Därför lämnade Leif GW Persson TV4 egentligen – han tyckte det var för korta inhopp: ”Det biter inte”

Efter sex år med ”Nyhetsmorgon” ledsnade Leif GW Persson på TV4.

Nu berättar han exakt vad han inte tyckte om med att jobba på kanalen.

– Det blev lite plottrigt, säger han till Aftonbladet.

Tv-profilen och kriminologen Leif GW Persson, 79, har bytt tillbaka från TV4 till SVT. Den sistnämnda kanalen har han redan arbetat för i flera år.

Mellan 2010 till 2018 var han med och gjorde ”Veckans brott” med Camilla Kvartoft, som han nu även ska göra ”Veckan” med. Ett nytt program som handlar om brott och kriminalpolitik.

Han säger i en ny intervju med Aftonbladet att han saknat att arbeta med henne.

– Ja, höjdpunkten i min tv-karriär var när vi gjorde ”Veckans brott”. Vi hade en och en halv miljon tittare i snitt. Det var bara ”Antikrundan” som slog oss och det är för att folk är så snåla, säger han.

Det tycker Leif GW om TV4

Under sin tid på TV4 hann han göra, utöver sina frekventa inhopp i ”Nyhetsmorgon”, två större kriminalprogram. I ”GW:s mord” fick han chansen att djupdyka i och analysera kända mord som intresserat honom genom åren.

”Brottscentralen” gjorde han med Jenny Strömstedt 2020, det var ett program som sändes en gång i veckan och som också handlade om brott och framför allt om människorna som begår brotten.

När han lämnade kanalen sa han inledningsvis att det var för att han skulle skriva klart ett par böcker som blivit liggandes. Men kort därefter stod det alltså klart att han skulle återvända till SVT.

– Jag har trivts de här åren. Både med tittarna, speciellt när vi har haft olika uppfattningar om saker. Det är då man får lära sig lite. Sedan har jag trivts alldeles utomordentligt med min arbetsgivare. Vi skiljs som vänner, sa GW till TV4 i samband med avskedet i mars.

”Har två minuter på mig…”

Nu berättar han för Aftonbladet att det ändå fanns en del saker som han tröttnade på under åren.

– De var väldigt generösa och snälla, men det blev lite plottrigt. Jag har två minuter på mig att kommentera gängkriminaliteten, det biter inte. Det enda det resulterar i är att om jag kritiserar regeringen flera gånger i rad så blir jag inbjuden till kaffe och kaka med Gunnar Strömmer. Han åt de flesta kakorna själv om ni vill skriva det, säger han.

Professorn tyckte kort och gott att ”Nyhetsmorgon”-formatet inte passade honom eftersom det var så snabba och korta inslag och han hann inte lägga ut orden helt och hållet.

Leif GW:s nya ord om hälsan

79-åringen har länge haft problem med sin hälsa.

Strax innan jul berättade han om sin artros, som bara blir värre och värre med åren.

– Jag mår som man gör när man är gammal. Jag har svårt att gå på grund av artros. Det påverkar ganska kraftigt i och med att jag inte kan hoppa omkring. Det är ganska jobbigt men det finns de som har de långt värre så jag klagar inte, sa han till Hänt.

Han konstaterade då även att han har många andra krämpor, men att han inte vill sitta och prata om alla.

När Aftonbladet frågar honom om hans hälsa säger han:

– Den är som den är, åldersadekvat som jag brukar säga. Jag har problem med hjärtat och svårt att gå, men det ska nog reda sig.

Du är så härlig och alltid en intressant person att se och lyssna på. Hoppas ditt och Camillas nya program blir lika lärorikt och underhållande som ”Veckans brott”.

Ha en härlig sommar! Hoppas att du har det underbart, Leif.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev