Carina Lidbom och Peter Haber har fortfarande kontakt – 31 år efter Sunes sommar

1993 kom en av Sveriges största sommarklassiker när det kommer till film.

Peter Haber och Carina Lidbom spelade båda viktiga roller i ”Sunes sommar”.

Så är skådespelarnas relation 31 år senare.

Många svenskar, kanske allra mest 40-åringar och yngre, minns med glädje kultrullen ”Sunes sommar” som kom 1993.

Den följde den populära julkalendern ”Sunes jul” som gick på SVT 1991.

I både tv-serien och filmen får tittarna följa pojken Sune och hans galna familj i olika livssituationer. I långfilmen åker han med sin lillebror Håkan, storasyster Anna, pappa Rudolf och mamma Karin på husvagnssemester – trots att familjen egentligen ville ner till kontinenten.

”Sunes sommar” blev omåttligt populär – över en miljon svenskar såg filmen på bio – och det kanske var svårt att på förhand kunna förstå hur pass stora och kända skådespelarna skulle bli.

Relationen med Peter Haber

Carina Lidbom, 67, som spelar mamma Karin, var själv väldigt förvånad över genomslagskraften som fanns då i ”Sune”.

– Men det visste vi ju inte då, det är fantastiskt. Det är bra. Det gäller fortfarande. Jag får ständigt mejl och meddelanden där folk skriver: ”Nu har vi tittat på Sunes jul” och sedan ”Sunes sommar” på sommaren”. Så det är klart att det är fantastiskt, säger hon till Expressen.

Hon säger att hon älskade att spela in både julkalendern och långfilmen. Trots att det är 33 år sedan kalendern hade premiär på tv, 31 år sedan filmen kom, minns hon fortfarande tillbaka en del på hur det var på inspelningen.

Det var framför allt arbetet med en annan känd skådespelare som gjorde att hon tyckte det var så kul. Hennes samarbete med Peter Haber sken verkligen igenom på bioduken.

– Jag har dåligt minne, men jag har gjort så mycket efter det så jag känner mer… känslan minns jag, att vi hade väldigt kul under inspelningarna. Och Peter Haber och jag kände inte varandra innan och vi blev ju så tighta. Vi klickade som bara den. Vi hade verkligen kemi, säger hon.

”Har liksom avsagt sig hela…”

Nu för tiden har hon bara lite sporadisk kontakt med Peter Haber, men också lite med två av personerna som spelade hennes barn i ”Sunes jul” och ”Sunes sommar”.

Andreas (Hoffer) som spelade Sune han har liksom avsagt sig hela det här… han vill inte vara med i den här medievärlden så va. Men, Nina (Almlöf) heter hon som spelade min dotter, hon är sjuksköterska nu. Och så har vi Gabriel (Odenhammar) han spelade ju Max också i ”Svensson Svensson”. Han har gett ut en bok i höstas om hela hans liv, berättar Carina Lidbom.

Vad härligt att höra lite om hur det var på inspelningen av en riktig svensk klassiker.

Spännande också att höra att ”mamma Karin och pappa Rudolf” fortfarande har kontakt med varandra efter alla år.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev