Därför dricker Björn Ulvaeus inte alkohol – mörka sanningen bakom beslutet: ”Fly från sig själv”

Björn Ulvaeus är en av Sveriges absolut största artister genom tiderna och mannen bakom ett av de berömda ”B:n” som utgör ABBA.

Men även stjärnor kan bära på mörker i sitt liv. För Björn har alkoholen tidigare varit ett stort bekymmer.

En av våra största och mest framgångsrika musikexporter är utan tvekan Björn Ulvaeus, 78.

Stjärnan har genom åren skrivit musik, uppträtt och producerat tillsammans med flera olika artister. Men det är förstås ett band som man förknippar lite särskilt med Björn – och det är förstås Abba.

En supergrupp blir till

Björn Ulvaeus och Benny Andersson lärde känna varandra då de båda var artister och låtskrivare vid Stikkan Anderssons skivbolag.

Ungefär vid samma tid träffade de båda varsin flickvän, vilka var inga mindre än Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.

LONDON 20220526 Fr v Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson anländer på röda mattan till ABBA Arena, Queen Elizabeth Olympic Park, inför galapremiären av Abba Voyage. Foto: Pontus Lundahl / TT
LONDON 20220526 Fr v Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson anländer på röda mattan till ABBA Arena, Queen Elizabeth Olympic Park, inför galapremiären av Abba Voyage. Foto: Pontus Lundahl / TT

Snart därefter skulle de bilda gruppen Abba tillsammans och ta hela världen med storm!

Det internationella genombrottet kom när de framförde Waterloo i Eurovision Song Contest 1974. Och därefter var framgångssagan ett faktum.

Mörka tankarna under Abba-tiden

Men under tiden då Abba var som störst så brottades Björn Ulvaeus med ett dåligt självförtroende – sin stjärnstatus till trots.

I en intervju i Nyhetsmorgon så talade Björn ut om den påfrestande tiden. Han menar att han mår betydligt bättre i dag, vilket han delvis tackar ett sundare leverne för.

– På sätt och vis kanske jag är lyckligare i dag än vad jag var då, sade Björn Ulvaeus till Nyhetsmorgon och fortsatte: 

– Jag var i 30-årsåldern och det fanns en hel del dåligt självförtroende och allt det där under, som många har innan man säger att det är fånigt att man ska känna sig så.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ulvaeus, Benjamin Ingrosso
Foto: TV4

Mår bättre idag än som ung

Inte sällan beskriver folk att de mår bättre när de kommit upp lite högre åldrar. Detsamma gäller för Björn. En anledning är att numera har möjlighet att färdigställa fler av sina idéer.

– I dag, som 76-åring, jag tror aldrig att jag tyckte att det livet var så bra som nu också därför att nu har jag diversifierat så mycket att när jag inte tänker på ett intressant projekt så tänker jag på ett annat och ett tredje. Det är så stimulerande och att kunna använda sig av sin erfarenhet och detta faktum att nyfikenheten finns kvar och visionerna kommer och nu är jag i en situation då jag verkligen kan förverkliga, inte allt, men mycket av idéerna som kommer till mig, förklara Björn Ulvaeus. 

LÄS MER: Björn Ulvaeus bryter tystnaden – starka känslorna efter otäcka incidenten med Agnetha Fältskog

Därför slutade Björn Ulvaeus att dricka

Björn Ulvaeus har i tidigare sammanhang berättat om sin alkoholism. Att ta sig ur den var det bästa han gjort. Björn har numera varit nykter sedan över 10 år tillbaka.

– Före så var det lite så att fly från sig själv. Man behöver inte gå in på varför men att döva med hjälp av alkohol och sedan när man bestämmer sig för att ”nej, nu har jag nått vägs ände”, då tror man att de ska bli lite grått och dystert efteråt men i själva verket blir det precis tvärtom. Man lyfter, det öppnar sig och man är i direktkontakt med allting på ett helt annat sätt. Det var bland de bästa grejerna jag har gjort och jag kan rekommendera det till de som är fast i det eländiga, det är en fruktansvärd sjukdom, säger Ulvaeus i ”Nyhetsmorgon”.

Vilken klok insikt du fick Björn! Hoppas att du mår bra och att du har hälsan med dig under många år framöver!

Dela gärna den här artikeln med dina nära och kära på Facebook!