Beppe Wolgers tragiska död skakade familjen – efter hans död vill sonen reda ut det många anat

Beppe Wolgers var en hyllad skådespelare, konstnär, översättare, poet och textförfattare.

Men bakom framgångarna så var han också en kärleksfull pappa, och när han dog lämnade han inte bara bakom sig ett kulturarv, utan också en enorm saknad.

John Bertil Wolgers, mer känd som ”Beppe” Wolgers föddes den 10 november år 1928 i Stockholm.

Uppväxten tillbringade han i ett välbärgat hem på Sveavägen.

Men hans skolår kantades av diverse tuffa motgångar.

I boken Humlegårdsmästaren (1971) av Per Wästberg har Beppe Wolgers skrivit om Carlssons skola på Östermalm, där han gick, att: ”de första mordförsöken på glädjen och barnet och hjärtats lycka. […] En prägling som har märkt mig för livet”, enligt Litteraturbanken.

Beppe Wolgers
Foto: TT

Men det var inte bara i skolan som Beppe hade det tufft under sina första år i livet. Redan som 9-åring förlorade han nämligen sin pappa, som dog plötsligt.

Därefter började han stamma, och redan som barn kämpade han med dåligt självförtroende.

När han sedan började studera på Nya Elementarskolan vid Hötorget så fortsatte eländet i skolan. Han fick fler anmärkningar, och tvingades också gå om ett år i högstadiet.

Efter ett tag insåg han att skolan inte var något för honom, och bestämde sig därför för att avsluta studierna i förtid.

Började skriva egenskrivna dikter

Vid 17 års ålder började Beppe Wolgers skriva och lämna över dikter till förläggaren Gerard Bonnier, som dessutom var hans granne vid semesterhuset ute på Dalarö.

Det tog dock många år och hårt slit för att något publicerat. Hela sju år och sex refuseringar ligger bakom debutboken Jag sjunger i skon från 1953.

Men så småningom började Beppe Wolgers skapa mängder av verk som vi idag ser tillbaka på som riktiga kulturklassiker.

Han blev en av våra största underhållare genom tiderna, och har skrivit in sig i historieböckerna som en sann ikon.

Flera generationer av barn har fått se Beppe Wolgers som Pippi Långstrumps pappa. Men också hört hans röst som Baloo i Djungelboken, och Lille John i Robin Hood.

Inger Nilsson, Beppe Wolgers
Foto: TV4/CMore

Detta är dock bara ett axplock av alla de saker han hann med under sin karriär.

Beppe Wolgers karriär

Han är nämligen också känd för historien om ”Dunderklumpen” och ”Beppes godnattstund,” och såklart succén med humorprogrammet ”Skäggen” i SVT.

Han skrev även musik till stora artister- allt ifrån ”Okända djur” framförd av Olle Adolphson, till ”Sakta vi gå genom” stan med Monica Zetterlund.

Ja, Beppe Wolgers var minst sagt en mångsysslare av rang. Men bakom alla framgångar så var han också pappa till fyra stycken barn.

Hans första son Tom Wolgers fick Beppe tillsammans med hustrun Inger Grönstedt. Men efter en tid som gifta valde de att gå skilda vägar.

Snart fann han dock kärleken på nytt i Kerstin Dunér, och tillsammans fick de barnen Benton, Mats och Camilla Wolgers.

Beppe Wolgers
Foto: Wikkicommons

”Den bild som många har av honom, den stämmer”

Men dessvärre lämnade Beppe Wolgers oss alldeles för tidigt. Han blev bara 57 år gammal, och dog plötsligt år 1986 av ett magsår.

Dottern Camilla arbetar idag med konst och har berättat om valet att bo i Jämtland, en plats som hennes far höll mycket varmt om hjärtat.

– Pappas aska är spridd i Vattudalen så jag ser Vattudalens vatten som en beröringspunkt för att komma honom nära, har dottern Camilla Wolgers tidigare berättat för Österunds-Posten.

Också genom konsten känner hon sig nära sin far.

– Jag var bara 21 år när pappa dog men genom måleriet känns det som jag kommit närmare honom. Särskilt nu när jag är tillbaka på Öhn igen, berättade hon i intervjun med ÖP.

Även sonen Benton har berättat om deras pappa, och förklarade för Sveriges radio 2016 hur underbar han var.

– Det är en innerlig varm, fin känsla av en fantastisk fin pappa. Jag tror att den bild som många har av honom, den stämmer, säger han till SR.

Beppe Wolgers son om stora saknaden

Benton var bara 23 år gammal när Beppe dog, och på fråga gällande vad de hade för relation till varandra svarar han så här:

– Väldigt nära och fin relation. Han var ju närvarande, och fanns med hela livet. Tyvärr dog han väldigt ung då, 57 år, så det var ju för tidigt för att utveckla en vuxenrelation på lite djupare plan.

Och när nyheten väl kom om att Beppe hade somnat in så tog han det hårt.

– Väldigt hårt, det var en chock och katastrof. Det måste jag säga.

Beppe tillsammans med kollegorna Max von Sydow och Povel Ramel. Foto: Pressens bild/Wikimedia commons

Idag är det 37 år sedan Beppe Wolgers dog, och Benton har beskrivit för SR att han fortfarande sörjer sin pappa.

Däremot gör det honom alltid lycklig när han får återuppleva eller höra Beppes gamla verk. Genom dem, precis som genom sina barn, lever han trots allt vidare.

– Ja, det har jag väl inte tagit mig igenom än. Även om det är 30 år sedan. Det är en stor saknad i ens liv, att han försvann så tidigt. Det är fint att höra honom och se honom på TV och så, det är inget jag besväras av utan jag blir alltid glad av det.

Vila i frid, Beppe. Du är alltid saknad, aldrig glömd!