Därför vägrar Katarina Sandström prata om sitt privatliv – sanningen bakom SVT-profilens val

Katarina Sandström är idag en självklar del av Sveriges Television och Rapport.

Men även om hon synts flitigt i TV-rutan i över 20 år så har profilen valt att vara hålla privatlivet just privat. Här är anledningen bakom beslutet.

Katarina Sandström är en svensk journalist och nyhetsankare.

Hon föddes i Etiopien men växte upp i Tavelsjö, Västerbotten, och idag har hon hunnit bli 48 år gammal.

TV-profilen har gjort succé som nyhetsankare för Sveriges Television och Rapport där vi ofta ser henne läsa upp nyheterna.

Hon har varit en del av kanalen sedan tidigt 2000-tal och prisats för sina fina insatser.

Katarina Sandström
Foto: SVT

Detta har även gjort Katarina Sandström till ett välkänt ansikte i de svenska hushållen och många är säkert nyfikna på vem hon är bakom kameran.

Men redan tidigt i karriären tog Katarina beslutet att hålla hårt i privatlivet och inte dela med sig allt för mycket.

Därför är hon förtegen om sitt privatliv

Katarina har till skillnad från många andra tv-profiler exempelvis valt bort att dela med sig av bilder och videos på sociala medier, och ger inte heller personliga intervjuer.

Redan 2009 berättade hon i en intervju med SvD att det känns viktigt att separera privatliv och arbetsliv. Det är trots allt inte hon som ska vara i fokus- utan de nyheter som hon läser upp, menar profilen.

–Jag beskrivs ofta som en person med hög integritet. Att jag inte vänder ut och in på mitt privata liv är bra för min yrkesroll. Då folk tittar på nyheterna ska inte jag vara i fokus, utan nyheterna. Det här är mitt sätt att ta hand om mig själv, berättade hon för tidningen då.

Katarina Sandström Premiärvimmel på Furuviksparken, 2019-05-18 Foto: Pernilla Wahlman / TT / kod 9203

”Min trygghet kommer från min tro”

Men för den som är nyfiken på Katarina så finns det en sak som varit otroligt viktig för henne genom livet, och det är hennes kristna tro.

–Min trygghet kommer från min tro och all kärlek jag har fått under min uppväxt. Jag får mycket värme från människorna omkring mig, berättade hon i samma intervju.

Ville bli präst när hon var liten

Att gå i kyrkan och be har helt enkelt alltid varit viktigt för SVT-profilen, och i en intervju med Aftonbladet förklarade hon att det är grundläggande för henne.

– Ska man förstå mig måste man veta att min tro är en viktig del av mig. Jag är uppvuxen med aftonbön och tron påverkar mig på många sätt, den gör mig trygg som person. Jag går i kyrkan så ofta jag kan, men det har blivit i olika församlingar sedan jag flyttade till Stockholm.

Faktum är att hon ville bli präst när hon var liten. Men också jurist.

– När jag var riktigt liten ja. Men sedan var det juridik jag var inne på. Vi pratade alltid samhällsfrågor hemma. Rätt och fel, moral – jag har alltid haft ett intresse för det. Jag gjorde praktik på hovrätten i gymnasiet. Jag hade lika gärna kunnat bli jurist, har hon sagt till Aftonbladet.