Foto: Shutterstock/Vicki L. Miller, Kevork Djansezian/Getty Images

Barry Manilow kom ut som homosexuell som 73-åring

Barry Manilow har under sin karriär visat sig vara en fängslande och charmerande sångare som kan skapa makalösa låtar.

Tack vare The Mandy och Copacabana (At the Copa) blev han världsberömd på 1970-talet, även om kritikerna inte tyckte att han var så bra i början.

Det har senare visat sig att Manilow bar på en hemlighet under en stor del av sitt liv – han kom nämligen ut som homosexuell vid 73 års ålder. Idag är han dock lyckligare än någonsin och lever sitt bästa liv tillsammans med kärleken Garry och sin dotter.

Här är allt du behöver veta om Barry Manilow – och hur han ser ut idag.

Barry Manilow föddes den 17 juni 1943 i Brooklyn, New York. Hans morföräldrar var ryska invandrare – Barry är faktiskt också halvirländare, eftersom hans far Harold kommer från Irland.

Det var dock något som han lärde sig att inte prata om i unga år.

”Det faktum att Harold var en irländsk lastbilschaufför var dolt för familjen”, säger Barry till Irish Independent.

”Det ansågs vara en fruktansvärd sak som min mor hade gjort. De tillät inte ens att jag hette Kelliher. De ändrade det omedelbart.”

Barry Manilow – uppväxt

Han tillade: ”När jag föddes kallades jag Barry Pincus. De var tvungna att gräva djupt i min fars familj för att hitta en judisk släkting. De gick tillbaka till 1800-talet och hittade en farbror, en judisk kille som hette Pincus. Min mamma tvingade min pappa att byta namn till Pincus.”

Manilow uppfostrades av sin mor Edna och sina morföräldrar – hans föräldrar skilde sig när han var liten. Bara några veckor före sin Bar Mitzvah fick han officiellt familjenamnet Manilow.

Barry Manilows far kallades ett ”monster” av hans morföräldrar, men de gillade hans mors nästa kärlek desto mer, som visade sig vara Barrys inspiration när det gällde musik. Den irländske lastbilschauffören Willie Murphy hade enligt uppgift en omfattande skivsamling och lät Barry lyssna på den hela tiden.

Dessutom bestämde sig hans mor och styvfar så småningom för att slå ihop sina plånböcker och köpa ett piano till Manilow för 800 dollar – det tog dem fem år att betala av. Det visar hur älskad han var av sin mor och styvfar, och lyckligtvis vet vi nu att han kunde betala tillbaka allt.

Innan Barry började på New York College of Music studerade han på City College of New York. Han gick sedan på Juilliard School, där han studerade musikteater, och började därefter arbeta som logganställd på CBS.

Det var vid den här tiden som Manilow också fann Susan Deixler. År 1964, vid 21 års ålder, gifte han sig med henne. Det var strax efter deras examen – enligt Barry var det alldeles för tidigt att slå sig till ro.

Kommersiellt arbete med McDonald’s och Dr. Pepper

”Jag var förälskad i Susan”, sa han och beskrev henne som bedårande, liten med ’fantastiska ben och en yppig figur’.

Manilow tillade: ”Jag var helt enkelt inte redo för äktenskap, jag var ute och gjorde musik varje kväll […] Jag var för ung, jag var inte redo att slå mig till ro.”

Barry verkade ha en helt annan dröm. Han ville verkligen arbeta inom underhållningsbranschen och var fast besluten att göra vad som helst för att nå sitt mål.

Det lät säkert galet på den tiden, men Manilow var beredd att satsa allt för att få en chans att slå sig in i underhållningsbranschen. I flera år skrev han låtar och fick jobb som skribent för reklamfilmer. Han hade turen att få vara med i en Dr. Pepper-reklam som enligt honom själv ”betalade hyran i flera år”.

Hans stora genombrott blev dock den dramatiska You Deserve a Break Today, som Manilow sjöng för en McDonald’s-reklam. När han ser tillbaka, var det det bästa beslutet han någonsin fattat att börja skriva reklamfilmer.

”När jag hade turen att börja skriva reklamfilmer, var det enda sättet att konkurrera med andra låtskrivare när det gäller en reklamfilm att skriva den mest fängslande melodi du kan skriva på femton sekunder, och om du inte skriver den bästa, så kommer en annan låtskrivare att få reklamfilmen”, förklarade Barry.

”Och min instinkt är alltid att skriva medryckande melodier. Jag gillar bara att göra det. Så när jag började göra jinglar vann jag många av dem eftersom mina melodier var mer catchy än andras.”

Han tillägger: ”Men det var till stor hjälp när jag hamnade i popmusikvärlden och skrev poplåtar, vilket jag som sagt aldrig hade tänkt göra. Popmusik handlar om catchiga melodier, hooks och refränger… Att lära sig det när jag skrev reklamfilmer var till stor hjälp när jag sedan började skriva poplåtar.”

”Det jag lärde mig mest av allt när jag skrev jinglar var hur man skriver en catchy melodi”, säger Manilow.

Genombrottet med ”Mandy”

Barry skulle äntligen få släppa sitt första album 1973. Han hade skickat låtar till artister, men ingen ville ha dem, så han släppte dem själv. Det självbetitlade debutalbumet Barry Manilow blev ingen omedelbar hit – men bara ett år senare skulle sångaren bli en enorm stjärna.

”Jag skickade ut mina låtar, men ingen ville ha dem eftersom de ville göra sina egna låtar,” berättade han för Independent.

”Jag gjorde mitt första album och det var bra, men jag trodde att det var slutet på det. Men sedan kom Clive Davis [producent] in och han hittade Mandy åt mig.”

Clive Davis var VD för Arista Records och påstod sig ha hittat en låt som hade potential för Barry, Brandy. Till en början var det en rock ’n’ roll-låt, så Manilow, som var ung vid den tiden, visste inte riktigt vad han skulle göra med den.

”För att lära mig Brandy hade jag saktat ner den och – bara för att jag ville – ändrat ackorden och lagt in en tonartsändring,” säger Barry i sin Emmy-intervju.

”Men sedan glömde jag bort det och spelade för Clive, rock-and-roll-låten. Men nu gick jag till pianot och spelade balladversionen av Brandy för honom med mina ändringar i tonart och ackord.”

Fem album på bästsäljarlistorna

”Han sa: ’Gör det. Och vi kan inte använda Brandy. Sjung Mandy. Det hade kommit en hitskiva som hette Brandy två år tidigare: ’Brandy, du är en fin flicka…’. Så vi bytte namn. Jag spelade den långsamma versionen, vi satte ett litet band bakom den och lade till Mandy på det andra albumet. Och mitt liv förändrades.”

Precis som Barry sa, förändrade Mandy hans liv för alltid. Den gick direkt in som nr 1 på listorna, och Manilow följde upp den med låtar som I Write the Songs, Could It Be Magic och den legendariska Copacabana (At the Copa).

1978, bara fem år efter att ha släppt sitt första album, hade Barry fem album på bästsäljarlistorna samtidigt, samt tio singlar som låg etta. Han hade också vunnit flera priser, inklusive Grammy och Tony Awards, och blivit en sann stjärna på vägen. Hans fans kallades ”Fanilows”.

Det säger sig självt att vi genom historien har sett många exempel på hur plötslig berömmelse har blivit till gift. I Barrys fall var det dock viktigt för honom att omfamna berömmelsen på ett sådant sätt att han aldrig lät den gå utom kontroll. Det innebar att se bortom sig själv.

”Jag har lärt mig genom åren att i början av livet handlar allt om mig, mig, mig. ’Titta på mig, titta vad jag kan göra, titta hur fantastisk jag är,’” säger han. ”Sedan någonstans i mitten, i 30-årsåldern eller kanske senare för min del, inser man att nu måste det gå åt andra hållet,” förklarar han.

”Pilarna måste sluta peka mot dig själv. De måste vända sig om och peka utåt – och det gäller inte bara artister, det gäller alla. Om man vid 40 års ålder fortfarande visar alla hur fantastisk man är, är det väldigt opassande.”

Barry Manilow – pengar, make, barn

Flera år innan Barrys stora genombrott skilde han sig från sin fru Susan Diexen. De var bara gifta i två år innan han lämnade vad han beskrev som ”den perfekta hustrun” för att ägna sig åt ”detta underbara musikaliska äventyr”.

Manilows karriär sträcker sig över flera decennier – den mångårige artisten uppträder fortfarande idag. Han sägs ha ett nettovärde på cirka 100 miljoner dollar, enligt Celebrity Net Worth.

Han gick dock inte obelastad. Det visade sig att Barry hade hållit en stor hemlighet under stora delar av sitt vuxna liv. Slutligen, 2017 – vid 73 års ålder – kom Manilow ut som homosexuell. Detta var utan tvekan ett modigt beslut, särskilt med tanke på hans ålder. Vid den tiden hade han redan en partner i Garry Kief.

År 2014 gifte de sig på sin egendom i Palm Springs. Enligt The Sun var det en så stor hemlighet att inte ens gästerna visste att de skulle närvara vid deras bröllop.

Enligt rapporter träffades Barry och Garry för första gången 1978. I dag är Garry VD för Barry Manilow Productions och fungerar även som Barrys manager.

”Jag visste att det var nu det skulle ske,” minns Barry sitt första möte med Garry. ”Jag var en av de lyckligt lottade, jag var ganska ensam innan dess.”

Att komma ut som gay var inte ett lätt beslut för Barry. Han var rädd att det skulle ha skadat hans karriär om han hade kommit ut tidigare, och att det skulle ha gjort hans fans ”besvikna”, särskilt de kvinnliga.

Men det visade sig vara precis tvärtom.

”Folk ville bara att jag skulle vara lycklig”

”Om jag hade gjort det mycket tidigare tror jag att det skulle ha påverkat min karriär mycket. Men när Garry och jag bestämde oss för att göra det var det redan accepterat att vara gay och att leva så, ingenting förändrades,” förklarar Barry.

”Ingenting har förändrats. Det enda som är annorlunda är att folk är väldigt glada för min skull,” tillade han.

”Folk ville bara att jag skulle vara lycklig och när jag sa att jag hade någon i mitt liv blev de glada för min skull och det fanns ingen negativitet eller så. Jag förväntade mig det och de här människorna är fantastiska, det är fantastiskt.”

Förutom att dela sitt liv med sin älskade Garry fick Manilow också nöjet att hjälpa till att uppfostra sin makes biologiska dotter Kristen.

När det gäller deras privatliv kan vissa hävda att det kan vara riskabelt för ett förhållande att ha sin partner som manager. Barry och Garry får det dock att fungera.

”Det är det som är miraklet med vårt förhållande. Det är en relation som bygger på respekt och vi har aldrig stött på varandra om någonting,” säger Manilow.

”Garry är den smartaste kille jag någonsin träffat. Han är en fantastisk manager. Han tar hand om min karriär på affärsnivå, och jag tar hand om musiken, och vi planerar vad vi vill göra tillsammans. Det handlar om två killar som klarade sig genom 40 år.”

”[Att komma ut] kanske får folk att må bra. Kanske kan det inspirera några unga människor till att de också kan göra det. [Våran kärlekshistoria] har varit mycket positiv. Vi pratar fortfarande med varandra!”

Under årens lopp har Barry också uppmärksammats på grund av en fråga som är helt skild från hans musik eller privatliv.

Barry Manilow – plastikkirurgi och botox

Det har rapporterats och spekulerats många gånger om att Manilow har genomgått ansiktslyftningar och ögonoperationer, liksom botoxinjektioner för att strama upp ansiktet. I en intervju med Irish Independent bekräftade han att så verkligen var fallet.

Barry berättade att han hade genomgått ett ingrepp för att bli av med sina pucklar, ”men de kom tillbaka direkt. Den sortens saker håller inte i längden. För många år sedan gick hela LA på Botox, och det gjorde jag också. Jag gav det ett försök, men jag gillade det bara inte. Det såg inte rätt ut för mig.”

År 2011 sa plastikkirurgen Said Youn att han tyckte att Manilow hade fått ”för mycket arbete” i ansiktet. Å andra sidan säger Barry att det är ”löjligt” att tro att han är ”killarnas Joan Rivers”. En förklaring, säger han, är att han har genomgått flera operationer, vilket har påverkat hans ansikte.

”Jag har haft ett otäckt höftproblem de senaste tio åren,” säger han. ”Jag har genomgått tre operationer, den senaste för fyra månader sedan. Jag ville inte halta ut på scenen på Grammygalan, och det enda sättet att få någon lindring var genom steroidsprutor rakt in i höfterna. Men då blåser ansiktet upp och ser konstigt ut.”

Barry dök upp i det brittiska morgonprogrammet This Morning år 2022 och han var nästan oigenkännlig. Men hur kan han se så ungdomlig ut?

”Det är tur, det är bara blind tur,” sa Barry och skrattade.

”Jag är verkligen väldigt gammal, snälla låt oss inte prata om det. Det är verkligen deprimerande.”

LÄS MER