Foto: TV4

Därför vägrar Colin Nutley prata svenska efter 37 år – verkliga anledningen: ”Jag skäms”

Han har varit verksam i den svenska filmbranschen i snart fyra decennier – och är gift med Helena Bergström.
Ändå talar stjärnregissören Colin Nutley fortfarande inte svenska.
– Jag är ledsen för det, säger han i TV4:s ”Malou möter”.

Året var 1990 och skådespelaren Helena Bergström var på väg att landa sin genombrottsroll i kultrullen ”Black Jack”.

Det var också där och då som hennes vägar med den brittiske regissören Colin Nutley först korsades.

Då sa det klick mellan kollegorna – som sedan dess varit oskiljaktiga.

Men paret gick en prövande första tid tillsammans.

Artikeln fortsätter under bilden.

Colin Nutley var nämligen redan gift och hade barn, någonting som gjorde att det minst sagt blev en svår situation. När duon sen följde upp ”Black Jack” med inspelningarna av blivande klassikern ”Änglagård”, var Colin Nutley mitt uppe i en skilsmässa.

– Privat var det en fullständig mardröm för oss, det var under skilsmässotiden. Varenda helg var ett helvete, då skulle Colin dra och man var ensam kvar, det var väldigt tufft, har Helena tidigare sagt i TV4:s ”Tillsammans med Strömstedt”.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20080317 Galapremiär av Colin Nutleys film ”Angel” i närvaro av skådespelare och regissör på biografen Rigoletto i Stockholm. Bilden: Helena Bergström med maken regissören Colin Nutley. Foto: Bertil Ericson/TT

Därför talar Colin Nutley inte svenska – berättar hos Malou

Under tisdagen är Helena Bergström gäst i TV4-programmet ”Malou möter” – och i en intervju med Malou von Sivers berättar hon och maken Nutley om hur det är att växa och åldras tillsammans.

När Malou välkomnar Colin Nutley in till tv-studion, inleder hon med att konstatera att regissören inte alltid gillar att stå i rampljuset.

– Jag vet att det inte är din favoritposition men vi är väldigt glada att du är här för jag är så nyfiken på hur det var för dig, säger Malou med ett leende.

Hon fastslår också en speciell premiss för intervjun.

– Och nu ska jag säga det att, jag kommer ställa frågorna och prata med dig på svenska. För du envisas ju med din engelska. Har gjort det i alla år, säger Malou von Sivers i programmet.

Colin Nutley långfilmsdebuterade för 37 år sen, 1987 med ”Nionde kompaniet”, och har sedan dess varit verksam i Sverige.

Han skruvar lite på sig.

– Jag är ledsen för det, jag skäms över det, jag är lat. Jag bor i ett land där alla pratar engelska. Så jag fick en dålig början kan man säga, säger Colin Nutley i ”Malou möter”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Colin Nutley. Foto: TV4

Efter försöken: ”Har inte låtit klokt”

För efter snart fyra decennier som verksam på blågul mark, talar den hyllade regissören fortfarande modersmålet engelska – inte svenska. Han har tidigare berättat att filmkollegan Rolf Sohlman har spelat en nyckelroll i detta.

– När jag kom till Sverige första gångerna umgicks min dåvarande fru Gunilla mycket i samma kretsar som Rolf. Båda är ungefär tio år yngre. Rolf var liksom ledaren för det gänget och sa att alla tyckte det var så kul att prata engelska, så då blev det så, har Colin Nutley tidigare berättat i en intervju med Aftonbladet.

Regissören menar att det ”inte låter klokt” när han försöker sig på att snacka svenska.

– Jag förstår svenska bra, men pratar uselt. När jag gjort några radiointervjuer på svenska, har det inte låtit klokt. Och som regissör, när man ska leda ett stort filmteam, har jag ju inte kunnat göra det på stapplande svenska, sade han.

”Malou möter Helena Bergström” sänds på tisdagen den 14 maj klockan 21.00 i TV4.

Helena Bergström och Colin Nutley. Foto: TV4
Helena Bergström och Colin Nutley. Foto: TV4

Vi önskar er allt gott, Helena och Colin!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev