Foto: TV4/TT

Därför blev Colin Nutley varnad för Helena Bergström: ”Akta dig för henne”

Colin Nutley och Helena Bergström har varit gifta i över 30 år.
Film-Sveriges ”power-par” fick dock en skakig start på relationen.

Helena Bergström och Colin Nutley är utan tvekan ett av Sveriges ”power-par” i filmbranschen.

De äkta makarna – paret har varit gifta i över 30 år och har två barn ihop – står bakom flera av de största svenska biosuccéerna de senaste decennierna.

Bergström har, förutom i ”Nionde kompaniet”, medverkat i alla hans filmer, ofta i en huvudroll såsom ”Änglagård”, ”Black Jack” och ”Heartbreak Hotel”.

När paret gästade TV4-programmet ”Tillsammans med Strömstedts” för några år sen avslöjade Bergström hur det gick till då de först träffades.

– Jag skulle eftersynka och ljudarbeta med en film jag hade gjort som heter ”1939”. Då träffade jag en kvinna som jag jobbat med, och sa: ”vad gör du nu?”. ”Åh, jag jobbar med en av mina favoriter: Colin Nutley”, sa hon. Åh Gud, sa jag. ”Jag är jätteintresserad av att jobba med honom”. Sen gick jag in och eftersynkade, och då kom hon in igen samma dag. ”Någon vill träffa dig”. Och så kommer Colin. Han bara pratade och pratade och pratade, säger Bergström i programmet.

Hon landade huvudrollen i blivande kult-dansbandsrullen ”Black Jack”, och produktionen tog fart.

Efter en tid insåg Helena Bergström att hennes känslor för den brittiske regissören var starka – mycket starka.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20080317 Galapremiär av Colin Nutleys film "Angel" i närvaro av skådespelare och regissör på biografen Rigoletto i Stockholm. Bilden: Helena Bergström med maken regissören Colin Nutley. Foto: Bertil Ericson/TT
STOCKHOLM 20080317 Galapremiär av Colin Nutleys film ”Angel” i närvaro av skådespelare och regissör på biografen Rigoletto i Stockholm. Bilden: Helena Bergström med maken regissören Colin Nutley. Foto: Bertil Ericson/TT

– Jag hängde med en kompis och sa: ”den här regissören är så fantastisk och det är helt otroligt”. Hon sa: ”du är kär i honom”. ”Inte en chans”, sa jag. Tills jag insåg att vi nog ändå flirtade. Det fanns någon form av vibration, kan jag tänka, sade Bergström.

På tisdagen gästar paret programmet ”Malou möter”. Där berättar Bergström att hon genast föll för den charmige engelsmannen, som då var gift.

För Nutley kom kärleken inte lika omedelbart.

– Jag tänkte nog aldrig så för jag var gift. Jag bodde i England med en svensk fru. Och med en son. Så i mitt huvud skulle det här aldrig bli nåt annat än att jag gillade henne och karaktären. Och jag fick höra av andra att hon var en väldigt bra skådespelare, säger Colin Nutley i TV4-programmet och fortsätter:

– Så just där och då tänkte jag inte alls i de banorna.

Blev varnad – för Helena Bergström: ”Näe, akta dig”

Programledaren Malou von Sivers påpekar då att hon fått höra direkt från Colin Nutley att han till och med blev varnad för att inleda en relation med den 20 år yngre svenska skådespelaren.

Artikeln fortsätter under bilden.

Helena Bergström och Colin Nutley. Foto: TV4

– Nej, men när vi pratade i går sa du att du blev lite varnad: ”Akta dig för henne.” Eller hur? För det hade redan börjat synas att du var rätt förtjust, säger Malou von Sivers.

Colin Nutley medger detta.

– Det där kom nog senare. Ja, jag fick höra: ”Helena Bergström, näe…”.

Malou fyller i:

– ”Näe, akta dig”, säger hon.

Colin igen:

– Men det var lite senare. Jag tror inte att det var nån som tänkte i de banorna innan. Och det fanns det ingen anledning till, säger Nutley.

Regissören, som ligger bakom klassiker som ”Under solen” och ”Sprängaren”, varnades av sin omgivning att utforska sina känslor för den betydligt yngre skådisen.

– Jag var gift med min äldsta son Daniels mamma och bodde i London. Till råga på allt var jag 20 år äldre än Helena. Många varnade mig från att ge mig in ett förhållande med någon som var så mycket yngre, medan andra uppmanade mig att följa mitt hjärta. Det var en turbulent tid. Ibland frågade jag mig om det verkligen skulle bli Helena och jag, men i slutändan var det oundvikligt, har Nutley tidigare sagt till Icakuriren.

Artikeln fortsätter under bilden.

Colin Nutley. Foto: TV4

”Jag blev förälskad och är förälskad än i dag”

Den hyllade regissören senare gick igenom en uppslitande skilsmässa från ex-hustrun.

Han fick sen sitt livskärlek – i form av Helena Bergström.

– Man gör sina val här i livet, vilka de än må vara. I mitt fall så träffades vi när vi filmade. Precis som alla andra runt omkring oss gick vi igenom en tuff tid. Jag bodde i England, hon i Sverige. Jag har en son och hade ett ansvar gentemot Gunilla. Så det var en svår tid. Men jag blev förälskad och är förälskad än i dag. Så enkelt är det. Jag älskade Helena både professionellt och jag älskade att jobba med henne, så enkelt är det, säger han i TV4.

”Malou möter Helena Bergström” sänds på tisdagen den 14 maj klockan 21.00 i TV4.

Vi önskar er allt gott, Helena och Colin!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev