Foto: Michael Putland/Getty Images, Shutterstock

Cyndi Lauper lider av psoriasis

Cyndi Lauper förkroppsligar coolhet. Hennes unika, bekymmerslösa karaktär, nyckfulla mode och färgstarka hår ger människor kraft med budskapet att vara sig själv.

Men bakom den karaktäristiska rösten och härliga energin kämpar artisten med en tuff hudsjukdom, psoriasis, som vid ett tillfälle var så aggressiv att hon beskrivit hur ”det såg ut som om någon kastat kokande vatten” på henne.

Den legendariska popstjärnan, som nu är 69 år, avslöjade nyligen att hon har kämpat med psoriasis – en obotlig kronisk hudsjukdom – sedan hon fick diagnosen 2010.

Psoriasis är ett tillstånd som kan orsaka intensiv smärta, klåda, obehag och fjällande fläckar. Uppskattningsvis 8 miljoner människor i USA och 125 miljoner i hela världen lever med hudsjukdomen.

Lauper upplevde först symtom som irritation i hårbotten och allmänt obehag, som med tiden blev värre.

Först förklarade hon den kliande hårbotten med att hon ofta färgade håret. Men besvären fortsatte och orsakade fysisk och känslomässig stress för den prisbelönta musikern.

Cyndi Laupers karriär

”Time after Time”-sångerskan är en upptagen mamma, turnerande popstjärna och aktivist.

Lauper, som är en förkämpe för mänskliga rättigheter, inspirerad av sin syster Ellen, som är lesbisk, arbetar outtröttligt för att stödja HBTQ-samhället.

Hennes låt ”Above the Clouds” från 2005 skrevs för Matthew Shepard, en 21-årig homosexuell student som misshandlades till döds i Wyoming. Hon grundade också konsertturnén 2007-2008, ”True Colors”, som stöder lokala och privata HBT-organisationer och stiftelser.

Förutom sitt engagemang har Lauper en imponerande portfolio som sångerska, låtskrivare och skådespelare. Under sin karriär som sträcker sig över fyra decennier har Lauper vunnit många utmärkelser. Bland annat en Tony Award, två Grammy Awards, en MTV Music Video Award och en Emmy Award.

Hon har också en stjärna på Hollywood Walk of Fame, är invald i Songwriters Hall of Fame och 2013 blev hon, för sina humanitära insatser, inbjuden som specialgäst att närvara vid USApresident Barrack Obamas andra installation.

Lider av psoriasis

Lauper låter inte diagnosen sakta ner henne och är en riktig kraftkälla. True Colors-sångerskan vägrar att låta psoriasis ta överhanden och lär sig att hantera stress, som kan utlösa ett skov.

När hon fick sin diagnos och drabbades av svår psoriasis skrev hon musiken och texten till Broadway-succén Kinky Boots, som gav henne en Tony Award för bästa originalmusik. Lauper är den första kvinnan som vunnit en Tony – ensam – i den kategorin. Föreställningen vann också fem andra Tony Awards, bland annat för bästa nya musikal.

I ett samtal med American Academy of Dermatology (AAD) berättar Lauper öppenhjärtigt om hur hon lever med den autoimmuna hudsjukdomen, i hopp om att kunna hjälpa andra.

”Jag har aldrig riktigt kunnat hantera stress.” säger hon och tillägger att hon har tagit ett helhetsgrepp för att läka och lindra stress hemma och på resande fot. Hon studerade reiki, en japansk teknik för stressreducering och avslappning, och sa: ”Det hjälper mig.”

Förutom reiki försöker Lauper medvetet hålla sig grundad genom meditation, yoga eller en promenad i friska luften med sin hund och/eller sin man, David Thornton, som hon gifte sig med 1991. De två har en son, som föddes 1997.

”Det är inte så dumt att ta hand om sig själv”, sa Lauper och uppmanade människor att alltid ’ta sig lite tid för sig själv’.

Du kan börja i liten skala. ”Vad sägs om fem minuter för dig?” tillade hon.

Med mycket motståndskraft förklarar Lauper att ”när psoriasis blir riktigt illa är det verkligen svårt att resa sig igen”, Det har funnits tillfällen då hon inte kunde reglera sin kroppstemperatur, vilket resulterade i nedkylning, vilket kan leda till hypotermi. Trots att hon vilade blev det bara värre och människor som tvivlade på hur allvarligt tillståndet var och sa att ”det är bara ett utslag” gjorde det ännu värre.

”Du behöver inte lida”, säger Lauper. Det finns behandlingar, både läkemedel och injektioner, som kan lindra de ofta outhärdliga effekterna av psoriasis. Lauper fann lindring med Novartis Cosentyx, och som talesperson för detta läkemedel säger hon att hon är ”fri från psoriasis sedan fyra år”.

”Det är bra att prata om det”

År 2017 talade Lauper med HealthDay om hur hon hanterar psoriasis.

”Det är lustigt – man börjar använda handskar, eller det ena och det andra, och hoppas att [psoriasis] ska vara osynligt, men det är det inte. Jag hade det inte på mig för att: ’Oj, kolla in det här!’ Döljer inte alla det? Du skulle bli förvånad över hur många som har det och inte pratar om det. Det är en av de där sakerna som är lite osynliga, så det är bra att prata om det.”

Hon pratar om det i sin podcast PsO in the Know, där kändisar, förespråkare och vanliga patienter ger en inblick i hur det är att leva med psoriasis.

Podden, som nu är inne på sin tredje säsong, finns tillgängligt för nedladdning på Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Pandora och Stitcher.

Lauper är inte den enda kändis som lever med psoriasis. Kim Kardashian, 42, fick diagnosen när hon var 30 år och är öppen med sina problem. Hennes 67-åriga mamma Kris Jenner hade sitt första utbrott i slutet av 20-årsåldern och kallade det ”livsförändrande”. Några andra kändisar som lever med psoriasis är musikern Art Garfunkel, 81, skådespelaren Jon Lovitz, 65, och ”The Beaver” eller Jerry Mathers, 74.

Vi är så lyckligt lottade att ha förebilder som Cyndi Lauper som använder sitt inflytande för att hjälpa andra. Hon är en så modig kvinna och vi kan inte föreställa oss en värld utan hennes talanger och resa!

LÄS MER

 

Läs mer om...