Dömdes för knarkbrott – så gick det sen för Ola Lindholm

Han var en Sveriges allra populäraste barnprogramledare och dessutom chefredaktör för klassiska ungdomstidningen Kamratposten.
Men en poliskontroll efter en fotbollsmatch i Solna skulle förändra allt – och SVT-profilen dömdes under uppmärksammade former för narkotikabrott.
8 år har nu passerat – så gick det sen för Ola Lindholm.

Ola Lindholms TV-karriär började på ZTV och han har bland annat lett SVT för ”Ola 21:30”, ”Söndagsöppet”, ”Riktig talkshow”, ”Sing Sing”, ”Myror i brallan”, ”Melodifestivalen 2004”, ”Skrotslaget” och ”Glasklart”.

Mellan 2006-2011 var han chefredaktör för barn- och ungdomstidningen Kamratposten.

Ett av hans mest kända programledarjobb var för tv-succén ”Wildkids”.

Foto: Fredrig Persson, SCANPIX

Karriären kom dock att få ett abrupt stopp när det i april 2011 uppdagades att Ola Lindholm, i samband med en poliskontroll i anslutning till en fotbollsmatch, testats positivt för bensoylekgonin, en restprodukt som kroppen bildar när man tagit kokain.

Fälldes för narkotikabrott

Händelsen uppmärksammades stort i medier över hela landet och programledaren lämnade sin uppdrag för SVT och som chefredaktör för Kamratposten. Han fortsatte dock att hävda att han inte begått ngt brott.

– Jag är 100 procent oskyldig, sa han under rättegången, enligt Expressen.

Solna tingsrätt meddelade dock att Ola Lindholm dömdes för ringa narkotikabrott, påföljden blev 30 dagsböter à 50 kronor.

Efter den tuffa tiden flyttade Ola LIndholm till västkusten, där han fortsatte jobba för SVT.

–Från 2011 jobbade jag först som utvecklare på ITV under ett år. Sedan flyttade jag till västkusten. Där har jag jobbat som programutvecklare och producent på SVT och bland annat gjort ”En helkväll med Lisa Nilsson” och ”En helkväll med Tomas Ledin”, berättade han i en intervju med Resumé 2014.

Foto: Wikipedia

I en intervju med Dagens Nyheter något år efter skandalen fick Ola frågan om han fortfarande kände sig som ”barnens vän”:

– Ja. Men nu träffar jag ju bara barn privat, det är ju ganska länge sedan jag var barnprogramledare så det där börjar ju försvinna. Men när jag går på gatan kan jag möta grabbgäng i 19-årsåldern som är lite luriga på folköl och skriker Ey, gissa bajset! efter mig. Jag är en del av deras barndom. Och det är jag oerhört stolt över.

Skrev låt till Melodifestivalen

2013 var Lindholm en av låtskrivarna bakom Sean Banans Melodifestivalen-bidrag ”Copacabanana”, som tog sig hela vägen till finalen i Globen. Låten skulle senare spelas flitigt på både dansgolv och barnkammare. Idag har framträdandet i Globen nästan fyra miljoner visningar på Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=WoJD61akby4

I november 2018 avslöjade Ola att han blir barnboksförfattare, med syftet är att få unga pojkar att inte tappa lässuget. Ihop med Johan Lindquist släpps nya barnserien  i maj.

– Vi vill skriva för en kategori som slutat läsa och det är pojkar mellan nio till tolv år. Vi vill skriva böcker till oss själva när vi var elva år, säger han till Sveriges Radio.

Han har tidigare skrivit barnboken ”Odjuret vaknar”, 2016.

Odjuret vaknar gavs ut 2016.

Ola Lindholm och sambon Lotta Bäcker flyttade 2011 in ett charmigt gammalt skolhus i Bohuslän, för ett lugnare liv en bit utanför storstadspulsen och rampljuset.

– Det enda jag kan sakna från tiden i rampljuset är de dörrar som öppnades automatiskt till nya äventyr, utmaningar och spännande människor. I dag får jag se till att öppna de dörrarna själv, säger Ola till Lantliv.