Därför låter Pernilla Månsson Colt naturliga hårfärgen träda fram – får tittarna på fall: ”Rädd att se äldre ut”

Pernilla Månsson Colt hår

Foto: Instagram

Hon är en av landets mest älskade programledare. På senare tid har Pernilla Månsson Colt även fått många rubriker för att hon vågat visa upp sitt silvergråa hår.

Folk älskar hennes mod och öppenhet. Själv har hon inte riktigt vant sig vid sin nya spegelbild.

– Jag tycker fortfarande det är ovant att se mig själv i en spegel. Jag förknippar mig inte med det vita håret! Jag erkänner att jag har varit rädd för att jag skulle se äldre ut än vad jag är, säger 57-åringen till Hemmets Journal.

Det var i somras som den folkkära SVT- och SR-programledaren och producenten Pernilla Månsson Colt, 57 – känd från bland annat ”Trädgårdstider”, ”Antikrundan” och ”Ring så spelar vi” – bröt tystnaden om sin naturliga hårfärg.

Precis som tusentals andra svenskar har hon i många år försökt dölja sina gråa hårstrån. Men plötsligt ändrade hon sig – och accepterade sin look.

Läs mer: Därför ber Pernilla Månsson Colt tittarna om ursäkt – efter bilderna i Trädgårdstider: ”Förlåt om…”

Vet inte hur många hårfärger – och konstiga frisyrer – jag har haft i mitt liv. Har aldrig varit rädd för att prova orange, lila, tvåfärgat (mörkt under, blont över – min syrra kallade det för panda-frisyren) kort sagt, jag har provat”, skrev hon i juni i ett Instagram-inlägg som hyllats av många.

Pernilla Månsson Colts inlägg från i somras. Foto: Instagram

Den här färgen har jag dock gjort allt jag kunnat för att dölja. Varannan vecka i hur många år som helst har jag stått i badrummet och färgat hårbotten. Vem vill bli gråhårig när man bara är 30? I mitt jobb dessutom? Vem vill se ut som sin mormor när allt bara går ut på att hålla sig ung? Men nu har jag gett upp. Jag färgar inte mer. Går mot ”silverblond” ehhh… och försöker fatta att den där personen i spegeln är jag och inte min mamma eller mormor. Försöker hålla mig ung genom att vara aktiv, nyfiken, sova mycket och styrketräna istället. Och, om man ändrar sig och inte står ut så finns det ju alltid hårfärg i butiken…”, fortsatte hon.

Hyllades inför Nobelfesten

Under hösten och vintern har Månsson Colt fortsatt att hyllas av många. I samband med att hon skulle leda Nobelfesten på SVT publicerade hon en bild föreställande sig själv och kollegan Alexander Letic.

På bilden syntes hennes nya frisyr.

Så snygg i din hårfärg Pernilla”, kommenterade en person i hennes inlägg.

Så snygg i ditt gråa hår!!”, skrev en annan.

Wow båda fina. Men Pernilla gud så fint i vitt hår”, uttryckte en tredje.

Du har mitt drömhår!”, skrev en fjärde.

Jag verkligen älskar ditt hår!”, kommenterade en femte.

Orden om förvandlingen

Nu har Pernilla pratat ut ännu en gång om sitt silvergråa svall. Det har ju blivit en viral succé kan man säga.

– Oj oj, mitt eviga hår … Under de senaste 15 åren har jag tillbringat två timmar varannan lördag med att färga håret. Det är så himla skönt att slippa det! Det är ju inte rimligt att lägga ner så mycket tid, pengar och kemikalier på en hårbotten, säger hon till Hemmets Journal.

Pernilla Månsson Colt med sitt mogna, silverfärgade hår. Foto: Instagram

Däremot har hon fortfarande inte riktigt vant sig vid att se sitt hår med en helt ny färg. Det är ett beteende och ett mönster hon försöker att bryta.

– Jag tycker fortfarande det är ovant att se mig själv i en spegel. Jag förknippar mig inte med det vita håret! Jag erkänner att jag har varit rädd för att jag skulle se äldre ut än vad jag är, säger hon.

Hon berättar också att hon tidigare haft väldiga problem med sitt hår. När hon skulle leda ”Melodifestivalen” 1995 kom det fram att Pernilla led av alopeci, en sjukdom som innebär att man fläckvis tappar hår.

Pernilla Månsson Colt hade äran att få intervjua drottning Silvia inför hennes 80-årsdag. Programmet finns på SVT. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

– Det är en autoimmun sjukdom och den utlöstes när min pappa blev sjuk och hamnade på intensiven. Mitt hår var borta längs hela nacken från öra till öra och de fick sy in löshår när jag skulle vara på tv, berättar Pernilla.

Sjukdomen var aktiv i många år. Det var ungefär samtidigt som hon träffade sin man Stellan Colt som den försvann.

Du är cool och modig, Pernilla. Fortsätt att vara dig själv, det älskar vi alla.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version