Anna Bergendahls nya insikt med kärleken Kristofer – avgörande uppgörelsen i relationen: ”En förutsättning”

Anna Bergendahl har varit tillsammans med musikern Kristofer Eriksson i flera år. I en intervju med Nöjeslivet berättar hon hur det är att jobba ihop med sin sambo – och varför det stärkt deras relation.

– Periodvis har det också varit en förutsättning för att vi ens ska hinna träffas, att vi jobbar tillsammans, säger hon.

Som 16-åring lyckades Anna Bergendahl, 32, charma sig fram till en femteplats i TV4:s musikprogram ”Idol”. Ingen, varken tittarna eller någon i juryn, kunde förstå hur en så liten och ung tjej kunde ha en så djup och mogen röst.

Två år senare, 2010, tog hon hem hela ”Melodifestivalen” med sitt bidrag ”This is my life” – men ute i Europa var det inte lika kul. Hon lyckades nämligen inte ens kvala sig till final. Något ingen annan svensk misslyckats med varken innan eller efter henne.

Läs mer: Anna Bergendahl klar med första läkarjobbet – tackar för sig inför semestern: ”Otrolig”

– Där gick det inte riktigt som planerat. Där är jag ju ännu historisk genom att inte ha tagit mig vidare till final. Det är svårt att spekulera kring varför, jag tycker att jag ändå gjorde mitt bästa och vi jobbade hårt för det där. Det kändes som att jag gjorde samma grej som jag hade gjort i Sverige och det var det som folk hade röstat på. Jag kunde nog inte göra så mycket mer. Det är klart att det var ett stort nederlag för mig som artist och som väldigt ung att känna sig ratad, säger hon till Nöjeslivet.

Anna Bergendahl
Foto: Wikicommons

Jobbar parallellt som läkare

Trots nederlaget hade Anna sin bästa musiksommar direkt efter ”Eurovision Song Contest”. Hon turnerade runt i Sverige och fick chansen att etablera sig som artist på riktigt.

Det dröjde dock nio år innan vi fick se henne i ”Melodifestivalen” igen. 2019 kom hon tia i finalen med ”Ashes to ashes”. Året därpå var hon tillbaka igen med ”Kingdom come” som slutade trea. 2022 gick hon till ytterligare en final med ”Higher power”, men då gick det inte lika bra.

I dag jobbar Anna heltid som läkare parallellt med sin musikkarriär. Det är väldigt ambitiöst att ta sig an två så tids- och energikrävande yrken, men hon lyckas med bravur.

– Jag har liksom alltid haft två stora drömmar. Artistyrket och läkaryrket. Det är också skönt att ha två yrken om en låt floppar så är jag liksom läkare och så kanske jag har en bra dag som läkare istället. Och om jag tycker att det är tufft på jobbet som läkare så kanske jag ändå har skrivit en bra låt. Det är skönt att ha de där två världarna, säger hon och fortsätter:

Anna Bergendahl
Anna Bergendahl har nu jobbat som läkare i ett drygt år. Foto: Instagram

– Jag har ju fått jobba väldigt hårt och jag tog ju pauser från läkarprogrammet för att göra ”Melodifestivalen” tre gånger under studietiden. Det har varit mycket pussel i schemat och mycket hårt jobb helt enkelt. Men jag tycker ju om det och jag har valt det själv. Det är inte synd om mig på något sätt. Det är det liv jag har valt att leva och jag mår som bäst när jag får prestera på gränsen av min förmåga. Sen ibland trillar man över på sidan där man har lite för mycket. Då får man dra i bromsen och tänka om. Men överlag så har det funkat.

Avgörande faktorn i förhållandet

Anna Bergendahl är sedan flera år tillbaka ihop med musikern Kristofer Eriksson, 40. De bor tillsammans i Aspudden i södra Stockholm och de har även arbetat ihop i många år.

– Det fungerar bra. Det är väldigt kul att jobba ihop och vi får åka runt på turné och se Sverige och vi har varit ute lite i Europa, berättar Anna.

Faktum är att hon tror att det ibland varit helt avgörande för förhållandet att de jobbat ihop, annars hade det gått för lång tid utan att de hade setts.

– Periodvis har det också varit en förutsättning för att vi ens ska hinna träffas, att vi jobbar tillsammans, säger hon.

Anna Bergendahl med pappa Henrik och pojkvän Kristofer
Anna Bergendahl med pappa Henrik (t.v.) och pojkvännen Kristofer (t.h.). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Och när de reser bort för att spela och uppträda så är det inte enbart förknippat med jobb. De får rätt mycket egentid för sig själva också då de kan umgås och göra roliga saker på tu man hand.

– Ibland på turné så är det ju lite lyxigt. Det är hotellrum, god mat och så, säger hon.

Fina Anna, det är kul att höra att det går så bra för dig. Och att du och Kristofer har det så bra ihop.

Lycka till med musiken – och din läkarkarriär – i framtiden.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev