Doktor Mikaels förtvivlan efter tragedin – gripande orden om pappans hjärtskärande önskan: ”Hårresande”

Doktor Mikael Sandström

Foto: TV4

Att vara anhörig och se någon förändras mitt framför ögonen är svårt och tungt.

Doktor Mikael Sandström berättar nu om sorgen och förtvivlan när han såg sin egen pappa kämpa med demens.

– Att se honom gå från det där karismatiska förebilden till ett vrak, det är dystert alltså, säger han i podcasten ”Utforska vården”.

Varje år drabbas någon av en demenssjukdom.

”Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallade kognitiva funktioner som påverkas negativt”, skriver Demenscentrum på sin hemsida.

”Även oro, nedstämdhet och beteendeförändringar kan tillhöra sjukdomsbilden. Sammantaget leder symptomen till att personen har svårt att klara sin tillvaro utan stöd från omgivningen”.

Foto: TV4

För den som ser en anhörig drabbas innebär det inte minst en sorg, att se en person gå från att vara sig själv till att sakta men säkert förändras.

Det vet inte minst tv-profilen Doktor Mikael Sandström som stod väldigt nära sin pappa.

Men när pappan hade fyllt 80 år förändrades något.

Åkte flera mil själv

Mikael säger att han först inte ville se det, men han visste innerst inne att hans pappa hade drabbats av demenssjukdom.

Han fick se på hur hans pappa hade allt svårare att göra saker, och frustrationen blev stor.

– Den ingår i att tappa kontrollen, när han inte förstår vad han gör så blir han arg, säger Sandström i podden ”Utforska vården”.

Mikael kallar demens för ”de anhörigas sjukdom” eftersom det ofta kan drabba de anhöriga värre än den som har själva sjukdomen.

Det blev inte minst en jobbig tid för hans mamma när pappan en dag åkte iväg och körde 12 mil.

När han till slut stannade bilen visste han inte var han befann sig.

– Sådant är ju väldigt svårt med distans. Han bodde i Alingsås och jag i Lindesberg. Men det är ju inte mitt fel, jag kan inte ha dåligt samvete för det. Men det var oerhört påfrestande för min mor att inte veta, säger Sandström i podcasten.

Foto: TV4

Ville att Mikael skulle hjälpa honom dö

Att se sin pappa förändrades var oerhört tungt.

– Att se honom gå från det där karismatiska förebilden till ett vrak, det är dystert alltså.

– Både han och min farfar har vid flera tillfällen frågat mig om jag kunde döda dem och jag har naturligtvis varje gång sagt ”nej, det kan jag inte”. ”Kan du ge mig någon medicin som jag själv kan ta?” ”Nej, det kan jag inte”, men då var de ganska dementa så jag förklarade bort det på det sättet, så avledde jag bort dem från det. Det var en häpnadsväckande, hårresande och hemsk fråga att få, säger Sandström i ”Utforska vården”.

Uppmanar anhöriga att söka hjälp

I dag har det gått ett par år sedan Mikaels pappa gick bort, och tv-profilen uppmanar nu alla som lever med en anhörig som har demens att våga söka hjälp.

Foto: TV4

Det finns hjälp att få, och man ska aldrig skämmas säger Mikael.

– Försök ta hjälp och se problemen för vad det är. Kan man inte så ta alla former av växelvård. Man får turas om att hjälpa till, det är bra. Och det är inget skamligt att inte orka ta hand om en anhörig utan det man orkar är bra och det man inte orkar är inte skamligt, utan då behöver man hjälp, säger Mikael Sandström i podcasten.

Så viktigt att du lyfter fram detta, och gripande att du orkar berättar Mikael. Det finns säkert många där ute som känner igen sig i det du beskriver.

Alla våra styrkekramar till dig!

Exit mobile version