Christer Lindarws gripande ord – kärleksfulla hyllningen efter modeikonens död: ”Så sorgligt”

Foto: TV4

Under torsdagen kom nyheten om att den brittiska modedesignern Vivienne Westwood har avlidit vid 81 års ålder.

Hon har hyllats för sina revolutionerande och vågade kreationer – och hennes kläder ställdes ut i Sverige så sent som 2020.

Nu hyllar även kläddesignern och artisten Christer Lindarw ikonen.

Modeskaparen Vivienne Westwood avled under torsdagen omgiven av sin familj, enligt ett uttalande från hennes modehus. Hon blev 81 år gammal.

Modedesignern fick sitt genombrott på 1970-talet och har ansetts vara en av de allra största i modevärlden. Hon är framför allt känd för att ha tagit in punkten i modevärlden, och fick under sin storhetstid smeknamnet ”punkens gudmor”.

Hon designade även kläder åt bandet Sex Pistols på 70-talet. Med influenser från musikvärlden blev hon tongivande för modevärlden.

Vivienne Westwood i Wien 2011. Foto: Wikimedia Commons

Vivienne Westwoods karriär – hyllas för provokativa stilen

Vivienne Westwood var även känd för att blanda friskt mellan olika klädstilar. Bland annat blandade hon punkstil med skräddat i en av sina mer uppmärksammade kollektioner.

Hon röjde även stora framgångar för sina t-skjortor med politiska budskap samt sina brudklänningar på 2000-talet.

På senare år tog designern ställning i en rad olika frågor, bland annat lobbade hon mot pälsanvändningen i modeindustrin och spred kunskap om klimatförändringar.

Efter nyheten om hennes bortgång har hyllningarna haglat på sociala medier. Bland annat har den amerikanska modedesignern Marc Jacobs skrivit att han är ”krossad” efter dödsbeskedet.

”Du gjorde det först. Alltid. Otrolig stil med ett briljant och meningsfullt djup”, skriver han på sin Instagram.

Christer Lindarw. Foto: TV4

Christer Lindarws hyllning till modeikonen

Vivienne Westwoods modeskapelser har även ställts ut i Sverige.

Så sent som 2020 ställdes modeikonens kreationer ut på Millesgården på Lidingö. Då visades 350 av hennes kläder i den första stora utställningen i Sverige.

Kläddesignern och dragartisten Christer Lindarw har skrivit om modeikonen på sin Instagram.

I inlägget uppmärksammar han Viviennes stora inflytande på modevärlden.

”Så sorgligt att läsa att modeikonen och punkdrottningen Vivienne Westwood har gått bort. 81 år gammal. Hon skapade tillsammans med sin dåvarande man Malcolm McLaren kläderna till Sex Pistols. Och förändrade hela modebilden totalt med motorcykeljackor fyllda med nitar, kiltar och säkerhetsnålar. Hon gjorde den galet och provocerande gatutrenden till high fashion”, skriver Lindarw, som bland annat designat scenkläderna till After Dark.

Exit mobile version