FOTO: TT Nyhetsbyrån

Drottning Silvias stora oro – dagarna innan Madeleines förlossning

Det har varit några omtumlande dagar för kungafamiljen.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf befann sig på semester i skidorten Klosters i Schweiz före prinsessan Madeleines förlossning.

Samtidigt letade kungens adjutant febrilt efter flygresor hem.

– Drottningen var lite orolig i väntan på beskedet. Det var ju en anspänning för henne att vara så långt borta när det hände, säger en person nära kungafamiljen enligt Expressen.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Det var några oroliga dagar för kung Carl Gustaf och drottning Silvia inför prinsessan Madeleines förlossning. Dagarna innan satt de klistrade vid telefonerna för att vara beredd på ett samtal från Madeleine och Chris om att det var dags för förlossningen.

Nu berättar en person nära kungafamiljen om Silvias stora oro.
– Drottningen var lite orolig i väntan på beskedet. Det var ju en anspänning för henne att vara så långt borta när det hände. Hon är, som alla som blir mor- eller farföräldrar, jättelycklig för Madeleine och familjen. Hon ville förstås träffa sin dotter, säger en bekant till kungafamiljen enligt Expressen.

Kungaparet tvingades ändra planerna

Under vistelsen i Schweiz fick kungens adjutant i uppgift att leta efter flygresor hem till Sverige och sent på torsdagskvällen blev det skarpt läge. Kungafamiljen lade om resan för att träffa sitt nyfödda barnbarn.

Resan hem skulle egentligen ske den 16 mars, men i stället fick kungaparet resa hem en vecka tidigare än beräknat. Det ledde till ett mindre kaos i kungafamiljen då även kronprinsessan Victoria fick ändra sina planer.

Hon firar nämligen sin namnsdag den 12 mars, med ett sedvanligt firande inne på slottet. Men det kommer krocka med konseljen, där barnets namn ska meddelas. Därmed fick Victorias firande senarelägga med ett par timmar.

Beredskap har varit god enligt hovet

Men hovet ger ett lugnande besked och menar att beredskapen varit god.
–  Det har funnits en planering där vi tagit hänsyn till olika scenarier. Dels när det gäller kungafamiljens program, men också hovets arbete på till exempel informationsavdelningen. Där har arbetet gått bra, säger Margareta Thorgren till Expressen.

På torsdagskvällen åkte prinsessan Madeleine in till Danderyds sjukhus för förlossning. Och sent på natten föddes dottern. Pappa Chris O’Neill var väldigt rörd över sjukhuspersonalens insats.
– Vi kom i går kväll och allt gick väldigt smidigt, och som man hoppas så gick allting också bra med förlossningen. Teamet på Danderyd var fantastiska, sa han till Expressen.

Gilla och dela för hälsa vår nya prinsessa välkommen till världen!