Foto: TV4/Ingvar Karmhed/SvD/TT

Arja Saijonmaa om sin barnlöshet

Arja Saijonmaa blev aldrig mamma.
Stjärnan, högaktuell i ”Så mycket bättre”, har berättat att hon längtat – men att hon samtidigt också landat i hur livet blev.
– Det är klart att man vill ha barn men jag hade ett annat liv, säger hon till Femina.

Arja Saijonmaa, 79, är högaktuell som en av artisterna i höstens omgång av ”Så mycket bättre”. Musikunderhållningen är inne på sin 15:e säsong i rutan, och den här gången har TV4 stuvat om en del i tablån.

Tidigare visades ”Så mycket bättre” på lördagar – nu är det söndagar som gäller för tv-tittarna (eller fredagar, för den som streamar programmet på kanalens play-tjänst). Saijonmaa gjorde i premiäravsnittet ett bejublat framträdande när hon avslutade hela programmet med låten ”Vi börjar om igen”, en tolkning av Simon Superti.

Detta knöt ihop första avsnittet på ett speciellt sätt – ”Så mycket bättre”-säsongen 2024 drog nämligen också i gång med just Arjas musik. Detta då Hellacopters- och Backyard Babies-gitarristen Andreas Tyrone Dregen tolkade ”En sång om frihet”.

Arja Saijonmaas starka känslor i ”Så mycket bättre”

Låten skrevs av den grekiske kompositören och sedermera politikern Mikis Theodorakis (1925–2021). Saijonmaa blev mäkta känslosam när hon talade om sitt samarbete med låtskrivaren.

– Han kämpade hela sitt liv mot diktaturer. Han satt fängslad och blev torterad. Hela tiden skrev han musik på toalettpapper… Det kom ut tusentals glada sånger, tavernamusik. Om ni åker till Aten så är varannan sång Mikis, säger Arja i programmet.

När hon var mycket ung och studerade vid universitetet i Helsingfors kom hon första gången i kontakt med honom.

– Under den sista diktaturen kom jag i kontakt med honom. Jag var aktivist i Helsingfors universitets studentteater. Jag var med i en kabaré som hette ”Kabaré om demokratin” och den handlade om den grekiska diktaturen. Folk smugglade ut texter från Grekland. Jag fick en text i mina händer. ”Vit som en duva låg havets strand och allt var sol och kärlek allt. Vi sov på stranden och skrev hennes namn i sanden, men vinden kom och hennes namn försvann.” Den sången var förbjuden och Mikis satt i fängelse på grund av sången. Jag sa: ”Den mannen vill jag träffa.” Det tog två år. Han blev frisläppt ur fängelset. Han satte omedelbart igång Patriotiska fronten. Han mobiliserade en turné mot juntan. Sen kom han till Norden, säger Saijonmaa i ”Så mycket bättre”.

Fick åka på världsturné med Mikis Theodorakis

När dagen var kommen och Theodorakis skulle ge en konsert i Finland kom beskedet att han själv inte kunde sjunga.

– Han var trött, hade haft tuberkulos. Han frågade om nån kunde sjunga. Han orkade inte sjunga. Arrangören kom till mig: ”Du måste sjunga i morgon.” ”Det var två år sen, jag har glömt.” Jag fixade texten på några lappar. Jag hade inte sett mannen så jag tittade bakom scenen hur han såg ut. Sen gick jag ut på scenen med min pianist och började sjunga, säger Arja i programmet.

Saijonmaa fick då se hur den två meter långe greken reste sig upp från sin publikplats.

– Då ser jag hur en gestalt reser på sig. ”Vad är detta?” Han kommer sakta och går på sidan upp på scenen. Alla blev nästan lite rädda. ”Är han förbannad?” Han knuffade min pianist åt sidan. Han började ackompanjera mig. Det var tyst som en ängel flög genom salen. ”Vad är detta för nåt?”, säger hon och fortsätter:

– Sen reser han sig, ställer sig bredvid mig, tar mikrofonen och säger: ”Arja ska följa med mig på världsturné”, säger Arja i programmet och berättar att hon sen fick förklara upplägget för sin skola.

De lät henne åka. Till och med rektorn insisterade på att hon skulle följa med Theodorakis. ”Åk! Vi är kvar här. Den här möjligheten kommer aldrig igen”, var orden hon fick höra.

Resten är, som det brukar heta, historia.

Förlorade sin sambo 1992

Utanför rampljuset har Saijonmaa tidigare haft ett förhållande med producenten och regissören Larl Egler, som gick ur tiden 1992.

– De två kom att sammanleva i många år, och han regisserade henne i TV-serien ”Clark Kent” och musikalen ”Zarah” i Säffle, som handlade om Zarah Leander och skrevs tillsammans med Saijonmaa och Gottfried Grafström, skrev Marcus Boldemann, musikjournalist och kompositör, i Dagens Nyheter i samband med Eglers frånfälle.

Det är över 30 år sen Arjas älskade Lars gick ur tiden. I en intervju med magasinet Femina berättar Arja Saijonmaa att hon i dag lever som singel.

– Kärleksrelationer har kommit och gått men just nu är jag singelkvinna, säger hon till Femina.

Arja Saijonmaas längtan efter att bli mamma:
Det hade jag velat

”Högt över havet”-sångerskan har genom åren öppenhjärtigt också öppenhjärtigt om sina tankar kring att hon själv aldrig blev mamma.

– Att det inte blev för mig, jag kunde inte få dem. Men jag har kompenserat för barn på många andra sätt. Det är klart att man vill ha barn men jag hade ett annat liv, säger hon till Femina, och förklarar samtidigt att hon har många goda vänner och släktingar i Finland som står henne nära.

Arja Saijonmaa har även tidigare öppnat upp om sin barnlöshet. I tv-programmet ”Berg flyttar in” med Carina Berg på TV4 berättade hon om sin längtan efter att bli förälder.

– Ja, det hade jag velat tidigare, absolut. Jag trodde väl någonstans som ung att jag skulle kunna hantera tio barn lätt. Sen blir det inte alltid som man önskar. Men det är ingenting jag tänker på nu och sörjer över. Det är okej som det är. Det är okej, har Arja Saijonmaa berättat i programmet ”Berg flyttar in”.

Hon sade också att:

– Det måste ju vara varje människas rättighet att förverkliga sitt eget liv som en gåva, och inte bli ett desperat människovrak om man inte råkar få barn. Jag får ta hand om andra människor, sade Arja i programmet.

LÄS MER: