Anni-Frid Lyngstad försvann från rampljuset helt – så lever hon i dag med nya kärleken efter tragedierna

Anni-Frid Lyngstad

Foto: Wikkicommons/TT

Det är få personer man verkligen kan säga är legendarer.

Men Anni-Frid Lyngstad kan man minst sagt säga har gått till historien med hennes unika röst och musik.

Sedan lång tid tillbaka har hon dragit sig undan från rampljuset och lever numera ett stillsamt liv lånt ifrån offentligheten.

Flera generationer har vuxit upp med hennes musik.

Abba har sålt miljontals album världen över och Anni-Frid Lyngstad själv har inte minst blivit framgångsrik som soloartist.

Med skivorna Something’s Going On (1982), Shine (1984) och Djupa Andetag (1996) röjde hon stora framgångar.

Största succén under ABBA-pausen var ”I Know There’s Something Going On” och duetten med Ratata, ”Så länge vi har varann”.

Även kärlekslivet blev framgångsrikt för Anni-Frid.

Foto: Leif R Jansson/TT

Svåra familjetragedierna

Efter skilsmässan från Benny Andersson gifte hon om sig med prins Ruzzo Reuss von Plauen, varvid hon fick titeln Anni-Frid, prinsessa Reuss grevinna av Plauen.

Men 19997 skakades Anni-Frid och hennes familj av en tung sorg.

Maken somnade in i sviterna efter cancer.

– Ruzzo förändrade mitt liv enormt mycket. Han förde med sig glädje, kärlek och två nya barn, mina styvdöttrar. Han var en fantastiskt underbar, spirituell, rolig människa och jag älskade honom över allt. Så det var självklart en jättesorg att det här skulle drabba oss, berättade hon i ”Vänligen Lars Lerin”.

Förlorade älskade dottern

Men snart skakades familjen av ännu en sorg.

Året efter sin makes död, 1998, dog också hennes dotter Ann Lise-Lotte Casper 30 år gammal i en bilolycka i USA. 

Hon berättar att det var svårt att hitta tillbaka till glädjen i livet.

– Det tog väldigt lång tid. Det tog väldigt många år. Av en obegriplig sorg. Man känner att man inte kan överleva knappast, sa hon då.

Numera lever Anni-Frid Lyngstad växelvis på Mallorca och i Schweiz, tillsammans med sambon Henry Smith, greve av Hambleden.

– Henry är nu mitt stöd, min vän och min kärlek på ålderns höst och jag hoppas att det så får vara, man vet ju aldrig, sa hon då.

Detta gör Anni-Frid i dag

Men vad gör popdrottningen numera, efter alla år?

Hon ägnar sig åt sina stora hobbies, bergsklättring och skidåkning. Hon designar kläder, bland annat en skidoverall för modeföretaget J. Lindeberg – och hon skriver sina memoarer i en eller annan form.

– Jag skriver om mitt liv. Det kan bli en bok, en musikal, en film, jag vet inte ännu. Jag har skrivit mycket i mitt liv, men aldrig en bok. Till att börja med gick det lätt men just nu har jag kommit till en tröskel, sade hon till Damernas Värld för två år sedan.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikkicommons

Men allra helst håller hon till i hembyn Zermatt. Där kan hon koppla av, där ger naturen och bergen henne sinnesro. Samtidigt väjer hon inte för de utmaningar som alptopparna erbjuder.

– Jag åker mycket skidor, ibland offpist och helikopterskidåkning. Jag har vandrat på Haute Route, från Verbier till Zermatt, det tog sju dagar, säger Anni-Frid Lyngstad till Damernas Värld.

När stjärnan tidigare i år fyllde 75 år, är hennes privatliv fortsatt väldigt privat även gällande hennes födelsedag.

”Frida kommenterar inte sin födelsedag på något sätt”, skrev Abbas manager Görel Hanser i ett mejl till Nöjeslivet.

Så fint att höra att du trots allt du har gått igenom, lever det liv du vill. Vi hoppas få höra mer musik från dig i framtiden fantastiska du!

Exit mobile version