Christina Schollin och Jonas Gardell får ärofyllt pris

Både Christina Schollin och Jonas Gardell har haft framgångsrika karriärer inom kulturvärlden. Nu hyllas de av regeringen för deras arbete och tilldelas ett ärofyllt pris, rapporterar TT.

Att satsa på en karriär som skådespelare är en risk. Det finns ingen garanti på att man kommer att lyckas och för många kan det ta år innan de får någon betydande roll. För andra kanske den möjligheten aldrig dyker upp.

Men det finns några teatermänniskor därute som har så pass mycket talang att det inte finns annat än framgång att vänta. Idag prisas två av dem.

Christina Schollins karriär

Skådespelerska Christina Schollin har en lång erfarenhet som skådespelerska. Den yngre generationen känner troligtvis till henne som Pernilla Wahlgrens mamma eller Bianca Ingrossos mormor.

Men för de som har varit med ett tag kan man minnas Christina som Margareta Günther i dramafilmen ”Änglar, finns dem?” eller för hennes många år som en betydande skådespelare på Dramaten.

För två år sedan gjorde hon comeback på teaterscenen när hon spelade i pjäsen ”MacBeth” på Dramaten. Hon blev hyllad för sin roll men bestämde sig för att det skulle bli den sista. Med det tackade hon för sig efter en 64 år lång karriär.

Jonas Gardells framgångar

Även Jonas Gardell har ett imponerande CV som skådespelare, regissör, författare och ståupp komiker.

Gardell debuterade som författare 1979 med diktsamlingen Den tigande talar.

Hans första roman, Passionsspelet, kom ut 1985 och har sedan dess följts av flera uppmärksammade verk, inklusive trilogin Torka aldrig tårar utan handskar som behandlar HIV-epidemin bland homosexuella män i Sverige under 80-talet.

Gardell har också skrivit manus till filmer som Livet är en schlager och varit en framträdande scenartist med flera hyllade shower.

Utöver sitt författarskap och scenkarriär har Gardell medverkat i olika svenska tv-program och tävlat i Melodifestivalen 2018. Han har också varit värd för radioprogrammet Sommar i P1 vid flera tillfällen.

Hyllas för sina verk

Nu ska båda skådespelarna hyllas med ett ärofyllt pris. Christina Schollin och Jonas Gardell tilldelas nämligen medaljen Illis quorom.

Det meddelar kulturministern Parisa Liljestrand (M) via ett pressmeddelande.

”Det är en stor glädje för mig som kulturminister att meddela att några av regeringens främsta utmärkelser tilldelas två kulturskapare som betytt så mycket för det svenska kulturutbudet”, meddelare kulturministern, enligt TT.

Medaljen är en av regeringens främsta utmärkelser och tilldelas personer som gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Grattis Christina Schollin och Jonas Gardell!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev