Colin Nutley om sin sista önskan efter döden

Colin Nutley om sin sista önskan efter döden.

Foto: Magnus Lejhall/TT, Anders Wiklund/TT

Colin Nutley är filmskaparen som genom åren gett oss svenskar mängder av oförglömliga filmupplevelser.

Nu ger regissören sitt ödesbesked samt sin sista önskan efter döden.

Colin Nutley, 80, är filmregissören och manusförfattaren som har gjort sig känd som en av Sveriges mest älskade filmskapare. Trots att han är född och uppvuxen i Storbritannien har hans filmer fångat den svenska själen på ett sätt som få andra lyckats med.

Med filmer som Änglagård, Black Jack, Under solen och Nionde kompaniet har han definitivt säkrat sin plats som en av våra stora filmskapare genom tiderna.

Vid sin sida har Colin Nutley alltid kärleken Helena Bergström, 60, som spelat i alla Colins filmer sedan de träffades. De träffades när de höll på att spela in Black Jack tillsammans, det slog då gnistor direkt mellan dem. Colin Nutley var dock vid den tidpunkten gift med den svenska exfrun Gunilla, som han har sonen Daniel med.

– Jag har aldrig pratat om detta, men när Helena och jag hade träffats på inspelningen av Black Jack ville jag inte att det på något sätt skulle komma ut, till någon i filmteamet eller någon annan. Det måste vara en hemlighet, privat, säger Colin Nutley till Allas.

Det hela slutade till sist med att Colin och Helena blev ett par. Men relationen mellan Helena Bergström och exfrun Gunilla är enligt Colin mycket god.

– Gunilla går på premiärerna på varenda film och när Helena är på teatern så går hon dit. Det är en välsignelse att få ha så kloka kvinnor i mitt liv, säger Colin till Allas.

Colins Nutleys sista önskan

Colin Nutley har börjat komma upp i åren, men det är inget som tänker stoppa honom från att lägga ner sitt arbete. Just nu håller han på att jobba med uppföljaren till kultklassikern Black Jack.

– Man pensionerar sig inte som filmmakare. Jag är en historieberättare, jag skriver och regisserar. Och jag gillar att berätta historier, jag gillar att prata och jag gillar människor. Det är vad filmer är gjorda av, säger Colin Nutley till Allas.

När Colin dör så har han en sista önskan. Han önskar nämligen att få vila i Sverige, vid sin och Helenas trädgård på Ekerö i Stockholm.

– Förr sa jag alltid att jag älskar Sverige, men jag vill inte bli begravd här – det är för mörkt och kallt att, du vet, ligga i marken här. Men så nådde jag en punkt, när någon frågade var jag vill bli begravd, och jag svarade ”här”! Självklart vill jag bli begravd här. Bara sprid mig över vår trädgård, där vi bor, vi älskar den platsen.

LÄS MER:

Exit mobile version