Foto: Warner Bros/Discovery

Danny Glover blev allas ’Murtaugh’ i Dödligt vapen filmerna – hur han ser ut 37 år senare är otroligt

Det finns filmer som blir tidlösa klassiker, och så finns det Dödligt vapen. Actionkomedin blev en omedelbar succé när den hade premiär 1987 och följdes upp med hela tre framgångsrika uppföljare.

I centrum av denna filmserie stod den ikoniska polisen Roger Murtaugh, porträtterad av Danny Glover, en skådespelare som genom sin karriär bröt barriärer och blev en banbrytande figur i Hollywood. Så här lever han idag.

Danny Glover föddes den 22 juli 1946 i San Francisco, där han även inledde sina universitetsstudier.

Men skolgången blev inte som han hade tänkt sig, och han valde att hoppa av för att istället följa en annan passion – teatern. Han började studera vid San Franciscos American Conservatory Theater, där han riktade in sig på verk av svarta skådespelare och författare.

Trots sina studier och en kort roll i filmen Escape from Alcatraz fortsatte Glover att arbeta på San Francisco’s Office of Community Development. Hans stora genombrott i filmvärlden skulle dock dröja.

Danny Glovers framgångar i ”Dödligt vapen”

Att slå igenom i Hollywood var ingen enkel uppgift för Danny Glover, men hans uthållighet betalade sig till slut. Under slutet av 1970-talet fick han småroller i tv-serier som ”B.J. and the Bear”, ”Lou Grant”, ”The Greatest American Hero” och ”Hill Street Blues”.

Sakta men säkert började han klättra i karriären, och 1985 kom hans stora genombrott när han spelade en korrupt sergeant i ”Witness”, en cowboy som kämpar mot rasism i ”Silverado”, och framför allt som den misshandlande maken till Whoopi Goldbergs Celie i den hyllade filmen ”The Color Purple”.

Två år senare kom hans mest kända roll som den pensioneringsfärdiga polisen Roger Murtaugh i ”Dödligt vapen”. Tillsammans med Mel Gibson skapade han en ikonisk duo och blev en internationell filmstjärna. 

Foto: Warner Bros/Discovery

”Dödligt vapen” blev en omedelbar klassiker och följdes av tre uppföljare, alla med Danny i huvudrollen. Den fjärde och sista filmen i serien släpptes 1998, men i decennier har fansen efterfrågat en femte film.

Det gör Danny Glover idag – aktivismen och karriären

Men Danny Glover är inte bara känd för sina prestationer på vita duken, han är också en passionerad rättsaktivist.

Hans föräldrar, båda postanställda, var aktiva inom National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) och kämpade för lika rättigheter, en kamp som Glover själv har fortsatt.

Han är medlem i TransAfrica Forum och Center for Economic and Policy Research och har för sitt politiska engagemang belönats med den kubanska nationella vänskapsmedaljen av Kubas statsråd. Dessutom blev han ambassadör för Unicef så tidigt som 2004.

Trots att han nu är 78 år gammal har Danny Glover inte lagt skådespelarkarriären på hyllan. Så sent som förra året medverkade han i dramafilmen Double Soul, och året dessförinnan spelade han i två andra filmer.

Danny Glovers familjeliv

Skådespelaren har varit gift två gånger – men både äktenskap har slutat i skilsmässa. Från 1975 och 15 år framåt var han gift med Asake Bomani och de fick dottern Manidsa Glover, 48, ihop.

Nio år efter skilsmässan gifte sig Danny en andra gång, med Elliane Cavalleiro. De var gifta i 13 år innan de bestämde sig för att gå skilda vägar.

Hälsan verkar ha varit god under senare år, trots att han som ung led av epilepsi – en sjukdom som han inte har haft några anfall av sedan han var 35 år gammal.

Så här ser Danny Glover ut idag!

Du var så himla bra i ”Dödligt vapen”, Danny.

Vi har inte gett upp hoppet om en femte film!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev