Cornelia Jakobs: Ålder, bakgrund och debuten i Melodifestivalen

Likt en stormvind dök Cornelia Jakobs upp i Melodifestivalen 2022 och fullkomligt golvade publiken med sin sångröst. Låten “Hold med Closer” gav henne en direktbiljett till finalen i Friends Arena den 12 mars, där hon sedan vann. 

Men vem är den skönsjungande Cornelia Jakobs? och varför känner man igen henne sedan innan?

Här är allt du behöver veta om stjärnskottet. 

Vem är Cornelia Jakobs?

Cornelia Jakobs debuterade som soloartist i Melodifestivalens första delfinal 2022, och gjorde braksuccé. Den för många okända sångerskan var den första att ta sig vidare till finalen av Melodifestivalen, den 12 mars

– Helt otroligt. Jag kan inte riktigt fatta vad jag har gjort för att förtjäna det här faktiskt. Jag är så lyckligt lottad av att ha det här teamet och att jag träffat David och skrivit den här låten med min bästa kompis, sa Cornelia Jakobs till Expressen efter finalbeskedet. 

Cornelia Jakobs
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Cornelia Jakobs pappa

Dotter till The Poodles-sångare

Cornelia Jakobs heter egentligen Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, men använder enbart “Cornelia Jakobs”, som artistnamn.

Hennes efternamn Jakobsdotter har hon från pappan Jakob Samuel, som är känd som en av medlemmarna i bandet The Poodles

Cornelia Jakobs mamma

Cornelia Jakobs mamma arbetar som designer och stylist och ligger bakom dotterns glittriga styling i Melodifestivalen.

I en intervju med Nöjeslivet hyllar Mello-vinnaren sin mamma som fick henne att känna sig så bekväm i scenkläderna.

Fia Lönnborn, som Cornelias mamma heter, har även stylat makens band The Poodles inför flera scenframträdanden.

Hur gammal är Cornelia Jakobs?

Cornelia Jakobs är 31 år gammal. Cornelia föddes den 9 mars 1992, och det visade sig snabbt att äpplet inte föll långt från trädet då Cornelia ärvde sin pappas intresse för musik. 

Foto: Fredrik Persson/TT

Inför hennes solodebut i Melodifestivalen 2022 hade Cornelia tagit råd av sin pappa, som även han tävlat i “Mellon”.

2006 gjorde The Poodles ett bejublat framträdande när de tävlade med låten “Night of passion”, som slutade på fjärde plats. 

– Pappa är ganska enkel när det kommer till performance. Han är så ”det är bara upp och köra, det är dags nu”. Han är nog mer så att alla hans tips handlar om att inte ta några tips. Det är liksom bara ”gör det bara, du har gjort det här så länge, du ska bara sjunga din låt som du alltid gör”, sa Cornelia Jakobs till Expressen tidigare. 

– Men det är nog jättebra tips faktiskt. Att inte övertänka utan bara göra sin grej som man brukar, fortsätter hon. 

Cornelia Jakobs pojkvän

Cornelia Jakobs fann kärleken i låtskrivaren David Zandén, som varit med och skrivit vinnarlåten Hold med Closer. I en intervju med Aftonbladet berättar Cornelia att de båda fann varandra under tiden som de arbetade med låten, som handlar om Cornelias expojkvän.

– Jag har under den här tiden när vi hållit på med den här låten blivit dödskär i David jag skrivit låten med, sa Cornelia Jakobs efter vinsten.

Melodifestivalen 2022

Kort innan Cornelia skulle debutera i Melodifestivalen la hon ut ett inlägg på sin Instagram där hon skrev på engelska: 

“Om en vecka från och med nu så kommer ni att se denna lilla tjej sjunga Hold Me Closer på tv. Jag tänker. SPÄNNANDE. Jag kommer att dö”. 

Cornelia Jakobs i Melodifestivalen 2022.
Foto: YouTube/SVT

Det visade sig att Cornelia inte hade mycket att vara nervös för inför sin singeldebut i Melodifestivalen, då hon omedelbart gick vidare till final. 

När Cornelia fick veta att hon och Robin Bengtsson var de första att gå till final i årets Melodifestival föll hon ner på scengolvet av lycka. 

“WOW. TACK TACK TACK FÖR ALLA RÖSTER IGÅR”, skrev stjärnskottet på sin Instagram där hon delade bilder på sig och Robin Bengtsson dagen efter glädjebeskedet. 

Varför känner man igen Cornelia Jakobs? 

Cornelia Jakobs må ha debuterat som soloartist i Melodifestivalen 2022, men helt oerfaren är hon inte. Redan 2011 och 2012 tävlade Cornelia Jakobs i schlagerfestivalen. Dels med gruppen Stockholm Syndrome, men även med gruppen Love Generation

Vad har Cornelia Jakobs gjort tidigare?

Att få vara en del av Love Generation var det som satte fart på Cornelia Jakobs musikkarriär. 

Upptäckt av RedOne

Allt började på gymnasiet när världskända demonproducenten RedOne var i Sverige 2010 för att sätta ihop en ny popgrupp. ¨

Vid en audition med 500 sökande valdes fem tjejer ut för att bli Love Generation. Cornelia Jakobs var inte en av dessa, men kort efter ändrades det. 

– Nej, jag gick andra året gymnasiet och hade fullt upp. Jag visste inte ens om att det var en audition. Men min kompis Roshana Hoss deltog – och kom med. När en av tjejerna hoppade av tipsade hon RedOne om mig. Jag satt hemma i mjukisbyxor när de ringde och frågade om jag ville provsjunga, har Cornelia Jakobs berättat för Mitt i-tidningarna tidigare. 

Cornelia Jakobs är också barnbarn till dirigenten Kerstin Nerbe.