Christina Schollin, 82, om tiden efter coronan: ”Måste hitta glädjeämnen”

När allt verkade ha lugnat sig insjuknade folkkära skådespelerskan och numera influencern Christina Schollin, 82, i corona, trots att hon tidigare tillbringat flera månader i karantän med maken Hans.

Nu berättar den blivande 83-åringen om det förändrade måendet efter sjukdomstiden, och hur hon hanterar den sociala distanseringen. 

I coronapandemins början befann sig Christina Schollin, 82, och maken Hans Wahlgren, 83, i sitt sommarhus i Nerja, Spanien.

Då landet gick in i så kallad “lockdown”, fick paret tillbringa de kommande månaderna i total isolering, och därmed säga hejdå till sitt tidigare sociala liv. 

Blev sjuk i corona

Under många veckor träffade paret inga andra än varandra, och anpassade sig till livet i karantän, men trots detta blev paret smittade av viruset. 

– När jag testades positivt hade jag råkat smitta ner min man. Han fick ännu lindrigare än jag, han märkte knappt av det, så vi har ändå haft tur, berättar Christina Schollin för Newsner. 

Men även om varken Christina eller maken upplevde viruset som särskilt jobbigt så har 82-åringen märkt en skillnad i måendet efter sjukdomstiden.

– Jag hade turen att ha en väldigt väldig lätt corona. Det var tre dagar som jag hade lite hosta, lite feber, sen var det liksom över. Men jag känner mig trött, väldigt trött, säger hon till Newsner.

Börjar tro på biverkningar

När Christina får frågan om hon känner sig återställd svarar hon: 

– Faktum är att jag inte riktigt vet det. Jag börjar tro på när de säger att de kan vara biverkningar långt efteråt, oavsett om man har haft det lätt eller inte. 

Christina Schollin
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det familjekära paret, som är vana att träffa släkt och vänner ofta, fick endast lämna sin bostad i Spanien för att handla mat eller läkemedel, innan de kunde återvända hem till Sverige. 

– Man fick endast lämna hemmet om man skulle handla mat eller gå till apoteket. Eller gå ut med hunden, men vi har ingen hund. Vi gick promenader runt poolen och tog simturer i den, så vi hade det ganska bra ändå, berättar Christina.

– Det finns de som har det mycket, mycket svårare än vi. Man lider med alla dessa människor som förlorar sina inkomster. Det är förfärligt, berättar Christina. 

”Får akta sig för depression”

Hon berättar att många i hennes omgivning blivit av med jobb och uppdrag på grund av corona, och hon bekymrar sig för deras mående mer än sitt eget. 

– Jag tycker så fruktansvärt synd om dessa människor som inte får utöva sina kunskaper för att det inte finns jobb. Hela kulturen är påväg att försvinna och jag hoppas att det ska vända snart. Man får akta sig för att inte falla ner i depression. Det tror jag är lätt hänt för många, berättar hon.

Christina Schollins råd till andra 

Idag har Christina och maken Hans antikroppar, vilket gör att hon känner sig trygg med att träffa sina barn och barnbarn.

Men till de som fortfarande inte kan göra det rekommenderar hon att man fortsätter att prata kontinuerligt i telefonen, och gärna på Face Time. 

– Om man inte kan hålla om varandra så ska man i alla fall hålla av varandra. Man får tänka att det här inte kommer att vara för evigt. Vi måste härda ut. Vi måste hitta glädjeämnen i tillvaron även även om det ser mörkt ut, säger Christina till Newsner.