Björn Skifs insikt på 75-årsdagen – folkkäre artisten: ”Kommer bergis stå på min gravsten…”

Foto: Pontus Lundahl / TT

Björn Skifs fyller 75 år.
Nu berättar den folkkäre artisten hur han kommer fira dagen.
– Jag har faktiskt ingen åldersnoja, säger han till Göteborgs-posten.

Den folkkäre profilen Björn Skifs fyller 75 år på onsdagen den 20 april.

Han är en av våra mest kända och mångsidiga artister och skådespelare, som genom åren gjort sig känd för massor av föreställningar, tv-program, filmer och framför allt låtar i det svenska underhållningslivet.

För detta har han genom åren fått ta emot mängder av priser och utmärkelser. Redan 1984 belönades Skifs med Karamelodiktstipendiet och 1995 tog han emot Guldmasken som Bästa manliga musikalartist för sin roll i ”I hetaste laget”. År 2008 fick Skifs en inbjudan till slottet där kung Carl XVI Gustaf ville dela ut Hans Majestät Konungens medalj i åttonde storleken till den populäre sångaren.

Skifs har genom åren gett ut en mängd album, varav det senaste (”It’s Christmas”) kom ut förra året och nådde en tredjeplats på topplistan i Sverige. I hans repertoar ryms Svensktoppsfavoriter som ”Håll mitt hjärta”, ”Krama dej”, Billboard-ettan ”Hooked on a feeling” med Blåbus, samt Melodifestivalklassiker som ”Fångad i en dröm”, ”Michelangelo” och ”Det blir alltid värre framåt natten”.

Skifs om minnesvärda tabben: ”Kommer stå på min gravsten”

Framför allt det sistnämnda bidraget, som vann den svenska schlagertävlingen 1978 och skrevs av Skifs i samarbete med Peter Himmelstrand, har fått extra minnesvärd status. Detta i samband med Björn Skifs minst uttryckt unika insats i det årets Eurovision Song Contest-final.

Det var ju då som Skifs inledde med att tappa texten till låten – någonting som lett till många skratt genom åren.

Textraden ”Dagarna och kvällarna, då lever jag, trivs med mitt jobb, har kompisar, att snacka med, det flyter” blev istället ”Dagarna och kvällarna, då lever jag, röppni fälls, örr ur i knön, och gniblisåå, på kvällen”.

Nu när Skifs blickar tillbaka på sin långa och framgångsrika karriär i samband med 75-årsdagen minns han ögonblicket.

– Ja det var stundens ingivelse. Det kommer bergis stå på min gravsten: ”Han som glömde texten i Paris”, säger Björn Skifs med ett skratt i intervjun med Göteborgs-Posten.

Men Björn Skifs karriär är så mycket mer än en förvisso minnesvärd tabbe i Eurovision-finalen.

STOCKHOLM 2020-11-09 Artisten Björn Skifs som är aktuell med sina memoarer, ”Mitt liv som scengångare” Foto: Pontus Lundahl / TT

Han har, utöver alla fantastiska låtar, också spelat in en hel del filmer som gjort avtryck på bioduken – framför allt ”Strul” och ”Drömkåken” har blivit klassiker.

Även på musikalscenen har det blivit många succéer för Skifs. Han gjorde huvudrollen i ”Spök” som var en framgångsrik långkörare på Maximteatern i Stockholm åren 1981-1983. Han har också gjort flera ikoniska tv-program. 1987 ledde han SVT:s underhållning ”Kryzz” tillsammans med Arne Hegerfors. 1982 hade han huvudrollen med Lill Lindfors i humorprogrammet ”Handväskan” som även fick internationellt erkännande. I mitten på 80-talet var han även medverkande i Sven Melander-klassikern ”Nöjesmassakern”.

Så firar Björn Skifs sin 75-årsdag

På senare år har Skifs dragit ner på sina åtaganden, även om han fortsatt bjuder på show både på scen och i tv.

Att han nu fyller 75 år beskriver han på följande vis:

– Det låter ju som Gubbe med stort G. Men jag har faktiskt ingen åldersnoja, säger Skifs till GP.

Bemärkelsedagen kommer han att fira ute i naturen.

– Med picknick i det gröna. Det brukar kunna vara fint vårväder på min födelsedag så det hoppas jag på även i år.

STOCKHOLM 20111110 Artisten Björn Skifs här fotad inför albumsläppet ”Break the spell” Foto: Pontus Lundahl/TT

Vi önskar dig stort grattis på födelsedagen, Björn Skifs! Tack för alla härliga insatser du gjort på scenen genom åren.

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denne stjärna!

Exit mobile version