Därför har Alexander Rybak flyttat hem till föräldrarna: ”Vaknar varje dag och tänker på att överleva”

Då: Historisk Eurovision-vinnare inför hela världens ögon.
Nu: Hemflyttad till föräldrarna med prestationsångest och nervositet ständigt närvarande.
Alexander Rybak, 35, berättar nu om sitt nya liv i en intervju med VG.

Han tog hem en historiskt stor seger för Norge i Eurovision Song Contest 2009. Alexander Rybak sjöng ”Fairytale”, spelade fiol – och charmade en hel kontinent.

Han tog hem hela tävlingen med hela 387 poäng – en rekordnotering som länge stod sig som den högsta i tävlingens historia.

LISSABON 2018-05-12 Alexander Rybak från Norge framför bidraget That’s How You Write A Song under lördagens final i Eurovision Song Contest på Altice Arena i Lissabon. Foto: Stina Stjernkvist / TT

2018 gjorde Rybak ett nytt försök i den norska schlagern med bidraget ”That’s How You Write a Song” – och vann återigen landets uttagning. Återkomsten till Eurovision slutade dock ”bara” i en 15:e-plats i Lissabon.

Men i dag lever Rybak inte riktigt i rampljuset på samma vis. Han har nämligen bestämt sig för att börja studera.

Den forne Eurovision-vinnaren pluggar numera filmmusik på ett universitet i Chicago från distans. Samtidigt har han varit öppen med sitt missbruk av sömntabletter och antidepressiva. Han började få behandling för detta för ett år sedan, även om Rybaks missbruk tog sin början redan omkring ESC-vinsten 2009.

– Jag vaknar varje dag och tänker på att överleva. Inte för att jag har det så dåligt, utan för att min hjärna fortfarande är inställd på nervositet och prestation från morgon till kväll, säger Alexander Rybak till den norska tidningen VG.

Eurovision-vinnaren från 2009 har nu flyttat hem till sina föräldrar. Han berättar i intervjun att han först var lite rädd för flytten, och de ”frestelser” han trodde han skulle ställas inför.

Nu menar Rybak att han accepterat sin nervositet och prestationsångest.

– Jag kan inte förändra mitt mentala tillstånd utan jag måste bara lära mig att vara konstant nervös för saker, säger Rybak till VG.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Vi önskar dig all lycka med vad du förtar dig med i framtiden, Alexander! Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denne talangfulle man på vår Facebook-sida!