättat om anledning bakom sitt plötsliga avhopp.

– Jag var trött på det. Jag hoppade av när vi skulle göra jubileumsprogrammet inför millennieskiftet. Jag tyckte det var lagom att bryta där.

Varför kallas Leif Olsson för ”Loket”?

Leif Olsson fick sitt smeknamn ”Loket” under sin tid på SR Göteborg. Det var under 70-talet som smeknamnet blev bevingat, tack vare en incident med dåvarande kollegan Ingvar Oldsberg.

Vid ett tillfälle befann sig Leif på Ryavallen i Borås för att rapportera från en match med IF Elfsborg. I laget spelade en annan Leif Olsson, som också kallades ”Loket”.

Under en överlämning sa Oldsberg: ”Och hur går det för Leif ’Loket’ Olsson på Ryavallen? Över till vår egen ’Loket’, Leif Olsson!” Det var med dessa ord som smeknamnet ”Loket” föddes, och det har följt Leif Olsson ända fram till idag.

Hur många barn har Leif ”Loket” Olsson?

Leif ”Loket” Olsson lever ensam och har inga barn. På senare år har programledaren talat ut om sorgen över att inte ha bildat en egen familj.

– Nej, jag har inte det. Tyvärr kan man säga, det hade inte varit fel att ha nu. På ålderns höst hade det varit härligt att ha någon som tar vid, men nu är det som det är, har han berättat för Aftonbladet.

Så lever Leif ”Loket” Olsson idag

För två år sedan gjorde Leif ”Loket” Olsson en intervju i samband med sin 80-årsdag och berättade om sitt stillsamma liv på ålderns höst.

Bland annat att han har en storpassion för trav och spenderar vardagarna i spelbutiken.

– Hälsan är hygglig. Jag har lite socker och skit som jag måste hålla i schack, men annars är det bra. Jag är dålig på att motionera. Jag skulle vilja kunna promenera, men jag är för gammal. Men jag är intresserad av trav, jag är i spelbutiken varje dag och det tycker jag är trevligt. Vi är några stycken som är där.

Även för Svensk Damtidning har Bingolotto-profilen berättat att om sin passion för trav och att han därefter inte har någon annan sysselsättning.

– Jag är ju pensionär, jag är 81 år i år så jag tar det lugnt och går på lite trav och grejer. Annars så gör jag ingenting, berättade Leif för tidningen.

Att komma tillbaka till Bingolotto finns dock inte på kartan för den nu 82-årige tv-ikonen.

– Nej. Nej, nej, nej, nej. Jag är för gammal nu vet du, sa han bestämt.

Däremot har Leif varit verksam som konferencier vid olika evenemang och även arbetat som bingoutropare vid bilbingo i Göteborg.

Tack för de oförglömliga minnen du gett oss under dina många år i ”Bingolotto,” Leif ”Loket” Olsson!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev