Björn Natthiko hade en sista önskan innan han dog – nu kräver folket att den förverkligas

Björn Natthiko Lindeblad har somnat in, 60 år gammal. Beskedet kom under tisdagen.

Björn Natthiko Lindeblads delade med sig av sina sista önskningar innan han dog. Nu kräver folket att framförallt en av dem uppfylls, rapporterar P4 Göteborg.

På tisdagen meddelades det via Björn Natthiko Lindeblads sociala medier att han gick ur tiden på måndagen den 17 januari.

Efter flera års sjukdom i ALS valde han själv att avsluta sitt liv, 60 år gammal.

Om du läser det här, så har jag gått ur tiden.Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var…

Posted by Björn Natthiko Lindeblad on Monday, January 17, 2022

”Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan”, står det att läsa i Björns sociala medier.

Han fortsatte i inlägget med följande ord:

”Jag är, så här några dagar innan, orimligt övertygad om att min första reaktion inför döendet kommer att vara lättnad. Att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa. Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över”.

Blev känd i Sommar i P1

Björn Natthiko Lindeblad blev känd för svenska folket med sina sommarprat 2012 och 2020.

I det första berättade han om hur han valde att lämna sitt jobb i det svenska näringslivet och leva som buddhistmunk på ett kloster, där han blev kvar i 17 år.

Samma år blev han framröstad till lyssnarnas sommarvärd i P1.

I det senare berättade han om hur det är ”att leva med den obotliga sjukdomen ALS, om döden och om hur samtal om den kan göra oss mer levande”.

Hans sommarprat gick rakt in i hjärtat på alla som lyssnade och år 2020 släppte han boken ”Jag kan ha fel”.

Björns sista önskning

En av Björn Natthiko Lindeblads sista önskningar var att få en spårvagn uppkallad efter sig, något han skriver om i ett Instagraminlägg från förra veckan.

Under tisdagen har nomineringarna regnat in.

Robert Lindberg, pressansvarig på Göteborgs spårvägar berättar att de fått in 100-tals mejl.

– Vi har fått in 500 mejl till våran organisation där man föreslår att han skall få sitt namn på en spårvagn. Det är första gången vi har fått en sådan anstormning av mejl. Det har inte hänt förut.

I sitt sista inlägg på Facebook delar Björn med sig av ytterligare önskningar.

”Vill du glädja mig, så vårda det gärna. Till exempel så här: Ta del av det jag lämnat efter mig bland vänner, på nätet och i böcker.Kom på min begravning på Konserthuset i Göteborg en söndag då restriktionerna släppt.Stöd BNL-gerillan genom att sätta upp en bänk för alla på en plats du tycker om. Med eller utan tillstånd.Tycker du som jag, att alla, under vissa omständigheter, borde få samhällets hjälp till en värdig och trygg död, så gör dig hörd. Lex Natthiko, inte mig emot. Stötta dom som står mig närmast, på dom sätt du kan. I början brukar det betyda att ge dom eget utrymme att sörja, lite senare att knacka på”, skriver han i inlägget.

Vi kommer sakna dig Björn. Vila i frid!