Foto: Henrik Montgomery & Anders Wiklund/TT

Andreas Lundstedt fyller 50 år – discokungens nya spännande beslut om framtiden

På fredagen fyller artisten Andreas Lundstedt 50 år.
Den tidigare Alcazar-medlemmen är dessutom högaktuell med en ny show.
– Jag har ingen 50-årskris, säger han till TT.

Andreas Lundstedt bildade tillsammans med Lina Hedlund och Tess Merkel (och tidigare även Magnus Carlsson och Annika Kjaergaard) discogruppen Alcazar som firade stora framgångar under 2000-talet. Gruppen gav bland annat ut stora hits som ”This is the world we live in”, ”Physical” och ”Crying at the Discoteque”:

De blev också starkt förknippade med Melodifestivalen och dansvänliga dängorna ”Not a sinner nor a saint”, ”Alcastar”, ”Stay the night”, ”Headlines” och ”Blame it one the disco”.

På nyårsafton 2018 gjorde Alcazar sin sista spelning på Cirkus i Stockholm, och sedan dess har gruppmedlemmarna haft solokarriärer på egna håll.

STOCKHOLM 2016-01-20 Tess Merkel, Andreas Lundstedt och Lina Hedlund i Alcazar anländer till galapremiären av Mamma Mia! The Party på Tyrol i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 2016-01-20 Tess Merkel, Andreas Lundstedt och Lina Hedlund i Alcazar anländer till galapremiären av Mamma Mia! The Party på Tyrol i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Historisk i Melodifestivalen – strax efter Ann-Louise Hanson och Kikki Danielsson

Lundstedt är faktiskt den artist som deltagit tredje flest gånger genom tiderna i Melodifestivalen. Utöver de fem tillfällena med Alcazar har han också stått på schlagerscenen i SVT ytterligare fyra gånger – endast Ann-Louise Hanson och Kikki Danielsson har gjort fler starter.

2020 var han aktuell i den säsongen av Let’s dance, och samma år gifte han sig med maken och artisten Daniel Mitsogiannis.

När Lundstedt nu fyller 50 år berättar han om känslorna inför jubileet.

– Jag har så mycket kvar som jag vill göra. Jag kommer fylla 50, check på den, och så fortsätter man. Jag har ingen 50-årskris, säger Andreas Lundstedt i en TT-intervju, uppger GP.

STOCKHOLM 20220426 Andreas Lundstedt, artist, fyller 50 år och åker på George Michael-turné i höst. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20220426 Andreas Lundstedt, artist, fyller 50 år och åker på George Michael-turné i höst. Foto: Henrik Montgomery / TT

Firandet kommer gå i grekiska toner, enligt Lundstedt.

– På ett basic sätt, med kärlek, lite vin och grekisk musik i bakgrunden. Då är jag nöjd, säger han.

Lundstedt har på sistone bland annat synts som expert i TV4:s underhållningsprogram ”Hjulet” som leds av Petra Mede.

Andreas Lundstedts framtidsbeslut – ska tolka George Michael

I höst är Lundstedt högaktuell i nya turnén ”Freedom – the music of George Michael” där han kommer att tolka den brittiske popikonen. Själv beskriver Andreas Lundstedt draget som en ”drömshow”.

– Nu känns som rätta tillfället. För att jag känner mig bekväm och självsäker, och jag vet att jag kommer att göra det bra, på mitt sätt. Det är häftigt att känna att man har utvecklats på det sättet. Jag kommer att våga mer efter 50, tror jag.

Grattis på 50-årsdagen säger vi till Andreas Lundstedt, och lycka till!