Claes Elfsbergs stora sorg – sista samtalet med dottern: ”Jag ville säga någonting som var viktigt för mig”

För två år sedan förlorade folkkära tv-profilen Claes Elfsberg sin älskade dotter.

När han gästar ”Skavlan” berättar han om deras sista tid tillsammans och samtalet.

– Där var jag under den där sista veckan och allt var kaos och det var förfärligt och Hanna blev sjukare och sjukare, säger han i programmet enligt Aftonbladet.

Att förlora någon man älskar hämtar man sig nog aldrig riktigt ifrån.

Hur lång tid det än går kvarstår såren och tomheten. Det enda man kan göra är att ta en dag i taget och ta sig igenom sorgen bit för bit.

När Claes Elfsberg förlorade sin älskade dotter Hanna för två år sedan förändrades hela hans liv på ett kort ögonblick.

– Min dotter dog för två och ett halvt år år sen. Hon hade cancer och både hon själv och vi andra trodde nog att hon var på väg att bli bättre. Men plötsligt blev allt väldigt mycket sämre och hon dog på överraskande sätt. Jag var chockad och oerhört ledsen och hittade som tur var fram till en sorgeterapeut, har Claes Elfsberg tidigare sagt till Nöjeslivet.

STOCKHOLM 20130925 Radiolegenden Kent Finell begravdes på onsdagen i Kungsholmens kyrka i Stockholm. Aktuellts Claes Elfsberg med hustru Monica. Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

Dottern var öppen med sjukdomen

Claes är också aktuell med en SVT-serie ”Sorgen och jag” kring bearbetningen av sorgen efter hans dotter.

Då dottern hade varit så öppen med sin sjukdom, kunde också Claes finna modet och orken att göra detsamma.

– Hanna var väldigt öppen med sin sjukdom, och det var ett viktigt skäl för mig när jag ville göra det här. Som många andra unga människor använde hon sig av sociala medier och berättade där om sina behandlingar. När hon fick beskedet att hon skulle dö så skrev hon en sista uppdatering på Facebook. Att hon själv var öppen med sin sjukdom och att hon skulle dö gjorde mig övertygad att det skulle vara bra, och att hon skulle tyckt att det skulle vara bra, om jag gjorde programmet. Sen är vi alla olika, alla inte likadana utan en del drar sig tillbaka i sin sorg. Jag ska inte påstå att det enda jag tycker är det rätta, men det är åtminstone rätt för mig. Jag har mött många andra som känner som jag, och som väldigt gärna vill prata om sin förlust, har han tidigare sagt.

Claes Elfsbergs sista tid med dottern

Under fredagens program av ”Skavlan” gästar den populära tv-profilen programmet och berättar om tiden efter sin dotters död.

Han berättar hur han spenderade all sin tid på sjukhuset och om hans sista tid med Hanna.

Claes Elfsberg
Foto: Johan Halsius /Monkberry

– Där var jag under den där sista veckan och allt var kaos och det var förfärligt och Hanna blev sjukare och sjukare. Till slut var hon inte så kontaktbar längre, berättar han enligt Aftonbladet.

– Jag förstod att hon skulle bli ännu sämre. Jag tror att det var på dag tre eller fyra i den här konstiga veckan bad jag att få tala med henne ensam. Det var ju annars många människor runt omkring henne.

LÄS MER: Claes Elfsbergs tunga sorg med hustrun Monica – efter sjukdomskampen: ”Det har varit tufft”

Sista samtalet

Hon var omgiven av familj och vänner, men vid ett tillfälle bad han att få prata med henne ensam.

Claes Elfsberg
STOCKHOLM 20151130 Måndagens ”Aktuellt” blev Claes Elfsbergs sista framträdande som nyhetsankare i SVT, och tv-profilen tackade för sig efter 45 år i tittarnas tjänst. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

– Jag ville säga någonting som var viktigt för mig att jag skulle ha sagt. Det kommer jag ihåg väldigt väl, säger han i programmet.

Även hans hustrus biologiska son har drabbats av en allvarlig sjukdom. 2018 var han färdigbehandlad och det verkade då inte vara någon risk för sjukdomen att komma tillbaka.

– Rent statistiskt är det lite mycket att två av fyra barn i familjen har drabbats av besvärliga sjukdomar.