Foto: TV4, Instagram

Doktor Mikael om E-Type och Melinda Jacobs dotters olycka

Det var i början av veckan som Melinda Jacobs och Martin ”E-Type” Erikson gick ut på sociala medier för att varna andra föräldrar – detta efter att deras dotter Izadora fått vårdas akut då hon svalt ett litet batteri.

Nu har doktor Mikael Sandström uttalat sig om farorna med batterier och barn.

Martin ”E-Type” Erikson, 59, och Melinda Jacobs, 40, gick ut offentligt med att de var ett kärlekspar under 2022 – och sedan dess har mycket hänt.

De senaste åren har de hunnit med att renovera sitt stora hus i Vadstena, dessutom har de gift sig. I början av 2023 välkomnade paret sitt första gemensamma barn, vilket även var första gången som E-Type blev pappa.

Dottern Izadora, 1, råkade dock nyligen ut för en otäck olycka, vilket båda föräldrarna delade med sig av på sociala medier, just för att varna andra föräldrar för farorna som lurar i nästan alla hem. Det visade sig att Izadora lyckats svälja ett litet knappcellsbatteri, vilket gjort henne mycket sjuk. På sjukhuset fick hon opereras akut då batteriet kan ge upphov till frätskador på organ.

– Många har ingen aning om hur farliga dessa batterier är och det är därför som vi nu väljer att dela det här. Kan man förhindra att ett enda barn till behöver vara med om det så är det värt det, säger Melinda till Aftonbladet.

Doktor Mikaels ord om farorna

Läkaren och tv-profilen doktor Mikael Sandström berättar vidare för Hänt om farorna med att svälja ett batteri.

– Det är farligt för småbarn om det fastnar i matstrupen. Ger ”frätskador”, det måste tas bort. Skopi eller operation. För vuxna är det en liten risk om batteriet är mindre än 15 mm. Det passerar genom tarmen utan större problem, säger Mikael till Hänt.

Mikael anser vidare att man bör göra något åt farorna och göra batterierna mer svåråtkomliga för barn.

– Att risken bör minimeras är självklart. Barnsäkra batterifack till exempel. Kan väl någon klok ingenjör fixa.

LÄS MER: